Бунт на шивачки! Фирмата фалирала, дължи им заплати

Компанията от Австрия дължи и 10 000 наем за сграда в Кричим
15
Бунт на шивачки! Фирмата фалирала, дължи им заплати
Снимка: Булфото, архив

Бунт на шивачки край град Раковски. 200 жени остават без работа, след като австрийската компания, в която бяха наети, обяви фалит.

Изненадващо предприятието затвори врати, а служителите не могат да получат заработени си заплати.

Въпреки че заводът не работи от дни, нито една от шивачките не е получила предизвестие за прекратяване на трудовия си договор. Така над 200 служители са оставени на произвола на съдбата.

Тази сутрин те се събират на протест.

Централният офис на дружеството е в град Кричим. До преди дни в града са работили 50 шивачки. Всички са освободени с мотива, че австрийската фирма фалирала.

Дължи 10 000 лева за наем на сградата, която ползва в Кричим.

Омбудсманът на България Мая Манолова посъветва хората да не подписват никакви документи, особено за прекратяване на правоотношенията, тъй като не е в техен интерес.

"Свързахме се с Инспекцията по труда и с представител на работодателя. Предстоят срещи. Важното е по никакъв начин служителите да не прекратяват трудовите правоотношения по тяхна инициатива, нито да се съгласяват на прекратяване по взаимно съгласие. Възможността за получаване на обезщетение от Бюрото по труда е много по-дълга", обясни Мая Манолова пред Нова телевизия.

"По моя инициатива бяха приети промени в Кодекса на труда, според които работниците могат да получат обезщетения от Фонда за неплатените заплати и други дължими суми в случаите, в които се дължат две работни заплати. Това е гаранция, че те наистина ще си получат заработеното", поясни още омбудсманът.

"Нормалното решение е държавата да има механизми за подкрепа на работници, които не са си получили заплатите, както и да има процедура по несъстоятелност", допълни Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, защо не сме 19 век, да извикат полицията да ги ступа. Бунтовници посягат на фалитизма.
13
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 11Ами що работиш там след като те експлоатират така.Кога най накрая ще се научите че първия защитник на вашите права сте самите вие.Започвате работа при скотски условия а после ревете.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбира се, че "инвеститорите" идват точно заради законодателството или липсата на законност при наличие на иначе добри закони. За някои точно хаосът и корупцията създават отличните условия, за да си направят схемата. Няма нищо ненормално в един фалит, въпросът е институциите да си свършат работата и да се предявят вземанията на работници и други местни субекти пред австрийския съд по несъстоятелността. Заплатите на работничките няма как сега да се платят до приключване на процедурата
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвеститорите идват да крадат и не им пука за Бг законодателство. И в нашия град има шивашка фирма, швейцарска, където се работи по 10-12 часа, 6 дена в седмицата за МРЗ. Тая швейцарска фирма дали експлоатира швейцарките по същия начин?
10
2
 
12
 
! Отговори
скача преди 6 години
Хайдете да скачаме, към светли капиталистически бъднини....
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Въпросът не е защо за 50 човека, всъщност са 200, направихме новина, а защо за хилядите фирми, ограбващи труда на обикновения човек, мълчим? Това не е ли кражба? Ама кражбата на цвете я правим новина и я качваме в соц. мрежи, щото сме много принципни и будни.
8
1
 
21
 
! Отговори
антиседерас преди 6 години
Ами това са прочутите евроатлантически инвеститори. Те идват за да грабят а не да дават. Създавали били работни места . Да . Ама за 300 лева месечна заплата на 13 часов работен ден. Инвеститор значи мошенник .
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе не че нещо ама такива неща се случват. Реално ситуацията е от миналата седмица, на работниците им се дължат по заплата и половина не виждам нищо колосално като казус. Да, неприятно е, да явно има нарушения на трудовото законодателство, защото трябват предизвестия и т.н. но реално всичко се е случило едва миналата седмица. В България има стотици фирми, които дължат заплати за месеци назад на хиляди служители, защо за тези 50 човека направихме новина !?
6
1
 
15
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Капитализма е силен ,ако имаш колонии и роби,концесии и други права и власт в територии извън своята собствена.Ако трябва да ги категоризирам на първо място е Национал Соц,Социалния държавен капитализъм Комунизма ,държавния капитализъм с народни акционери и ...Дивия български олигархо-капитализъм в момента е на последно място по приходи и развитие,дори е вреден за всякакво развитие на идеи ,технологии и бизнеси.
5
0
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Политиците не ги слушай те си имат хранилки и конци ,че да ти кажат нещо различно.Ами бягат ,много ясно няма луд да ти се труди от сутрин до вечер за възнаграждение 1/10 от това което ще вземе само като премине граница.Няма толкова богати хора да работят за да са бедни.
4
0
 
20
 
! Отговори
Пейте: преди 6 години
Времето е НАШЕ !Времето е НАШЕ...НАШЕ !45 години стигат ?!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализмът фалира, частникът е лош стопанин.
2
0
 
32
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Това е най-робската страна на света ! За това младите бягат като чумави от тук , а политиците казват ,че цъфтим и вързваме !
1
2
 
31
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
В тая България всеки прави каквото си иска! Грузия и Азербайджан ни задминаха от 10 години!