Тенденция: Българките раждат все повече без брак

Втори сме по дял на извънбрачни деца в ЕС
17 апр 2018 08:00, Александър Попов
46
Тенденция: Българките раждат все повече без брак
Снимка: Булфото, архив

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на ЕС, показват данни от анализ на Евростат за брачните и извънбрачни раждания в Евросъюза през 2016 г., цитиран от БТА.

Делът на родените извън брак деца у нас е 59 на сто, докато на първа позиция е Франция с 60 на сто извънбрачно новородени деца, показва европейската статистика.

Още по темата
Броят на извънбрачните деца у нас е нараснал също близо шест пъти за последните 30 години, отчита анализът на Евростат - докато през 1986 г. процентът на извънбрачните деца у нас е бил около 10 на сто, през 2016 г. той достига 59 процента, или близо 6 пъти повече, показват данните на Евростат.

Според данни на НСИ, у нас през 2016 г. са родени общо около 65 хиляди деца, като от тях 38 440 са родени извън брака, или около 59 на сто от всички раждания у нас.

Най-висок е делът на извънбрачните раждания в областите Видин и Враца - близо 75 процента от всички новородени деца там, а най-нисък - в област Кърджали - около 38 процента.

Тенденцията за извънбрачни раждания у нас се запазва през последните няколко години, като техният брой варира от 40 000 извънбрачни раждания през 2010 г. (38% раждания извън брака) - до около 38 000 през 2015 и 2016 г. (59% раждания извън брака).

Раждаемостта у нас спада драстично пред последните няколко десетилетия, като пик на ражданията, според данни на НСИ, е регистриран през 1920 г. и 1950 г. - приблизително по около 180 хиляди новородени деца през тези два пикови периода.

Как е в ЕС?

Най-нисък е делът на извънбрачните раждания през 2016 г. в Гърция - около 9 на сто. В челната тройка са още Хърватия и Кипър - с по около 19 процента.

Страната ни е сред първите 8 държави-членки в ЕС, в които делът на извънбрачните раждания надхвърля 50 на сто от всички раждания - Франция (60 на сто), България и Словения (59 на сто), Естония (56 на сто), Швеция (55 на сто), Дания (54 на сто), Португалия (53 на сто) и Холандия (50 на сто).

За сравнение, делът на извънбрачните раждания при съседите ни, е - Румъния - 31 процента, Сърбия - 26 процента, Македония - 12 процента и в Турция - около 3 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: раждаемостЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям праз. За детето няма никакво значение и разлика дали е родено в или извън брак. В нормалните държави няма такова понятие "извънбрачно" дете. Просто таткото го "припознава" официално и въпросът приключва.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църковният брак уж се счита за законен, но в сравнение с гражданското бракосъчетание има доста различия. Законът в това отношение не е добре прецизиран, затова не е ясен и статусът на родените от такъв брак деца - уж не са извънбрачни, но често се случва родителите им да се разделят и да сключат други бракове, без да са получили църковен развод. Това обикновено правят хора, които още съвсем млади само са се венчали, после решили, че не си подхождат. Нещо не е доизпипано юридически.
32
0
 
3
 
! Отговори
Пропускате нещо преди 6 години
След промените стана модерно хората да се венчават в църква. По-рано не смеели, защото не се гледало с добро око на това в Комсомола. Познавам една двойка от БАН, малко над 60-годишни, които са били изключени от Комсомола, защото се венчали. после възстановявали членството им - след разкаяние и молба от тяхна страна, иначе нямало шанс за кариера. Но тези и двамата не са от случайни семейства, затова са минали метър.След 1989 г. много двойки само се венчават.Това обърква дефинирането на брака им
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бракът е излишна глупост, един дълго просъществувал брак няма около мен, затова пък дълго просъществували двойки на семейни начала - бол.
30
0
 
5
 
! Отговори
До Трол преди 6 години
Юрист от 17 години.Присъствал съм на разпити на над 1000 роми за тези години.И при всяко снемане на самоличност се казва и какво е семейното положение на разпитваният.От тия 1000 човека брак имаха не повече от 20 .Така че говоря от лични впечатления.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега едни раждаха извънбрачно, за да получават помощи и разни привилегии, но в последно време и българите спряха да се женят и си живеят без брак, създават и деца без брак, но все пак масовия случай не е при българите, а и българките раждат малък процент от децата в България.
28
6
 
15
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Така е защото българката иска да е независима, да ходи и да се вее насам и натам без никой да й държи сметка. Да си бие катерицата с този и онзи и да ходи по екскурзии ! Децата и семейството за нея немислими неща. Говоря за масата от българките. Отворете си социалните мрежи и вижте сами !
27
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бракът е проституция с продажба на едро.
26
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бракът отдавна е загубил смисъла, който и емал от столетия. Така, че по-добре без него. А т.нар. християнски бракове са пълна пародия- всички се правят на много вярващи, когато им е изгодно, а когато не- забравят и вяра и клетвил Грозна, лцемерна история!
25
0
 
4
 
! Отговори
Най сетне преди 6 години
да сме в челната тройка в ЕС за нещо. Догодина може пък да бием франсетата, но ще е много трудно. Там се понапълни с араби пък те втора и трета жена могат да си вземат само без брак. Пък и нашата гордост от малцинствата взе все повече да ражда шведчета и германчета...
24
4
 
5
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Ромите не сключвали брак.. А от къде знаете за това, амии така се говори на пазара, не че съм виждал с очите си.. А българите? А НЕ НЕ, няма едно единствено българско дете което да е родено без официален документ демек брак.. Те само ромите са така, така се говори на пазара... хахаха
23
1
 
5
 
! Отговори
Трол преди 6 години
До 17 АзХахаАз да не съм писал в моя пост че имат брак, типично българско, коментар без да е прочел всичко..хахахахаха
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз уважавам брака, лично аз съм с брак, но попитайте, кога настъпва брака при нас, акта за раждане ЕГН и т. Н. Хора тази ИСТОРИЯ НЕ Е ЗА ДА СЕ ГОРДЕМ А ЗА ДА Я ПРОЧЕТЕМ И ЗНАЕМ
21
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бракът не е гаранция за щастлив живот...
20
3
 
11
 
! Отговори
Борнео преди 6 години
За нищо не ставаме.И тук сме втори.
19
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нормално. След като жената като самотна майка има право на някакви помощи, ще ражда без брак, че ако сключи брак ще получи един голям... сещате се. Системата е така направена, че помощи има само за самотните майки и онези от етноса и понеже няма как да станем шведки, поне самотни майки се пишем, че дано получим нещо.
18
2
 
21
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Ама има праг за доход.И ромките се водят , че живеят сами и се вместват в дохода .А за моите две деца получавам един среден пръст.
17
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До ТролСъбират се фамилиите и ядат, и пият. Официален брак не се сключва!
16
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Анонимен 5Вече няма помощи за самотни майки.
15
0
 
16
 
! Отговори
До Трол преди 6 години
Ромите вдигат шумни веселби като при сватба, но не сключват граждански брак.Всеки, който си е имал работа с роми по повод тези отношения го знае.