Справедливо правосъдие – има ли го у нас?

В Деня на Конституцията - пак ли е модерен дебатът за промяната й
16 апр 2018 21:55, Екип на Bulgaria On Air
7

В деня на Конституцията и празника на юриста – защо в обществото все още липсва доверие в съдебната система?

В България се наблюдава традиционно ниско доверие в правосъдната система. Само 1 от 5 души вярва на българското правосъдие. Изследване сочи, че има не само конфликт в между гражданите и системата, но и голям институционален проблем. Трябва ли да даваме пари под масата, за да получим справедливост?

В студиото на "Директно" коментират Иванка Иванова от института "Отворено общество" и Александър Пелев от Инициативния комитет за адвокатска реформа.

През последните години всеки е готов да коментира Конституцията. Дебатът за нейната промяна е винаги модерен и на дневен ред. Историята на една неслучила се промяна - ще се осъществи ли дългоочакваната съдебна реформа и мит ли е справедливото правосъдие?

"Има широко усещане за несправедливост от начина, по който работи правосъдната система у нас", коментира в предаването Александър Пелев.

По думите му последните промени са направени в името на това да не се излагаме пред чужденците, но и тогава прокуратурата е оставена като една неконтролируема институция в лицето на главния прокурор. Защо съдебната система трябва да изглежда идеална за останалите, но да е неработеща за българските граждани?

Каква е разликата между реалността в съда и очакванията на обществото и може ли да бъде запълнена огромната пропаст между гражданите и институциите - вижте във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То има ли ред да попитам като едни тука.се.чудим вирнаха носове те какво направили сдушили се около баце хм то добро сдушване ние бедните момчета не можем да се мерем с тях е зарад такива корупцията е на ниво лъжат баце и тоя покраи него а нас обикновенните кои признава никои не сме в ловеч по далаверката
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правосъдието няма нищо общо със справедливостта. Справедливост дават Калашников, Макаров, Токарев, Смит, Уесън, Колт..................
4
0
 
8
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Докато Цацаров може безнаказано да фалира банки и да отнема заводи за да ги подарява на Пеевски, системата ще потъва.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Конституцията има нужда от промяна, а онези, които вместо да я съблюдават и спазват я газят - те трябва да бъдат сменени и наказани!
2
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Докато затворите не се напълнят с корум пирани съдии,а те са поне 70%от цялото котило за жалост,няма да има нито справедливост,нито доверие на хората към това съсловие.
1
0
 
1
 
! Отговори
Мишо бирата преди 6 години
Да