Сензация от Божидар Димитров! Граф Дракула – българин!

Историкът: Всичките му документи са писани на български език
Обновена: 16 апр 2018 16:34 | 16 апр 2018 16:30, Красимир Ангелов
227

15355 гледания   |  Още видео

"Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин", заяви в предаването "Операция: История" проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език", продължи историкът и поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език. 

Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи пред Bulgaria On Air , че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.  

Говорейки за българското възраждане директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че "въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество". 

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.  

Журналистът Мила Вачева разказа увлекателната история за това как е демонтирана, изгубена и после отново намерена огромната петолъчка на бившия партиен дом в София. Според нейните проучвания  Партийният дом е имал две петолъчки, като едната е доставена през 1985 година и е имитирала напълно Кремълската звезда, а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато.


227
Още от Общество
Архивите говорят: Желю Желев – първият демократично избран президент
Напиши коментар Коментари
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Добре че се помина тоя.
201
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Явно е бил българин, набил е много турски глави на колове!!
200
1
 
6
 
! Отговори
Цепеш преди 5 дни
Това,че са писали на български е неоспорим факт,но не е доказателство,че Дракула е бил българин.
199
6
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 5 дни
Ние това много добре го знаеме, сензация е че наричаме руската и3 мет подло откраднала ни Влашко и Молдавия - освободители.
198
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Днешните историци нямат правото да изследват обективно историята. Плаща им се да извращават историята. Някои стигат дотам да поругават Левски, Ботев, Батак...
197
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Благодарение на хора като Божидар Димитров, Пламен Павлов, и Росен Петров-историята става по -позната на повече българи. Това е факт. Кусури има всеки, но не трябва да не отчитаме и добрите неща, които някой правят
196
0
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 дни
Мисля, че разминаванията се дължат на нещо, което не са ни учили по социалистическо, че България от основаването си като държава, още преди Аспарух е империя, а на Балканите се затвърждава като такава и още повече се затвърждава от православието, кирилицата и книжовния старобългарски език. Като империя България включва различни племена, които се управляват от местни владетели, които съвсем не е задължително да са българи, но са под общия български Закон, в последствие книжовност и култура.
195
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 5 дни
До 194
Официално пише, че Мирача Стари е сина на Раду I Басараб, който е син на Николае Александру Басараб, син на Иванко I Басараб, а произходът на "Басараб" е неясен, с предположения за кумански.
Има ли документи, в които Мирча Стари се определя не като влах ?
194
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 5 дни
До Анонимен 188
До 17-ти век латинският е официалния книжовен език в цяла Западна Европа, което не означава, че владетелите им са римляни. По-същия начин в Княжество Влахия се е ползвал българският език, което не прави автоматично владетелите им българи. Та почел съм , но винаги може и повече. Хипотези може да има всякакви, но без доказателства си остават в сферата на "македонизма".
Анонимен 186, ще ме осветлите ли, да не ходя прост по света ?
193
0
 
1
 
! Отговори
До П . Петров преди 5 дни
Мирча Стари променя фамилията от Асен на Бесараб.
Това е като символ на независимост пт Търново.
А Бесараб си е българска дума- географско прозвище за цяло Влашко(със Задпланинско-поз.сега като Трансилвания) и Молдова
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма никаква сензация- това е факт.
Владимир Цепеш и цялата влашка аристокрация и духовен клир са българи и това е все известно.Не само , но по това време населението на Влашко е съставено основно от българи, избити от постоянните войни , подобно на Белградският пашалък малко по късно.
Не само ,но преди Мирча Стари да промени фамилията-всички са от Асеновци, братовчеди на българските владетели.
А за Влад с българският прякор Цепеш(стр.бълг.Цепя -набивам) .
191
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ясно е, че никой не може да забрани пиенето на "професора", но поне не му давайте публична трибуна.
190
6
 
6
 
! Отговори
Драк-трак преди 5 дни
Граф дракула е българин,а Вампир Димитров трак...
189
4
 
5
 
! Отговори
Патриот-майтапчия преди 5 дни
Здравейте, Циркаджии!
188
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
до П.Петров.
Уточнение.
Не познаваш българския език-срамно е.
Неговата дълбочина и и основа(това е изключително важно).
Не приемай думите като ,а като стимул да опознаеш корените си..:)
187
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До П.Петров.
За да изказваш мнение е необходимо минимум 20 г да се занимаваш(да се чете историята) .Предстоят ти много години на четене..:) Успех
186
7
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 5 дни
Уточнение:
Цепеш, наистина с български корен, но е прякор, а Дракул е влашка форма на "дракон",(която е от гръцки корен през латински) , българският еквивалент е "змей", "ламя"(нищо общо с "дракон") и е името на рицарския орден на баща му. Династията е Басараб, която си е влашка.
Като заключение Влад III Дракул (Цепеш) Басараб определено не е българин, а влах. Друг е въпросът, че културно, езиково и генетично власите са силно повлияни от българите. Божидар Димитров нещо се гъбарка.
185
2
 
12
 
! Отговори
opetkov преди 5 дни
Че Влад Цепеш е от български произход е отдавна доказано и то не от Б. Димитров. Имаше една статия където се проследяваше, че той е наследник на български боляри,, избягали във днешните румънски земи след турската инвазия.
184
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Историк
"Чудно е как този троен доносник прикрива неграмотноста си .Сигурно скоро ще обяви ,че е брат на Мао Це Дун.
–––
... и, че госпожа Бандаранайке му е стринка. :0
183
2
 
9
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 дни
До Анонимен 175

Напиши в Google "Покръстването на българите, Миниатюра от Ватиканския Препис на Манасиевата Летопис.

Най-отгоре пише: "Крщение блъгаромъ" (творителен падеж). Което не означава, че обикновените люде по времето на Иван Александър (XIV век) са говорили по този начин. Още повече неговото е било Империя, т.е. той е бил цар на българи, гърци, власи, сърби и т.н. И освен това не е умало Институт за кодификация, вестници и телевизия.

И спри домашната ракия. Зле ти влияе.