Чисто, вкусно, еко – планински продукт! Ще го има ли?

60% от българите подкрепят въвеждането на евротермина
Обновена: 16 апр 2018 18:44 | 16 апр 2018 18:42, Веселина Йорданова
12
Чисто, вкусно, еко – планински продукт! Ще го има ли?
Снимка: БТА

60% от българите подкрепят въвеждането на европейски термин за качество "планински продукт" у нас. Това сочат данни от социологическо проучване, представено на дискусия за планинското земеделие, организирана от евродепутата Момчил Неков.

Същевременно обаче един от всеки пет потребители не вярва на написаното върху етикетите на хранителните продукти.

Въвеждането на такъв щемпел за произход ще даде още един инструмент на земеделците от планинските райони да популяризират продуктите си, да гарантират за качествата им и да стигнат до по-широк кръг потребители, смята Момчил Неков.

Евродепутатът, който е ангажиран в работата си с въпросите на земеделието и качеството на храните, обясни, че въвеждането на термин за качество "планински продукт" е много подходящо, тъй като над 40% от територията на страната е планинска.

"Релефът там е много по-труден, инфраструктурата е по-слабо развита, работната ръка е по-малко и инвестициите са много по-малко в планинските територии. Но в същото време разполагаме с чиста природа в планините и това е възможност, която даваме на планинските производители да си затворят цикъла на производство в тези територии", каза Неков, цитиран от БНР.

Терминът за качество "планински продукт" съществува от 2014 година и до момента само Франция, Италия, Австрия и Румъния са се възползвали от възможността за въвеждането му. Момчил Неков подчерта, че ако страната ни е сред първите, въвели щемпела, ще има възможност за влияние в бъдеще.

Във връзка с перспективите за въвеждане на термина, агенция АФИС е направила проучване за нагласите на българите към планинските продукти, което показва, че те са положителни. Почти всички анкетирани свързват планината с чиста природа и очакват планинските продукти да са по-здравословни, по-вкусни и без химикали. 74 на сто от участниците в проучването признават, че очакват тези продукти да са и по-скъпи. 

Специално обозначени планински продукти биха купували хора главно от столицата и големите градове, с висше образование. 52% от респондентите посочват, че понякога се доверяват на информацията върху етикетите, но всеки пети няма никакво доверие в уверението, че даден продукт е качествен, че е "био" или че има други позитивни характеристики.

Затова социолозите препоръчаха въвеждането на обозначението за планински продукт да се прави внимателно и стъпка по стъпка. Подобни бяха и препоръките на представителите на Асоциацията на потребителите, които също участваха в дискусията.

За да има термин за качество "планински продукт", трябва да има и планински ферми, подчерта Милкана Йорданова от Асоциация "Планинско мляко" и апелира семейните ферми в отдалечените райони да получат специален статут, да се стимулират по всички законови начини, за да възстановят поне това, което до момента се е произвеждало.

Представители на Българската агенция за безопасност на храните, които бяха на дискусията, съобщиха, че в Министерството на земеделието вече е сформирана работна група, която проучва възможността за създаване на нормативна база и въвеждане на термина за качество "планински продукт".


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Народен салам преди 1 година
Вече ще се казва планински салам.
Същия вкус.Същите незабравими моменти
11
0
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
То и сега има стандарт,,Стара планина,,но я накарайте Тома неверни да си купи нещо от този стандарт.Доверие трудно се гради,но много бързо се губи,когато от алчност предлагаш на хората кренвирши от нишесте и тоалетна хартия.Не вервам.Никогиш.
10
2
 
8
 
! Отговори
www преди 1 година
ЧИСТ НАТУРАЛЕН ПРОДУКТ ИМАШЕ САМО ПРИ ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ - НЯМАШЕ НУЖДА НИТО ОТ ПЕЧАТ НИТО ОТ ЗАПОВЕД - А ПРИ ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ САМО ЩЕ ГО СЪНУВАТЕ ....
9
0
 
0
 
! Отговори
az преди 1 година
А защо ще са по-скъпи? Нали уж 40% от България била планинска, т.е. ускъпяването им вече е включено в цената на продуктите в магазините. Ако някой иска повече, значи ни дои и продукта му трябва да бъде бойкотиран за да фалира гaдината.
8
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Съгласно меродавните данни на Агенцията за проучване мнението на House M.D. 100% от планинските производители считат, че за този щемпел ще трябва да платят една гора пари, вкл. под масата.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основния проблем е дали зад термина ще има нещо което става за едине. Че да не стане като дизела! Вършеше работа стана евродизел - скъпо, некачествено но евро!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарите европейци продължават смело да творят в областта на селскостопанската продукция. А стандарт "щастливо свинско" няма ли да има? Купуваш си пържола и на нея виждаш снимка на усмихнатото прасе, от което е дошла?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Почти всички анкетирани свързват планината с чиста природа и очакват планинските продукти да са по-здравословни, по-вкусни и без химикали."

Спокойно, ако няма химикали в планината, ще натоварят 2-3 камиона и ще качат.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е произведен в Дунавската равнина или Тракийската низина, значи е некачествен продукт, така ли?
3
0
 
3
 
! Отговори
О,времена.О,нрави. преди 1 година
60% от българите подкрепят идеята,но самите те си нямат и представа,че държавата ще отпусне пари за нещо което те няма никога да консумират.Понеже няма да имат достатъчно средства да купуват това качество.Има само един стандарт,и това е БДС.Всички останали опити за въвеждане на различен стандарт,са чиста проба дискриминация.
Въвеждането на такъв стандарт,има за цел да раздели Показно и Дескриминативно хората на бедни и богати.По конституция всички сме равни.Соц. политика,без соц.равенство.
2
0
 
6
 
! Отговори
Мизия преди 1 година
Ако е "равнинен продукт" е ***, така ли?...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"60% от българите подкрепят въвеждането на европейски термин за качество "планински продукт" у нас."

Ей на това му се казва "фалшива новина". Дори не са си направили труда да напишат коя агенция е направила проучването, кой го е поръчал... просто ти се съобщава като факт, че си бил съгласен. Мога да се хвана на бас, че нито един във форума не е участвал в такова допитване, нито пък който и да било от познатите и роднините му.