Сензация от Божидар Димитров! Граф Дракула – българин!

Историкът: Всичките му документи са писани на български език
Обновена: 16 апр 2018 16:34 | 16 апр 2018 16:30, Красимир Ангелов
227

15294 гледания   |  Още видео

"Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин", заяви в предаването "Операция: История" проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език", продължи историкът и поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език. 

Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.  

Говорейки за българското възраждане директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че "въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество". 

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.  

Журналистът Мила Вачева разказа увлекателната история за това как е демонтирана, изгубена и после отново намерена огромната петолъчка на бившия партиен дом в София. Според нейните проучвания  Партийният дом е имал две петолъчки, като едната е доставена през 1985 година и е имитирала напълно Кремълската звезда, а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато.


227
Още от Общество
Архивите говорят: Желю Желев – първият демократично избран президент
Напиши коментар Коментари
182
0
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 4 дни
В манастира в Синая стенописите на входа и в предверието на старата църква (от 1695г) са написани на глаголица. Това всеки турист може да го види. В новата действаща църква вече са на румънски.
Този факт, че до 17-ти век в румънските съркви се е служело на църковно-славянски (т.е. на старобългарски) е съвсем неизвестен за нашите екскурзоводи. Те по правило демонстрират изключително невежество когато става дума за българската история, напр. че днешна Румъния е била българска по времето на Крум
181
2
 
5
 
! Отговори
Това е нищо преди 4 дни
Който помни мача на парк дьо Пренс знае, че и Господ е е БългАрин!

;)
180
9
 
6
 
! Отговори
Ракиякос преди 4 дни
Другаря Божидар пак е прекалил с ракията.Всички държави напредват и се развиват само бедна българия боксува.Защо бря умници??
179
0
 
7
 
! Отговори
LORD OF DARKNESS преди 4 дни
Дракула ги почна ние ще ги довършим!!!
178
1
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 4 дни
До Анонимен 183
Дори когато няма държава има църква, до 20 век езикът в Румънската православна църква е български на кирилица. Терминът "църковно славянски" е измишльотина, защото славянските езици са се разделили преди формирането на старобългарския книжовен език, който заедно с православието влиза като църковен език във Влашко и Русия.
177
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Който не е ходил в замъка, да отиде и да види каменния кръст с надписите по него.
176
2
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 4 дни
Поручик Балканец
Не ме разбирай погрешно, последното нещо което искам е да дефинирам нещо такова.
В този случай дефиницията се разгръща към по голямото, този човек си е източно-европеец, така както ни вижда останалия свят. Историята не е точна наука, а авторите на историческите извори трябва да се четат както четеш Днес.бг, с едно на ум.
Там също има мотив, има пристрастия, има принадлежност и така на татък. Контекста на събитията в които започва да се налага панславизма просто е съмнителен.
175
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Влад Цепеш, според това което съм чел трябва да е бил свестен тип! Турците са искали да му ликвидират и ограбят царството пък той ги е изклал!
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз напълно му вярвам - гледам, че даже граф Дракула е дал и интервюто в статията. Само не очаквах, че са му се отразили годините, ама нейсе.
173
8
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 4 дни
Този димитров е куко на всяка де вижда българи даже американци те и те са българи а сандански му е брат които е казва на българите само ятаган
172
11
 
9
 
! Отговори
Йордан преди 4 дни
А после македонците били смешни че си приписвали всичко.... Божо пак се е превъзбудил. Защо ли с него никой не влиза в диспут. Говори все едно е меродавно всичко което казва. А истинската ни история е в Москва и Истанбул. Ще но хване срам, ако я научим.
171
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 4 дни
До 17-ти век българският език е официален във Влашко и Молдова, а до 15-ти населението е преобладаващо българско, в последствие езикът изкуствено се романизира с френски и италиански думи, за да се формира румънска нация и да се предпазят от асимилация от Руската империя. Във всеки случай Влад Цепеш е влашко име, а не българско. Второто българско царство де-факто е Българо-Влашка империя.
Такава е историческата истина.
170
5
 
1
 
! Отговори
един починал хамстер преди 4 дни
Росен Рогатналиев е най-доброто гербално шкарто. Бужо ебекапейски *** разбирач на кокали, дали си е варил като стодент по време на етноразкопки бульон от кости на незнайни войни че на външен вид е уолкиг надут, че хамстерите изпомреа от завист на бузите тип Бужо-герб
169
6
 
8
 
! Отговори
Катарзис преди 4 дни
Дааам комунистически кадър историк номер едно.
На тази дата на която е извършен най -големия терористичен акт в Европа за всички времена от комунистите и режисиран от Васил Коларов .В църквата Света Неделя на погребение на виден българин убит от комунисти същите взривяват храма и загиват 200 българи-цвета на нацията....
А нашия историк номер едно ни занимава с въмпири.....
168
4
 
13
 
! Отговори
Пъбликрезилейшън преди 4 дни
Бужидар Димитров пое ПР кампания за да замете престъпните си схеми с дъщеря си .Съда го пожали заради възрастта и пътриотизъмъ му само с връщане на парите....
Очаквайте скоро "Юрий Гагарин българин"....
167
3
 
3
 
! Отговори
hahaaa преди 4 дни
Царят на мутрите, мошениците, крадците и корумпираните ***.а е българин!
Хахахаааааааааааааа
166
6
 
11
 
! Отговори
криста преди 4 дни
Май ще подминем и македонците.........
165
4
 
5
 
! Отговори
Гн Миташки преди 4 дни
Ей готов е на всичко за сензацията.....
164
5
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 4 дни
Как па един нобелов лауреат не се роди тука бе....само из.верги.....
163
1
 
8
 
! Отговори
не на чалгата в исто преди 4 дни
Дракула е бил РАП-аджия! точка по въпроса.