Архивите говорят: Желю Желев – първият демократично избран президент

Вижте позабравени кадри от началото на демокрацията у нас
16 апр 2018 14:45, Красимир Ангелов
84

Желю Желев говори пред Великото Народно събрание през лятото на 1990 година. Снимка: БТА, архив

Dnes.bg продължава със своята рубрика "Архивите говорят", в която си спомняме за някои от най-знаковите политици на прехода. Това става благодарение на архивни кадри от 90-те - времена, когато прохождаше българската демокрация.

Още по темата

Целта е да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

Днес е ред на първия демократично избран президент у нас – Желю Желев. Той е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. До 10 ноември 1989 г. д-р Желю Желев е един от най-изявените дисиденти в България, а след демократичните промени се включва активно в обществено-политическия живот на страната.

Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет. Влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание (ВНС). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател - президент на Република България.

През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

След приключването на президентския му мандат през януари 1997 г. той основава Фондация "Д-р Желю Желев", чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион.

Умира на 30 януари 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
пинко преди 4 години
обяви българския народ за предателски народ , при все че той е най-големия предател
68
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Няма да му ръкопляскам на тоя,никога!
67
1
 
4
 
! Отговори
Червеният Октомври преди 6 години
Човекът който 1-ви призна ,,македонската'' раса,и даде най-кървавото парче от България на Албанците.Жалко за загиналите Български войни,жалко за пролятата Българска кръв. Вечна Слава на героите загинали за тези земи.Ако беше жив Ванчо Михайлов,щеше да го одере жив със стъкло от лимонадено шише.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викахме му Желю Ж А Б А ТА. Известен е с това че е президента най-бързо слязъл по стълбата на самолет в света. По сръбската телевизия показваха ей тако бугарски президент изадже из авиона хахахаха. Избран след постановката на Михайлов и компания срещу законно избрания Младенов за танковете.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПРЕТЕ ДА ПОВТАРЯТЕ С КОКОШИТЕ СИ МОЗЪЦИ ПРЕИНАЧЕНОТО ПОНЯТИЕ "ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН", И "СВОБОДНИ ИЗБОРИ"НАРОДА НЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА НЕГО, НИКОГА - ФАКТ !!!
64
4
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
този не е избран от народа демократично него го избра парламента изобщо не трябваше да се ражда разби ни всичко свято което имахме.заводите фабриките и селското стопанство единството на народа.и ни раздели ни на сортове българи -турци -роми
63
2
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
малкото джудже пътува народа гладува.тоя развали цялата икономика на българия тоя основателя на сдс крадливите демократи след него иван костов с касовите апарати далаверите с границата с турция от всички търговци българия които купуваха стоки от турция плащаха мито на едно кожено яке 0.50 ст.и прибираха парите в джоба си крадливите сдс и просяка желю които ни донесе от сащ царевица мюхлясала. стига че на народа му се повръща от тия сдс както от герб
62
0
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Само дето никой не ни съобщава агентурното име на момчето от Веселиново...С обувки 35 номер. Дисидент е бил, колкото баба ви Ташунковица е балерина.
61
1
 
11
 
! Отговори
ШМАТКА преди 6 години
Хай ,стига с тая шушумига, бе!Президент -това е най-големия виц на това време! Аз като го видя тоя зачесан като селски момък и ме напушва смях до сълзи! Айде, стига вече с тия скелети и палячовци ,че ни омръзнаха.
60
3
 
4
 
! Отговори
забравеният виц преди 6 години
До УМЕНЖелю пътува и народа гладува!
59
0
 
8
 
! Отговори
111 преди 6 години
До Анонимен 57Сигурно говори за Дертлиев,дето си мърдал пръстите на краката в обувките при команда "мирно" в знак на протест!
58
5
 
7
 
! Отговори
Тошко Петков преди 6 години
Унищожителя на икономиката и селското стопанство. Страхливец.
57
2
 
14
 
! Отговори
рипащ седесар преди 6 години
Тоя червенушко го назначи Луканов!От къде и как го изкопаха така и не се разбра!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ни са знайИмаше и по-добър за демокрацията избор.--------------Спокойно можеш да кажеш кой ако не те е срам.
55
2
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Демократично?Благодарение на един ев реин...................Помня ситуацията в НС много добре.Имаше и по-добър за демокрацията избор.
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН ЛИ ??АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ !!
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1990 г. България фалира след 46 години комунистическо русофилско управление. Без да е имало никакви демократи на власт дотогава. 1992 година *** потъркваха ръце как ще изпързалят демократите. Изпързаляха ги, взеха властта с мошеничество и '97 държавата отново фалира.
52
6
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВ Константинов, четвърт век оттогава никой не ни нападна, значи решението да се нарежат ракетите е било ПРАВИЛНО. Иначе и досега щеше да плащаш издръжката на един куп непотребно желязо.
51
6
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Нищо не е разрушавал, още преди него всичко беше фалирано от руските агенти при отстъплението им.
50
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от първите съсипници на България!