Сензация от Божидар Димитров! Граф Дракула – българин!

Историкът: Всичките му документи са писани на български език
Обновена: 16 апр 2018 16:34 | 16 апр 2018 16:30, Красимир Ангелов
227

19860 гледания   |  Още видео

"Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин", заяви в предаването "Операция: История" проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език", продължи историкът и поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език. 

Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.  

Говорейки за българското възраждане директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че "въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество". 

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.  

Журналистът Мила Вачева разказа увлекателната история за това как е демонтирана, изгубена и после отново намерена огромната петолъчка на бившия партиен дом в София. Според нейните проучвания  Партийният дом е имал две петолъчки, като едната е доставена през 1985 година и е имитирала напълно Кремълската звезда, а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато.


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
7
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Уточнение:
Цепеш, наистина с български корен, но е прякор, а Дракул е влашка форма на "дракон",(която е от гръцки корен през латински) , българският еквивалент е "змей", "ламя"(нищо общо с "дракон") и е името на рицарския орден на баща му. Династията е Басараб, която си е влашка.
Като заключение Влад III Дракул (Цепеш) Басараб определено не е българин, а влах. Друг е въпросът, че културно, езиково и генетично власите са силно повлияни от българите. Божидар Димитров нещо се гъбарка.
181
2
 
13
 
! Отговори
opetkov преди 1 година
Че Влад Цепеш е от български произход е отдавна доказано и то не от Б. Димитров. Имаше една статия където се проследяваше, че той е наследник на български боляри,, избягали във днешните румънски земи след турската инвазия.
180
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Историк
"Чудно е как този троен доносник прикрива неграмотноста си .Сигурно скоро ще обяви ,че е брат на Мао Це Дун.
–––
... и, че госпожа Бандаранайке му е стринка. :0
179
2
 
9
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 1 година
До Анонимен 175

Напиши в Google "Покръстването на българите, Миниатюра от Ватиканския Препис на Манасиевата Летопис.

Най-отгоре пише: "Крщение блъгаромъ" (творителен падеж). Което не означава, че обикновените люде по времето на Иван Александър (XIV век) са говорили по този начин. Още повече неговото е било Империя, т.е. той е бил цар на българи, гърци, власи, сърби и т.н. И освен това не е умало Институт за кодификация, вестници и телевизия.

И спри домашната ракия. Зле ти влияе.
178
0
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
В манастира в Синая стенописите на входа и в предверието на старата църква (от 1695г) са написани на глаголица. Това всеки турист може да го види. В новата действаща църква вече са на румънски.
Този факт, че до 17-ти век в румънските съркви се е служело на църковно-славянски (т.е. на старобългарски) е съвсем неизвестен за нашите екскурзоводи. Те по правило демонстрират изключително невежество когато става дума за българската история, напр. че днешна Румъния е била българска по времето на Крум
177
10
 
6
 
! Отговори
Ракиякос преди 1 година
Другаря Божидар пак е прекалил с ракията.Всички държави напредват и се развиват само бедна българия боксува.Защо бря умници??
176
0
 
7
 
! Отговори
LORD OF DARKNESS преди 1 година
Дракула ги почна ние ще ги довършим!!!
175
1
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До Анонимен 183
Дори когато няма държава има църква, до 20 век езикът в Румънската православна църква е български на кирилица. Терминът "църковно славянски" е измишльотина, защото славянските езици са се разделили преди формирането на старобългарския книжовен език, който заедно с православието влиза като църковен език във Влашко и Русия.
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не е ходил в замъка, да отиде и да види каменния кръст с надписите по него.
173
2
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Поручик Балканец
Не ме разбирай погрешно, последното нещо което искам е да дефинирам нещо такова.
В този случай дефиницията се разгръща към по голямото, този човек си е източно-европеец, така както ни вижда останалия свят. Историята не е точна наука, а авторите на историческите извори трябва да се четат както четеш Днес.бг, с едно на ум.
Там също има мотив, има пристрастия, има принадлежност и така на татък. Контекста на събитията в които започва да се налага панславизма просто е съмнителен.
172
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влад Цепеш, според това което съм чел трябва да е бил свестен тип! Турците са искали да му ликвидират и ограбят царството пък той ги е изклал!
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз напълно му вярвам - гледам, че даже граф Дракула е дал и интервюто в статията. Само не очаквах, че са му се отразили годините, ама нейсе.
170
9
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Този димитров е куко на всяка де вижда българи даже американци те и те са българи а сандански му е брат които е казва на българите само ятаган
169
12
 
9
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
А после македонците били смешни че си приписвали всичко.... Божо пак се е превъзбудил. Защо ли с него никой не влиза в диспут. Говори все едно е меродавно всичко което казва. А истинската ни история е в Москва и Истанбул. Ще но хване срам, ако я научим.
168
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До 17-ти век българският език е официален във Влашко и Молдова, а до 15-ти населението е преобладаващо българско, в последствие езикът изкуствено се романизира с френски и италиански думи, за да се формира румънска нация и да се предпазят от асимилация от Руската империя. Във всеки случай Влад Цепеш е влашко име, а не българско. Второто българско царство де-факто е Българо-Влашка империя.
Такава е историческата истина.
167
5
 
1
 
! Отговори
един починал хамстер преди 1 година
Росен Рогатналиев е най-доброто гербално шкарто. Бужо ебекапейски *** разбирач на кокали, дали си е варил като стодент по време на етноразкопки бульон от кости на незнайни войни че на външен вид е уолкиг надут, че хамстерите изпомреа от завист на бузите тип Бужо-герб
166
6
 
8
 
! Отговори
Катарзис преди 1 година
Дааам комунистически кадър историк номер едно.
На тази дата на която е извършен най -големия терористичен акт в Европа за всички времена от комунистите и режисиран от Васил Коларов .В църквата Света Неделя на погребение на виден българин убит от комунисти същите взривяват храма и загиват 200 българи-цвета на нацията....
А нашия историк номер едно ни занимава с въмпири.....
165
4
 
13
 
! Отговори
Пъбликрезилейшън преди 1 година
Бужидар Димитров пое ПР кампания за да замете престъпните си схеми с дъщеря си .Съда го пожали заради възрастта и пътриотизъмъ му само с връщане на парите....
Очаквайте скоро "Юрий Гагарин българин"....
164
3
 
3
 
! Отговори
hahaaa преди 1 година
Царят на мутрите, мошениците, крадците и корумпираните ***.а е българин!
Хахахаааааааааааааа
163
6
 
11
 
! Отговори
криста преди 1 година
Май ще подминем и македонците.........