Архивите говорят: Желю Желев – първият демократично избран президент

Вижте позабравени кадри от началото на демокрацията у нас
16 апр 2018 14:45, Красимир Ангелов
84

Желю Желев говори пред Великото Народно събрание през лятото на 1990 година. Снимка: БТА, архив

Dnes.bg продължава със своята рубрика "Архивите говорят", в която си спомняме за някои от най-знаковите политици на прехода. Това става благодарение на архивни кадри от 90-те - времена, когато прохождаше българската демокрация.

Още по темата

Целта е да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

Днес е ред на първия демократично избран президент у нас – Желю Желев. Той е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. До 10 ноември 1989 г. д-р Желю Желев е един от най-изявените дисиденти в България, а след демократичните промени се включва активно в обществено-политическия живот на страната.

Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет. Влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание (ВНС). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател - президент на Република България.

През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

След приключването на президентския му мандат през януари 1997 г. той основава Фондация "Д-р Желю Желев", чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион.

Умира на 30 януари 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През януари 1992 г. д-р Желю Ж.елев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори.Ако така ще си говорим и областният на София е избран след свободни избори за парламент и назначен от Бойко Борисов.Не е едно и също !!!
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деморатично избран след пазарлъците на 240 избранници.Народа не е гласувал за него !!!
47
4
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Тоя жабок премахна смъртното наказание,затова сега е тая анархия !
46
0
 
10
 
! Отговори
Разкритието на века! преди 6 години
Томас Мор, основоположник на комунизма - агент на папата?Папата - агент на Коминтерна!Може и да е вярно, все пак първият комунист е Христос. "Имаш ли две ризи, дай едната на ближния си"
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият от видните седесари съсипали България.
44
2
 
11
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Томас Мор е бил агент на папата, противник на независимата национална църква и е ощетил сериозно хазната. Неслучайно е обезглавен.
43
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Архивите говорят - Петър Младенов е първият демократично избран президент. Явно авторът не е прочел малко по-ранните архиви.
42
11
 
9
 
! Отговори
POKLON преди 6 години
Все пак Желю Ж.лев заслужава уважение .Президент .
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чорбаджийско *** от най-*** тип. Не знам дали дедо боже ще ми прости греха, че почнах да чета "Фашизмъ" - епохалното произведение на селския веселиновски шмекер. Комунистът Томас Мор е бил лорд-канцлер на Англия, Желю го оборва няколко века по-късно. О времена, о нрави!
40
5
 
19
 
! Отговори
EL COMANDANTE преди 6 години
ПРАВ БЕШЕ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ...,,НАЙ-ДОБРЕ ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ "ТРЯБВАШЕ....ОЩЕ ТОГАВА....
39
2
 
20
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Желю си беше компромисен вариант одобрен от БСП и СДС.Въобще не беше избран а назначен.По ми е интересно как точно е бил дисидент.
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя слуга на комунистите прецака прехода.....
37
0
 
15
 
! Отговори
Вечна слава! преди 6 години
Бай Желю Философинъ от Веселинова махала обори Маркс, Енгелс, Ленин, Томас Мор , Томазо Кампанела, Еразъм Ротердамски и други *** та стой та гледай!
36
7
 
10
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Проф. Ж. Жел/ев беше голям български философ и мислител, идеолог на реформата. Има голям принос за успешните реформи особено в земеделието - остарялата кооперативна система се замени с прогресивна латифундия, 1,5% от земеделците държат над 80% от земята. Да почива в мир. Трябваше да бъде опят от Всебългарски Архиепископ Христофор Събев.
35
21
 
5
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Браво на Желю!Сложи край на престъпния комунистически режим и натика комунистите в миша дупка
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желю Жел/ев Айдуците които вкараха България в кредитният бизнес .Не ти трябват пушки ,оръжия ,просто химикал и заем с невъзвръщаема лихва и всяка страна я държиш за гърлото.Колко *** се оядоха ,колко пиколата станаха бизнесмени за една нощ с партийни куфарчета... И на тия го .*** паметници им издигате
33
2
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари.".до "Ние вината поемаме само с мезета".
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше жив, бих искал да му кажа. "Да разваляш построеното е лесно. А какво лично ти си построил ?"
31
2
 
29
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Позабравени кадри от началото на хайдутлука у нас, който сега модерно наричаме "демокрация".
30
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И каква полза,че беше "избран" демократично? От него почна разрухата на България!Може да е бил голям демократ,добър философ,отличен баща,приятел и скромен човек,но бедите които донесе на България и на народа,не могат да се компенсират с нищо!