Сензация от Божидар Димитров! Граф Дракула – българин!

Историкът: Всичките му документи са писани на български език
Обновена: 16 апр 2018 16:34 | 16 апр 2018 16:30, Красимир Ангелов
227

"Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин", заяви в предаването "Операция: История" проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език", продължи историкът и поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език. 

Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.  

Говорейки за българското възраждане директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че "въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество". 

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.  

Журналистът Мила Вачева разказа увлекателната история за това как е демонтирана, изгубена и после отново намерена огромната петолъчка на бившия партиен дом в София. Според нейните проучвания  Партийният дом е имал две петолъчки, като едната е доставена през 1985 година и е имитирала напълно Кремълската звезда, а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Как па един нобелов лауреат не се роди тука бе....само из.верги.....
158
1
 
9
 
! Отговори
не на чалгата в исто преди 6 години
Дракула е бил РАП-аджия! точка по въпроса.
157
3
 
4
 
! Отговори
Асен мустака преди 6 години
Май си от рода на хан Аспарух...от братята.....
156
2
 
4
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
До 161Има два вида славянски български от времето на смесването на етностите IX - XI век. 1. Църковният славянски, който е трябвало да бъде разбираем за останалия славянски свят и който отчита желанието за лидерство на българските царе на над славяните;2. Българският на ежедневното общуване и простолюдието.Кой според теб е истинския?
155
3
 
9
 
! Отговори
Senzacia!!!!! преди 6 години
Сензация! Божидар Димитров - Граф Дракула!
154
3
 
10
 
! Отговори
Миташки преди 6 години
Божко май си пил повиче спри се ......
153
4
 
7
 
! Отговори
Гн Миташки преди 6 години
Божка май си спрял хапчетата от др Саян....
152
3
 
3
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
До Victimized 158Как би дефинирал националността на човек, чиято прабаба е от Гърция, прадядо от Сърбия, дядо от Царска Русия и всчикото това смесено с българи? И това твоя работа ли е, или на конкретния човек?
151
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен Дракула бил комунист и агент на ДС ,като Божидар Димитров. Защото комунистите също пиели кръвчицата на народа...
150
0
 
4
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
До 153Няма да се спирам на съсловния статус на някой, който ползва "Байоо". Алеко го е описал. Но ти направи нещо уникално тук - опроверга проф. Беню Цонев, който се е спрял детаилно на въпроса за аналитизма (липсата на падежи) икатегорията определеност (членуването) в книгата "Помагало по българска морфология", 1978. Поздравления. :)))
149
1
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 6 години
Самоопределение? Да, за това сега имаме хиляда и петстотин различни пола, има даже вече чух и някви Queer, дето не са решили какви са и са on hold. Човек има право да вярва в каквото си иска, има право да си мисли каквото си иска, ама няма право да си мисли, че неговата истина е абсолют. Когато говорим за народи, персоналното виждане трябва да е добре аргументирано и логично за да има сила пред обществото.Колегата тук говори за слявянски народи, ама славянството се отнася до език.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, румънци, ала - бала. Историята е приказка за наивници. Какви са били, що са, мъртви са вече, не можеш да ги питаш да ти кажат. Едно е сигурно, тия отдавна са мъртви. Историята е една каша и никой нищо не може да ти каже какво е било преди хиляда години.
147
1
 
5
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
До :-) 149Кой какъв е, това е личен въпрос и самоопределение. Всеки друг, който се натрапва с не особено интелигентниото "Не, ти си такъв и такъв и си глупав" само се поставя в смешното положение на маргинал и кoмплексар.
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИ!!!СЪБУДЕТЕ СЕ!!!30 ГОДИНИ ГРАБЯТ РОДИНАТА А ВСЕКИ ДЕН ВИ ОБЛЪЧВАТ С РАЗНИ ФАНТАСМАГОРИИ!!ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА МАФИЯ А У НАС МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА!!!ДА ИЗГОНИМЕ ЦИГА НИТЕ И ТЕЗИ ЩЕ ИМАТ 5 ПРОЦЕНТА ПОДКРЕПА!!!ДАЖЕ НЯМА И ТОЛКОВА!!!БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА А ВСЕКИ СЕ Е ХВАНАЛ ЗА КОМАТА!!!
145
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наздраве, Божка, как си ?! Пак си пийнал добре, като гледам. Много си църен, Божо, да не си от братята роми !?
144
4
 
6
 
! Отговори
до 145 преди 6 години
Много ти е слаба граматиката, байооо!Как да няма падежи в българския език!? Изречение - Аз отварям вратата. Аз - именителен падеж - извършващият действието - отварям - действието - вратата - обектът на действието е във винителен падеж и е членувано, защото значи, че отварям точно определена врата."Гарван гарвану око не вади" - кому не вади око? Това е дателен падеж."Всекиму според труда".И в други езици се членува.
143
0
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 6 години
И въпреки, че обърна внимание на коментара ми с мръсния и нечист народ, не каза, защо си склонен да вярваш на Теофан, след като точно той няма как да не е знаел кои са българите?
142
1
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 6 години
А това с бягането от хазарите все едно го е мислил Стефан Цанев, хазарите ни гонят като мръсни кучета, и ние идваме тука и Бием Империята, най-силната военно и икономически фракция в света по това време. Че след това ни плащат и данък. Кандидатствай за работа във външно министерство, да говориш глупости които нямат нищо общо с реалността .
141
0
 
5
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Като обиждаш, едва ли ще докажеш, че не сме мърдали оттук. Знаеш ли например, че власите се преселват оттук на север от Дунав. Ето това са твоите траки - ромонизирани власи. Така че ти си вероятно влах, а не българин. Руснака дето не се има славянин - ами сигурно си швед, така вика Божо. По тая логика татарин Чака ни е бил цар една година - значи вси българи сме татари като ни се подиграват в Скопие.
140
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за мръсния и новопоявел се народ не е нещо друго освен истината, - значи ако подгониш визирам хазарите нас са ни гонили, като днес бежанците как страдат, нормално е живот мил бягащите да са гладни, мръсни, боже и да не са добре облечени, обаче така пък са били по-мотивирани и са спечелили войната. Не подценявам освен славяните шанса и прабългарите да са допринесли за България много. Обаче ако ги нямаше, славяните вероятно щяха да направят държави княжества като в Сърбия и да си създадат дър