Архивите говорят: Желю Желев – първият демократично избран президент

Вижте позабравени кадри от началото на демокрацията у нас
16 апр 2018 14:45, Красимир Ангелов
84

Желю Желев говори пред Великото Народно събрание през лятото на 1990 година. Снимка: БТА, архив

Dnes.bg продължава със своята рубрика "Архивите говорят", в която си спомняме за някои от най-знаковите политици на прехода. Това става благодарение на архивни кадри от 90-те - времена, когато прохождаше българската демокрация.

Още по темата

Целта е да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

Днес е ред на първия демократично избран президент у нас – Желю Желев. Той е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. До 10 ноември 1989 г. д-р Желю Желев е един от най-изявените дисиденти в България, а след демократичните промени се включва активно в обществено-политическия живот на страната.

Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет. Влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание (ВНС). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател - президент на Република България.

През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

След приключването на президентския му мандат през януари 1997 г. той основава Фондация "Д-р Желю Желев", чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион.

Умира на 30 януари 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Ти на колко години си бе 24?
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа снимките на БТА са черно-бели, а на Ройтерс цветни. Това говори какви кофти временя бяха
27
4
 
7
 
! Отговори
ДО Varg преди 6 години
Изпуснал си Хитлер,Пол Пот и Чаушеску,също радетели за свобода и справедливост.
26
2
 
12
 
! Отговори
varg преди 6 години
До АнонименТочно така,самият Тодор Живков призна,че сам е разпространявал вицове за себе си.
25
1
 
33
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Случайно попаднал , неориентиран,манипулиран,лош управленец.Един от виновниците за съсипването и разграбването на България.
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аз не знам някой да са го затворили само за мнение преди 89та, даже и оня Кошлуков се оказа, че изобщо не е лежал в затвора за мнение и вициве, ами за по сериозни престъпления, ама сега е първи демократ репресиран.
23
1
 
24
 
! Отговори
реалист преди 6 години
А какво говорят архивите за сегашните предатели , които за още живи и са във властта?
22
4
 
31
 
! Отговори
Bai kor преди 6 години
Желю Жабата-слугинаж и национално предателство..
21
13
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
При Орешарски заплатите бяха по 3 хил лева, при Борисов паднаха на 500. Орешарски вдигна икономиката на България само за 2 месеца, аз всимах 7 хил лева заплата при Орешарски.
20
10
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Не знам на колко си но това не можеше да го изречеш и напишеш преди 89та,защого на Московска 5 в мазето ,,оправяха" такива,,мнения"Я си помисли малко или попитай ,кое можеше и кое не можеше тогава.Май бая къса памет имаш? Сега е пълна слободия .
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за Орешака не съм съгласен, че е лош. При него бяхме по-добре от колкото при Боко. Тогава имах работа в България, а от както Герб се върна съм в странство, защото много малки бизнеси фалираха.
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желькята не беше лош човек в личен план, скромен, и по своему симпатичен, а аз още не мога да разбера вярваше ли си на пpocтотиите което беше написал във филосовската си книга заради която го назначиха първи "демократично избран" президент, или му е била зададена като поръчка.
17
6
 
33
 
! Отговори
varg преди 6 години
Малцина са тия,които днес си спомнят за него,сигурно има защо,човек започнал геноцида над етническите българи в България не може и не бива да бъде запомнен с добро.За сметка на това все повече млади българи се интересуват от личността на Тодор Живков,Ленин,Сталин,Георги Димитров,Че Гевара,Симон Боливар и т.н.-все радетели за свобода и справедливост.
16
22
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Свестен човек беше и що годе добър президент. Но Мат'риала не обича да го ръководят и управляват културни и ерудирани хора. Той желае прости ***, и си ги избира, а после се тюхка и храчи по тях, докато го грабят.
15
3
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Архивите говорят,колко да говорят ?!Умрелите в мизерия,от Желю досега,никак и никога, не ще да проговорят.
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с архивите говорят какво е? Да си спомним всички национални предатели един по един ли? Ще имате много статии тогова! Луканов, Костов, Филип Димитров, Станишев, ББ, Плевнелиев, Орешарски и др знайни и не знайни! Прибавете и тези от турските партии които също работят против България! Цяла книга ще излезе от това! Едва ли има друга страна с такъв букет от предатели и крадци! От продажници и корумпирани алчни ненаситни до безкрай същества!
13
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веселиновското комплексирано селянче, което премахна Софийското жителство и превърна София в това, което е днес.
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отмени софийското жителство и благослови масовата приватизация и така осъди десетки села и малки градчета на обезлюдяване. Не съм фен на соца, но това са фактите.
11
5
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
"СВАЛЯМ ШАПКА" НА д-р Ж. ЖЕЛЕВ ! НО СМЯТАМ , ЧЕ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН ЗА ПРЕЗИДЕНТ ! ФАЛШИВ ПАРЛАМЕНТ ГО ОПРЕДЕЛЯ ЗА ТАКЪВ ! ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА- "ДЕМОС- КРАТОС" -СИРЕЧ- "НАРОДА УПРАВЛЯВА" , А НЕ ..." ЗА И С МАНГИЗИ-ПЛЯМПАМ И МЕНТЯ - ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИ ЛИСТИ ...ОТ И НА ...!!! "
10
1
 
34
 
! Отговори
ПОМНИМ, ПОМНИМ преди 6 години
как след стачки, улични митинги и нежни "революции" / синя у нас, розови, пенбяни под шаблон на ЦРУ / в Източна Европа сваляха комунистическите правителства. Нито става дума за демокрация, нито за по-добър живот, както излъгаха хората тогава. Видно какво стана със СДС. Едни забогатяха от крадливата приватизация, мнозинството останаха боси и голи. Без работа емигрираха 2 млн