В Северозапада: Просперират селата с роми, тези с българи пропадат!

От Германия за разрухата на селското стопанство, липсата на малък бизнес
16 апр 2018 12:30, Елка Василева
154
В Северозапада: Просперират селата с роми, тези с българи пропадат!
Снимка: архив, Булфото

На шега го наричат "северозападнал": от години българският Северозапад има славата на най-бедния регион в Европа. Така ли е наистина? Германски експерти стигнаха до изненадващи изводи. Те отправят и някои препоръки, пише Дойче веле.

Лондон Сити, най-заможният регион в ЕС, има близо 140 пъти по-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението, отколкото Перник, Видин или Сливен в България, сочат данните на Евростат за 2014 година. Регионът на Северозападна България е в дъното на тази класация по бедност. А как изглежда той в очите на външния наблюдател?

Селата с роми просперират

"Посетихме много села в региона, които се намират едно до друго. Установихме, че има огромни разлики - в едното кипи истински живот, а другото е напълно изоставено и всичко е замряло. Това едва ли се дължи само на инфраструктурни различия, защото двете села са в непосредствено съседство - край едно и също шосе. Възможно е обаче, поне такава е нашата хипотеза, да се окаже, че етническата структура на селата играе роля в това отношение", казва германския професор по икономика от Университета за приложни науки "Анхалт" д-р Хенрик Егберт.

Той познава България от дълги години, а интересът му към региона бил допълнително провокиран от съобщението на Евростат от миналата година, според което доходите на глава от населението там са едва 30% от средното ниво на доходите в ЕС.

Решил, че си заслужава това да се проучи по-отблизо и заедно с двама антрополози и един макроикономист от университета в Хановер се отправили на мащабно проучване. В крайна сметка установили, че картината е доста по-диференцирана.

"Останахме с впечатлението, че селата, които са населени предимно с роми, просперират, а селата, в които живеят предимно българи, се развиват в обратната посока. Има съвсем ясни белези за това, че към селата, населявани от роми, има особено силен приток на пари от чужбина - например от роднини, работещи в Германия, или от различни помощи, получавани отвън", казва проф. Егберт.

С други думи - в региона като цяло попадат доходи, които не фигурират в официалните статистики, макар че значително повишава  благосъстоянието на отделни общини.

Че регионът като цяло е беден и изоставен - това е известно на експертите отдавна. "Но Северозападът има и друг голям проблем - неравенството и преразпределението на блага от по-бедните към по-богатите. Едно развитие, което е много вредно за региона и за цяла България", казва ръководителката на българското представителство на германската фондация "Фридрих Еберт" Хелене Кортлендер.

Разрухата на селското стопанство

"Вследствие на пълната разруха, в която изпадна селското стопанство след краха на социализма, на първо време беше важно да се осигури някакво обработване на земята", посочва тя.

"В крайна сметка това стимулира голяма концентрация на земя. Действително сега има процъфтяващи фирми, които обработват огромни по площ земи и произвеждат много. Това само по себе си не е лошо, но въпросът е дали субсидиите не попадат почти само в концерни, които произвеждат основно аграрни суровини за износ? Подобно развитие смазва малките фирми и стимулира неравенството допълнително", казва Хелене Кортлендер.

Но има ли алтернативи - малки и средни стопанства, които да заместят големите аграрни концерни и да са в състояние ефективно да обработват земята? Проф. Хенрик Егберт е скептичен в това отношение. "Грешките вече са направени и много трудно могат да бъдат поправени", казва той.
"Затова смятам, че големите структури и гигантските фирми в селското стопанство ще се окажат трайни. По-добре масово земеделие, отколкото никакво".

А селското стопанство според германския експерт е един от важните инструменти, чрез които може да се повлияе на развитието на региона, тъй като той е силно аграрен.

"Проблемът за разпределението на аграрните субсидии в България е по-остър, отколкото в други страни, защото в страната има много хора, които се препитават от селско стопанство, включително и поради липсата на професионални алтернативи", допълва ръководителката на бюрото на фондация "Фридрих Еберт" в България. Тя изтъква и един допълнителен проблем: корупцията.

"Субсидиите на ЕС не винаги се използват по предназначение. Има и разхищаване на средства, има шуробаджанащина, много от парите изтичат към познати и роднини на хората, работещи в съответните административни органи, свързани със селското стопанство. Този корупционен проблем допълнително изостря общата проблематика", посочва Хелене Кортлендер.

Липса на малък и среден бизнес

При работата си в Северозападна България германските експерти забелязали, че там има твърде малко дребни предприемачи и фирми с 5 до 20 работници. "Има или много големи фирми, или крайно малки, но средното съсловие на практика липсва", казва проф. Егберт.

Ако се работи за създаването на дееспособен среден бизнес, включително и в аграрната сфера, регионът би могъл да усети положителен ефект, смята той.

Другата му препоръка е свързана с публичния сектор - в регионите на България на практика няма фирми, които да работят с най-новите и модерни технологии. Всички подобни структури са струпани само в няколко центъра като София или Варна, а това също оказва неблагоприятно въздействие над регионите в България, добавя проф. Егберт.

Германският експерт смята, че би било възможно в българския Северозапад да се изгради например една свръхмодерна болница, която да ползва най-новите технологии в науката, защото не е нужно всичко да се концентрира само в столицата на държавата. София е големият притегателен център, а това обезлюдява и провинцията, констатира проф. Егберт.

Той предполага, че може да се стигне до значителна концентрация на роми особено в по-малките населени места, тъй като тенденцията сред етнически българи е да емигрират.

Всички тези въпроси ще бъдат обсъдени между 15 и 17 април в Монтана в рамките на конференция, посветена на българския Северозапад и неговите проблеми. Организатор на конференцията е фондация "Фридрих Еберт", а в нея ще участват депутати, местни политици, учени, еколози и предприемачи. Проучванията на германските експерти в региона ще продължат още няколко години. Целта е да се изработи документ с препоръки към различните политически нива в България, а евентуално и в ЕС, свързани с развитието на европейските региони и по-специално с един от най-бедните сред тях - българския Северозапад.


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече започнах неудържимо да почвам да се смея, когато чуя някой извод, формулиран от "Дойче веле". Тези вярват ли си?
Или мислят, че могат да заблудят някого?
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз е толкова германец, колкото аз евреин. Егати чифутските ***. Парите, които са ви дали, ще ви приседнат, изм.ет.
87
4
 
15
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Това е класически пример за това , как не трябва да се прави изследване или конкретно в този случай-какво става щом събереш ромка от село и немски професор в критическата.Ако беше афро от харлем , щеше да ни обяснява как Манхатън запада , а Харлем и Бронкс цъфтят.Дано сифилиса го вразуми ;)
86
26
 
6
 
! Отговори
Mahabharata преди 1 година
Мързеливите българи се бунтуват.
85
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изумен съм и не знам какво да напиша. Авторите знаят ли значението на думичката "просперитет" ? Хенрик, земи си ги у Германия да стане още по-просперираща. Наистина да видиш за какво става въпрос, а не да ми пишеш за някое НПО.
84
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите станахме много егоистични, всеки гледа максимално личния си интерес,
спасяваме се поединично... а спасението по единично води до всеобща
гибел. Всеки реве за пари, но познавам достатъчно семейства с пари,
които имат по 2 коли но едно дете Просто станахме по-западняци от
западняците, заради изкривените ни комплексарски представи. Всичко става
от мислене на дребно, всеки всеки друг ти е конкуренция, липсва отборния дух. За да се преборим ни трябва духовно израстване. точно така
83
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** са много старо и древно племе,казват че са живеели по египетските земи,заедно с евреите.Те запазиха своите традиции и обичаи непокътнати,и затова оцеляват и просперират.А Българите,не само че не възприемат западната култура,а изоставиха и своята си.Те дори не се интересуват от собствената си история.Интересува ги само как да изкарат повече евро на запад,и нищо друго.Та е нормално едни да оцеляват а други не.
82
0
 
37
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
Кипи живот щото ги храним и са с по 7 деца.Като измрем ще отидат в Лондон спокойно!
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мухобоико засрами се от Позора и Срама си на какво дередже докара страната Б.клук такъв
80
0
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
*** са разграбили българските,и българите са заминали нанякъде.А този е експерт,колкото аз съм космонавт.
79
0
 
33
 
! Отговори
днес преди 1 година
Днес в Дианабад брат ми хвана 4ма *** да рушат покрива на блока и да искат пари да го поправят. Викна полиция сега е в Рпу да дава показания. Резултата - ще ги пуднат скоро, въпреки че са казали че е всеизвестна измама, ремонта ще ни струва 600лв, и може и да искат отмъщение, че е викнал констататорите, пардон, полицията. Ей така просперират тези, ако се чудите.
78
0
 
12
 
! Отговори
775 преди 1 година
Ще ви помоля само за едно - включете въображението си и се опитайте да си представите Бг след 30 години!!!!!

Ако не се предприемат посочените в предешния ми пост мерки, след не повече от две десетилетия ще бъде твърде късно за каквото и да е било!
77
3
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
Е как няма да просперират ???!!! Нали са галениците на ГЕРБ !!!
76
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромите крадат от селата където няма роми, какъв друг да бъде резултата?
75
9
 
7
 
! Отговори
775 преди 1 година
Управляващите да създадът дългосрочна културно образователна и професионална програма за ромите в Бг. това е единствения способс те да се интегрират дълбоко в българското общество и култура.

Много добра работа вършат международните християнски НПО-та - адвентисти, евангелисти, протестанти, но къде е БПЦ?

Ако, отношението на бг-те политици, медии и обществено културни и социални организации остане пасивно, етническото напрежение в Бг ще продължава да расте и крайния резултат няма да ни хареса.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от тоя бе ...
73
1
 
20
 
! Отговори
Орлин преди 1 година
Госпожи и Господа,не забравяйте защо ни приеха в ЕС ,точно да държим (ромите) тук в България,но Господата в Брюксел не знаят, че идва и техния ред, защото в България за тях ще свърши далаверата и те веднага се местят(погледнете как мислят и за мигрантите).Така,че Брюксел да очаква ,те доста ще им увеличат прираста .
72
21
 
1
 
! Отговори
Помагащ преди 1 година
Ромите са наши братя,това че са добре трябва да ни радва-справка БХК има открита сметка във евро и долари за ромите,посетете страницата ни,да помогнем на братята роми да са добре
71
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите станахме много егоистични, всеки гледа максимално личния си интерес, спасяваме се поединично... а спасението по единично води до всеобща гибел. Всеки реве за пари, но познавам достатъчно семейства с пари, които имат по 2 коли но едно дете Просто станахме по-западняци от западняците, заради изкривените ни комплексарски представи. Всичко става от мислене на дребно, всеки друг ти е конкуренция, липсва отборния дух. За да се преборим ни трябва духовно израстване.
70
8
 
5
 
! Отговори
ssssss преди 1 година
Срещу нас, в ромската махала, има няколко правила:
1. Ромско момиче, което не е родило до 21 годишна възраст, се гони от дома.
2. Ромско момче, което не работи до същата възраст, пак се гони от дома.