Младите у нас намират работа, но не по специалността!

Доклад: Едва 30% спортуват, а около 50% гласуват на избори
14
Младите у нас намират работа, но не по специалността!
Снимка: архив, БулФото

Повечето млади хора смятат, че са материално задоволени и намират относително лесно работа. Над половината обаче не работят по специалността си.

Това са част от изводите в годишния доклад за младежта, разгледан на правителственото заседание. Докладът представя информация за социално-икономическото положение на младежите през 2016 г. и предприетите мерки за тяхното развитие от страна на държавните институции.

За изготвянето на документа по поръчка на Министерството на младежта и спорта е реализирано специално национално представително проучване от изследователски център "Тренд" през 2017 г.

Данните от него показват, че работещите млади в по-голям дял са доволни от настоящата си работа. Основната причина за смяна на работното място се явява ниското заплащане – при 30% от младежите.

Близо 50% посочват, че са намерили лесно настоящата си работа. Това, което се отчита като негатив, е, че 54% не работят по специалността си.

Над 70% от младите хора смятат, че средствата им са достатъчни за пълноценно хранене, закупуване на облекло, обувки, лекарства, заплащане на електрическа енергия.

98% от българските младежи имат мобилни телефони, 87% притежават компютър, а 92 на сто имат достъп до интернет у дома.

Над 50% смятат, че в населеното място, където живеят, получават добро образование, а над 60% заявяват, че има начини да разнообразяват ежедневието си.

32% е делът на младежите, които се занимават със спорт, а 66% - не. Тук оказва влияние типът населено място – в столицата и в областните градове фитнес залите са предпочитано място за спорт, докато в малките населени места и селата основно спортни дейности се извършват навън или у дома.

73% не членуват в граждански организации, което представлява известно намаление в сравнение с предишни години. Най-много са членуващите в спортни клубове (14,5%), следвани от младежите, участващи в благотворителни/хуманитарни организации.

Близо 50% от българските младежи гласуват на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Пропуск преди 6 години
Не са уточнили границата на възрастовата група, която в текста е наречена "младежи".От 18 до 25 г. ли? Или до 30 г.?Да ви припомня, че преди известно време, според дефиницията на ЮНЕСКО, младежи се считаха хората до 40 г., а после се заговори, че било логично горната граница да се вдигне още. После не знам какво решиха.Пропусната е и една голяма група наши сънародници, при които младостта на момичето приключва на 14-16 г.,защото се счита, че на тази възраст вече трябва да е матрона с 2 деца
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма част от обявите са за нискоквалифициран труд. Остават малко обяви за висококвалифициран труд и при тях конкуренцията е голяма и трудно се дава възможност на един човек да почне макар и за месец.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм на 44 и се преквалифицирам в актуална професия ..... Иначе ме чака гърч от някакви тарикати - същите наемат куцо и сакато за малко кинти и ги гърбят зловещо!!Ако им искарате милион оборот годишно се усмихват и ви потупват по рамото . Казват и "добре е , но можеше и повече" и не ви дават хилядарка бонус , щото заади " повечето" ;)Ей заради това бягат младите !!!!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато искам да разбера, че съм удовлетворен, трудът ми е достойно заплатен и заплатата ми се вдига всеки месец в условията на геометрична прогресия, посещавам днес.бг.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изчетох част и помислих че е приписана от вестник Работническо дело в края на 1986г. Същия проблем.Сега е добре че си събираш багажа и пътуваш в подредена държава , ако нямаш ВРЪЗКА или не тие по душа да буташ рушвет.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро след демокрацията, учих за инженер. А мой бивш съученик, учеше в икономическия. Беше отличнина на випуска в МГ-то, а въобще не ходеше на лекции в университета. Това е защото пишеха 4-ка само за явяване, но и той си купуваше учебници от чужбина на английски, и четеше от тях. Каза ми: не може по учебник от 60-те, където само "планово" е заменено с "пазарно" стопанство, хора с титли по партийна линия, работещи за заплата от няколко стотин лева, да ме учат как се прави бизнес за милиони...
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези, които са доволни от заплащането си и си купуват всички нужно вероятно живеят при родителите си, а си намират лесно работа защото на леля му братовчеда работи някъде си и давай да го уредим. Всички знаем как се случват нещата в тази държава. Умните и можещи младежи (повечето) отдавна заминаха в чужбина, тук няма инфраструктура и поле за развитие. Това е истината, а на държава изобщо не й пука за бъдещото поколения!
3
1
 
25
 
! Отговори
Komentator преди 6 години
Не работят по специалността си... камък в градината на ВУЗ-овете. С остарели комунистически специалности и неадекватни преподавателски умения... какво точно трябва да работят.
2
1
 
24
 
! Отговори
стомин преди 6 години
breeeee чудооооооо над 70 процента от младите хора са доволни от живота цъфтят и връзват
1
3
 
19
 
! Отговори
)) преди 6 години
Много платена статия, но ние знаем от кого !