Намаляваме, остаряваме, но ще изчезнем ли?

Имало предложения как негативният процес за бъде прекратен
Обновена: 17 апр 2018 06:55 | 16 апр 2018 22:39, Екип на Bulgaria On Air
42

Намаляваме, но няма да изчезнем. Така обобщи проблема с нарастващата демографска криза у нас бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.

В студиото на "Денят ON AIR" той заяви, че образуваният колектив за работа по проблема у нас има предложения как този процес да бъде преустановен.

"Решаването на демографската криза не може да касае само едно министерство. Действия трябва да предприеме всяко едно от тях", категоричен бе Воденичаров.

Той отбеляза още един факт - когато едно семейство е бедно, неговите деца след това са още по-бедни.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и финансовият експерт Мика Зайкова, която нарече случващото се в страната ни "катастрофа".

"Това е вследствие на направеното през 90-те години. Не можеш да държиш един народ беден - да разрушиш образованието му, здравната му система", възмущава се тя.

Зайкова цитира някои от данните в доклада на ООН за световната демография, като отбеляза, че България е на 212 място от 234 държави в света по раждаемост и на 3 по смъртност, пак сред същите.

Финансовият експерт призова за спешни мерки с ясно изведени приоритети.

Вижте още във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Четох някъде че вДобруджа има около 30 едри арендатори които са взели всичката обработваема земя и произвеждат жито.За тази дейност получават субсидии от ЕС-примерно по 30 млн.Изнасят първокласното жито в чужбина а тук остава брака и внос от Румъния.Та питам аз управляващите като се бият в гърдите и казват ,че усвояваме много субсидии от ЕС -къде отиват тези субсидии и какво получава редовия българин отЕС.Ето затова ще бягат младите хора от БГ. На всички напускащи ,,калния,,бостан-здраве и успех
31
0
 
7
 
! Отговори
Да направят анкета, преди 6 години
чиито резултати да разгласят чрез медиите:1. Колко от работещите в БАН не са семейни?2. Колко от работещите в БАН имат само по едно дете?3. Колко от работещите в БАН имат по две деца?4. Колко от работещите в БАН имат повече от две деца?В зависимост от резултатите народът да прецени дали тези от БАН са способни да предложат модел за справяне с демографската криза? Ако не са направили това дори в личния си живот, защото тогава да им се отпускат пари за да се правят, че уж решават проблема?!
30
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Българските граждани няма да изчезнат, но българите ще изчезнат напълно от България до 40-50 години.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ? С пари за младите ,с бизнес и възможности!С мечти 10 деца не се гледат.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда да ни обясняват. Някой е успял с по-здрави лакти да се вреди за финансиране на проект и е създал колектив от свои хора, за да усвоят тези пари.Вие на някакъв реален резултат ли се надявате?
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако са създали този колектив, само за да проведат анкета и после да сумират данните, трябва да ги питаме защо досега подобно проучване не са направили онези няколко института на БАН, за които някой пише по-долу? Защо им плащаме заплати и режийни? Демографският проблем не е ли един от най-важните, защо не са го анализирали досега? Или ще се оправдаят с това, че са написали по няколко изсмукани от пръстите статийки?
26
0
 
7
 
! Отговори
Относно проектите преди 6 години
Прочете книгата на Емил Хорозов "Проектният бизнес и ограбването на науката - наръчник на управляващия мошеник".Та да ви стане ясно как се разпределят и на кого се дават парите, взети от вашите данъци!"Наши хора" се групират в измислени колективи, за да взимат още пари освен заплатите им, уж разработват важни проблеми.Има ли българин, който да не може да каже колко деца може да си позволи да има и какви са причините за това? Такава анкета ли ще правят? И защо чак сега?
25
0
 
8
 
! Отговори
До БАН преди 6 години
А защо да се прахосват пари, за да им се осигури гарантирана издръжка, макар и под формата на минимална заплата?В повечето страни човек кандидатства за проект и, ако го спечели, получава добро заплащане, докато работи по проекта. Ако не работи по проект, който е жизнено важен за държавата или за някоя фирма, защо тогава да му плаща някой? За да си клати краката ли, като нашите БАН-аджии?
24
0
 
3
 
! Отговори
БАН преди 6 години
Не бива да се закрива!По-добре е,да ги оставят на минимални заплати!Всички!Който му се работи по проекти-моля,да заповяда и да печели!А който го мързи-да прави като вятъра,под вода с противогаз!Така всичко си отива на местото!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕЗАБАВНО да се даде гражданство на ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ, които живеят извън страната! В момента процедурата е невъзможно тромава.
22
0
 
8
 
! Отговори
Битката е люта преди 6 години
За милионите, отпускани за разработване на проекти. Връзкарите не прощават, те искат парите! Преди четири години самообесиха известният журналист Мартин Кръстев, който в продължение на три години беше управител на издателството на БАН. Човекът печелеше проекти и наистина издателската дейност живна. Набедиха го във финансови злоупотреби. Той спечели делата на всички инстанции, но дни преди обявяването на решението на Върховния съд го откриха "самообесен"(?!) Явно нечии четирибуквия щяха да лъснат
21
0
 
5
 
! Отговори
Да ви открехна преди 6 години
Колективи от "учЕни" се създават, за да се усвоят едни пари. "УчЕният" си е на заплата, но задачата, по която работи и която ще отчита в края на годината, се счита за "работа по проект" и затова му се заплаща допълнително само затова, че работи по проект. Такива проекти се финансират главно от МОН. Всяка година МОН получава милиони за тази цел. Случвало се е да му отпуснат до 100 милиона за проекти само за една година. И почва люта връзкарска битка как да се разпределят тези пари.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние няма да изчезнем, а ще ни "изчезнат" при такава антибългарска политика на всички правителства у нас и под крилото на ЕС. Територията ни е твърде хубава за заемане, но без хората. Те и без това говорят на някакъв варварски език, нямащ нищо общо с прогресивния и културен английски.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кух "академик" ми затвърди мнението че БАН трябва незабавно да се закрие.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам време да изгледам клипа и не разбрах от текста дали новообразуваният колектив е съставен от хора, които досега са работили в БАН или са били назначени нови служители /нови лапачи/, които да бистрят проблем, за чието решаване народът има точни отговори?
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народи изчезват не заради ниска раждаемост, а заради липса на собствена култура, на идентичност, на писменост. Или поради предателството на елитите им, които се претопяват в друга държава. Траките са били многолюдни и богати. Примери много. В Каквказ има десетки малки народности със съвсем различни езици, просъществували доста повече от държавата САЩ.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме на трето, а на първо място в света по смъртност с 15,5 промила.И намаляваме с най-бързи темпове в света.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мухобойко засрами се ти си позор за страната извини се веднага
14
1
 
10
 
! Отговори
scott преди 6 години
готиниа факт е, че за същото време, за което сме се стопили, КИТАЙ Е НАРАСНАЛ С 200 /ДВЕСТА/ МИЛИОНА. Празно нема. Китай ше е тука, скоро.
13
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спиране на пенсиите - кой правил деца ще го хранят. който няма деца да мре..