Ходене по мъките: Жена без книжка, лекарска комисия се отметна от решение

Историята на Янка Лалева, диагностицирана със Спинална мускулна атрофия
Обновена: 17 апр 2018 09:43 | 17 апр 2018 07:10,
26

Лекарски комисии променят решението си за състоянието на пациент, след като той си тръгне. На това се е натъкнала жена, на която й се наложило да се яви пред комисия, която да й издаде документи, за да може да поднови шофьорската си книжка. Сигналът е изпратен към платормата на Investor Media Group HelpBook.info

Янка Лалева е диагностицирана със Спинална мускулна атрофия на Вердинг-Хофман. Въпреки това тя може да шофира и в момента все още има валидно свидетелство за управление на МПС - но само до 21 април.

За целта трябва да се яви пред комисия ТОЛЕК (Транспортна областна лекарска експертна комисия) в транспортната болница в Горна Оряховица. И там на 6 март й издават карта за правоспособност за управление на автомобили категория В и В1.

"На следващия ден отивам в КАТ и ми казват, че картата ми е анулирана и отказват да ми подновят документа", пише Янка към HelpBook.

Тогава тя се обадила на телефон, който е наличен в КАТ. От транспортната болница й отговорила жена, която й обяснила, че след като тя си е тръгнала, комисията се е събрала отново и е взела ново решение.

"Попитах каква е причината? Жената отговори: "Аз не съм медицинско лице и не мога да ви кажа, ще си получите документите по пощата, но като толкова бързате елате да си ги вземете", пише Янка.

Тогава от болницата в Горна Оряховица й изпращат документи, с които анулират картата и й дават друга, с нов номер, с която тя може да обжалва в Транспортна централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК). Тя се явява и там отказват да й дадат разрешение за управление на която и да е категория МПС.

"Аз съм шофьор от 1994 г. без нарушения, като не слизам от автомобила си и имам нужда от тази книжка, защото имам здравословни проблеми и трудно се придвижвам, а с обществен транспорт ми е невъзможно. Може ли човек, който ме вижда за първи път за 5 минути да прецени какви са уменията ми на база здравословното състояние, което е описано в документите, без да има поглед в прогресирането на заболяването ми? Така ли трябва да се постъпва с хората в неравностойно положение?", пита Янка.

Тя използва автомобила си именно, за да ходи на физиотерапия, санаториум или лечение, както и да поддържа контакти с близки и приятели.

"Това ли е целта на държавата - такива хора, като мен, да бъдат лишени от всичко?", огорчена пита Янка.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
До АнонименПрав сте, но има някаква граница, въпроси от рода ти до момента имал ли си проблеми, сега е ти пиша препоръка или ти колко често припадаш, не ме лъжи, знам, че припадаш са ужасяващи. Лекарите трябва да си свършат работата, като безпристрастно решат дали човека е опасен за себе си и за околните и дали има наистина нужда от приспособления или не може да шофира. За съжаление Наредба 3 дава възможност за индивидуална преценка, което води до проблеми, редно е да са унифицирани решенията.
18
0
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Тук би трябвало Министерството да се ангажира сериозно с този случай. Не е за вярване как си играят със съдбите и животите на хората. Успех на жената, да не се предава...!!!
17
15
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ми и на слепи да дават книжки. Нямаш крайници - няма проблем - книжки за всички...
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То КАТ винаги е пречел за всичко по един или друг начин ... Пречи примерно и със самото си съществуване. Докато го има КАТ не може да се създадат работещи структури, които да заменят структурите на неработещия КАТ.
15
2
 
4
 
! Отговори
GfG преди 5 години
Чудесно, значи КАТ вече не само не работи ами и пречи.
14
1
 
4
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Явно сте граничен случай, щом досега сте шофирала. Явете се пак на комисия. Тези диагнози не могат ли да се променат при подобрение?Животът е жесток.
13
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да Янке, ти си най-големия инвалид на планетата иначе, взимаш си пенсията по болест, и ей така тежко болна, си шофираш, работиш, ходиш си по санаториуми, а ние балъците плащаме.
12
4
 
21
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Отношението към хората с физически проблем и е отвратително.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България!
10
5
 
17
 
! Отговори
до Реалист преди 5 години
Абе то така, но жената да ходе до софия и т.н. - хич няма да й е приятно и евтино, ако беше забравила някой лев при посещението на местната комисия - щеше да й е решен проблемът.
9
1
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Госпожо Лалева, варианта Ви е да се явите на комисия в Транспортна болница София. Там заседава централната ТОЛЕК пред която могат да се обжалват решенията на регионалните ТОЛЕК. В София специалистите са по-широко скроени и няма да имате проблем. А иначе страшно много хора са мачкани от тези комисии въпреки, че всички знаем , че не те са виновни за отчайващата ситуация по пътищата.
8
2
 
5
 
! Отговори
До директния преди 5 години
Леле къв си тЪпир
7
1
 
13
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До Директнияхахаах от написаното се разбира, че си плащал нещо, ама какво си плащал защо си плащал не мож се разбере :D :D :D...
6
21
 
3
 
! Отговори
Директния преди 5 години
До АнонименЧак едва професоре,художник съм не съм писар -Не знаете ли че художниците рисуват и е могат да пишат като по европейците като тебе -анонимния
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДиректнияТолкова неграмотно пишеш, че едва се разбира какво си написал.
4
8
 
13
 
! Отговори
Директния преди 5 години
Те не знаят що искат а и ги е страх но пак искат.20 години им плащам бях такси последно толкова много пари съм им дал няама полицай накойто да не съм му плащал в сф един даже беше забравил че съм му давал ими вика са ше видиш кво ше стане и викам кво е стане за трети пъти плащам и той вика аре беги беги един от надежда.истината е че живееме в мафиотска държава мутрите и полицайите едно тесто но им се връща яако на всички от тях тва е хубавото.
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искат и пари тва е цялата работа.
2
21
 
2
 
! Отговори
Директния преди 5 години
И аз не близвам алкохол и си загубих книжката по член 157 останах без точки от незнание по моя грешка и даже ми върнаха при последното нарушение ми казаха вземи сия че трябвада тия вземе ме, и заради и тяхната грешка лсед 5 години се наложи дами я вземат и чаках още половин година ходих и на психо и сега я карам от година и нещо щото нямам време за тъпите им листовки след 20 год като шофиор и ме скъсаха на испита .Едно време листовките ги взех от първия път и кормуването ,сега всичко е за пари
1
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като катастрофира, ще са виновни " лошите(?)"доктори