(Не)Познатата България: Културното наследство и мистиката

Легендите и митовете привличат туристите към забележителностите
18 апр 2018 21:07,
3


Културният туризъм става все по-популярен. Да опознаеш не само своята, но и чуждата култура, привлича все по-големия интерес на туристите, смята Боряна Кръстева, автор на книгата "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици".

Как изглежда страната ни на културната карта на Балканите, а и на света? Родината ни несъмнено крие огромно историческо и културно богатство. Как да популяризираме красотата на родината си и умеем ли да я съхраняваме? Встрани от популярните туристически маршрути - кои места привличат туристи?

"Интересът на хората е към мистичното, непознатото. Това превръща пътуването в преживяване", сподели пътеписецът в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Голяма част от тези архитектурни паметници обаче се рушат, заради лоша поддръжка или инфраструктурата е толкова занемарена, че трудно се стига до тях. Чия е задачата да опазва културното и историческо наследство на България?

"Държавата трябва да се обърне към опазване та тези паметници не само заради нас, но и заради това как се представяме пред света. За да може да се стига необезпокоявано до тези места, отговорните институции трябва да се грижат за тях. По ирония на съдбата голяма част от архитектурните забележителности са съхранени именно заради трудния достъп", коментира Боряна Кръстева.

Умеем ли не просто да се грижим, но и да рекламираме историческото и културно богатство, което имаме?

"На преден план трябва да изведем онова, което се крие отвъд обекта, неговата история. Това, което човек ще запомни, е легендата, която ние ще му разкажем. Нашите съседи ни превъзхождат единствено заради добрата реклама. Трябва да разберем какво имаме, за да го популяризираме", каза в предаването писателката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Дали това се отнася за българите??
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мистиката е във всеки един от нас. Културното наследство се обогатява не само от съществуващите дестинации и паметници, но и от хората, които могат да ни държат във връзка с тях.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само с митовете си останахме! А мистиката се наблюдава главно в политиката!