Сензация от Божидар Димитров! Граф Дракула – българин!

Историкът: Всичките му документи са писани на български език
Обновена: 16 апр 2018 16:34 | 16 апр 2018 16:30, Красимир Ангелов
227

"Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин", заяви в предаването "Операция: История" проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език", продължи историкът и поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език. 

Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.  

Говорейки за българското възраждане директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че "въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество". 

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.  

Журналистът Мила Вачева разказа увлекателната история за това как е демонтирана, изгубена и после отново намерена огромната петолъчка на бившия партиен дом в София. Според нейните проучвания  Партийният дом е имал две петолъчки, като едната е доставена през 1985 година и е имитирала напълно Кремълската звезда, а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
22
 
! Отговори
w преди 6 години
За Граф Дракула не знам, но за Граф Монте Кристо съм абсолютно убеден, че е българин. Няма как да избягаш през парадния вход на пандиза, ако във вените ти не тече кръв/ген от Граф Монте Кристо.
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета някои коментари се убеждавам че ние българите не си заслужаваме историята понеже е прекалено голяма за нашето малко самочувствие!И да,Румъния е такава маного многоо късно след обединението на Влашко и Молдова но някога там в териториите на днешна Румъния се е не само писало на кирилица но се е и говорило доста близко да нашия български език!В моя край има хора наречени власи но те самите казват че нямат нищо общо с румънците!!!!!Вие сами преценете какво означава това!
37
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализмът лош, но построи цял Димитровград от нищото, който сега е като един архитектуране паметник на неокласицизма. Казвам го без ирония, защото сталинистския стил всъщност е неокласицизъм и е много по-хубав от да речем панелките или модерните стъклени офис сгради. Да не говорим за многото заводи, заводът за компютри в Правец, гумения във Видин и пр. А какво построи демокрацията?
36
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският език е ИЗЧЕЗНАЛ. Старобългарският език е славянски език. Това го пише сам Черноризец Храбър - цар Симеон. По негово време династията е била доста славянизирана. Брат му Владимир Расате има две имена, прабългарско и славянско. Добре че са славяните, та я има България днес. Двата народа, прабългари и славяни със съюз и доста мъки са устояли на Византия. Общия враг ги е сплотил.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цист бг е бил, ама сега не можем да им стигнем на румънците заплатите , крадливи ченгета от ДС и графа е бил от ДС
34
1
 
15
 
! Отговори
Божидар Димитровски преди 6 години
Не е бе.....македонец е!
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, сега вече ще си развалим отношенията с македония.
32
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Е,па да ! От с. Банкя е..
31
3
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Със сигурност не е бил румънец ,тъй като това понятие до началото на 19 век е непознато ,измислено да разделя южните балкански славяни от Русия ;) !!!
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости. Македонец е граф Дракула ... а всичките му живи роднини са данъчни
29
6
 
12
 
! Отговори
ЦЕПЕШ преди 6 години
При всичките му кусури, Божидар направи повече за българската история от цялата БАН.Иначе гледах предаването и втората му част за турското робство ми беше по интересна от на божо сладките приказки
28
6
 
9
 
! Отговори
върнете звездата преди 6 години
В Прага дето уж мразят руснаците си седи петолъчката на хотел Интернационал, една сграда, по-красива даже от нашия партиен дом. Странно защо у нас сталинизмът строи красиво само в Димитровград, а партийния дом е такъв грозноват? Но както и да е, върнете звездата на върха! Като видях пражката петолъчка се разтреперих от умиление.
27
6
 
17
 
! Отговори
А Димитров е македон преди 6 години
"Всичките му документи са писани на български език"То и документите на нашие владетели преди Симеон са били писани на гръцки и латински, но това не ни прави ни гърци, ни римляни. Много прекалява този човек. Добре е, че все пак е по-скоро смешен, отколкото опасен. ???А статията е повече от ужасна - едно заглавие, а съдържанието - нахвърляни някакви компости от различни търдения без връзка и смисъл. На такива учени, такива "журналисти" подхождат.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наздраве Божо
25
6
 
12
 
! Отговори
Из предаването... преди 6 години
Българска история на по чаша ракия.Такива глупости са подигравка с историята на България.
24
4
 
8
 
! Отговори
Бай Дракул преди 6 години
Добре, че великият Калоян, получил от папата титула "крал на българи и власи", е спасил източното православие, та сега цар Вова да има основа, на която да базира идеологията на възстановената империя.
23
10
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Чудно е как този троен доносник прикрива неграмотноста си .Сигурно скоро ще обяви ,че е брат на Мао Це Дун.
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сите знаjат дека Владе Цепески - Дракулски je македонец.
21
1
 
24
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Влад е бил един от най-добрите държавници на Европа - набива на кол разбойниците, турците, протурските аристократи сепаратисти и крадците от хазната. Като резултата постига ред, законност и сериозен икономически растеж. Неслучайно румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?". Съвременна Европа включително България се нуждае от такива държавници.
20
8
 
13
 
! Отговори
Да преди 6 години
Време е такива кукундрели да ги пенсионирват и да се отдадат на почивка и пенсионерски живот! Колкото и да си учен, идва момент когато остаряваш и акъла ти изхвръква, почваш да ставаш вулгарен, сприхав и най-вече смешен!