Сензация от Божидар Димитров! Граф Дракула – българин!

Историкът: Всичките му документи са писани на български език
Обновена: 16 апр 2018 16:34 | 16 апр 2018 16:30, Красимир Ангелов
227

"Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин", заяви в предаването "Операция: История" проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език", продължи историкът и поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език. 

Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.  

Говорейки за българското възраждане директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че "въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество". 

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.  

Журналистът Мила Вачева разказа увлекателната история за това как е демонтирана, изгубена и после отново намерена огромната петолъчка на бившия партиен дом в София. Според нейните проучвания  Партийният дом е имал две петолъчки, като едната е доставена през 1985 година и е имитирала напълно Кремълската звезда, а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Татарин означава - преди 5 години
наемник/смъртник/.Това са наемниците в монголската армия, които заемат челните атакуващи редици. Сред тях има християни, мюсулмани, будисти и всякакви други( т.е. всякаква пасмина, на която се плаща).
198
0
 
1
 
! Отговори
++++++++++++++++++++ преди 5 години
.....а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато....Това е грешно. Не е рубин(няма такава технология за производството му, а е РУБИНЕНО/вид червено/ стъкло), за чиято направа се използва злато. Рядко се прави, защото е скъпо.
197
0
 
1
 
! Отговори
Немците са се преди 5 години
страхували от Влад Цепеш, защото ги е пердашил най-редовно. Дракула идва от българската дума ДРАКА. Нужно ли е да ви казвам значението й? Брам Стокър поради модни тенденции го обявява за вампир. що се отнася до ЗАМЪКА НА ДРАКУЛА- това е чиста търговска фалшификация. Той никога не е живял там.Донякеде думата ДРАКА се свързва с растението ДРАКА, което наподобява на ДРАКАРИТЕ(корабите на викингите и самите викинги). А И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ТРАНСИЛВАНИЯ Е БИЛА БЪЛГАРСКА!!!
196
0
 
1
 
! Отговори
Fakt преди 5 години
Krustoska megdu Gagauz i Pe4eneg ne ozna4ava to4no Bulgarin.
195
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че се помина тоя.
194
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е бил българин, набил е много турски глави на колове!!
193
4
 
7
 
! Отговори
Цепеш преди 6 години
Това,че са писали на български е неоспорим факт,но не е доказателство,че Дракула е бил българин.
192
8
 
11
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Ние това много добре го знаеме, сензация е че наричаме руската и3 мет подло откраднала ни Влашко и Молдавия - освободители.
191
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните историци нямат правото да изследват обективно историята. Плаща им се да извращават историята. Някои стигат дотам да поругават Левски, Ботев, Батак...
190
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на хора като Божидар Димитров, Пламен Павлов, и Росен Петров-историята става по -позната на повече българи. Това е факт. Кусури има всеки, но не трябва да не отчитаме и добрите неща, които някой правят
189
0
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Мисля, че разминаванията се дължат на нещо, което не са ни учили по социалистическо, че България от основаването си като държава, още преди Аспарух е империя, а на Балканите се затвърждава като такава и още повече се затвърждава от православието, кирилицата и книжовния старобългарски език. Като империя България включва различни племена, които се управляват от местни владетели, които съвсем не е задължително да са българи, но са под общия български Закон, в последствие книжовност и култура.
188
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До 194Официално пише, че Мирача Стари е сина на Раду I Басараб, който е син на Николае Александру Басараб, син на Иванко I Басараб, а произходът на "Басараб" е неясен, с предположения за кумански.Има ли документи, в които Мирча Стари се определя не като влах ?
187
0
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 188До 17-ти век латинският е официалния книжовен език в цяла Западна Европа, което не означава, че владетелите им са римляни. По-същия начин в Княжество Влахия се е ползвал българският език, което не прави автоматично владетелите им българи. Та почел съм , но винаги може и повече. Хипотези може да има всякакви, но без доказателства си остават в сферата на "македонизма".Анонимен 186, ще ме осветлите ли, да не ходя *** по света ?
186
1
 
2
 
! Отговори
До П . Петров преди 6 години
Мирча Стари променя фамилията от Асен на Бесараб.Това е като символ на независимост пт Търново.А Бесараб си е българска дума- географско прозвище за цяло Влашко(със Задпланинско-поз.сега като Трансилвания) и Молдова
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никаква сензация- това е факт.Владимир Цепеш и цялата влашка аристокрация и духовен клир са българи и това е все известно.Не само , но по това време населението на Влашко е съставено основно от българи, избити от постоянните войни , подобно на Белградският пашалък малко по късно.Не само ,но преди Мирча Стари да промени фамилията-всички са от Асеновци, братовчеди на българските владетели.А за Влад с българският прякор Цепеш(стр.бълг.Цепя -набивам) .
184
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е, че никой не може да забрани пиенето на "професора", но поне не му давайте публична трибуна.
183
7
 
7
 
! Отговори
Драк-трак преди 6 години
Граф дракула е българин,а Вампир Димитров трак...
182
4
 
6
 
! Отговори
Патриот-майтапчия преди 6 години
Здравейте, Циркаджии!
181
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до П.Петров.Уточнение.Не познаваш българския език-срамно е.Неговата дълбочина и и основа(това е изключително важно).Не приемай думите като ,а като стимул да опознаеш корените си..:)
180
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До П.Петров.За да изказваш мнение е необходимо минимум 20 г да се занимаваш(да се чете историята) .Предстоят ти много години на четене..:) Успех