Пушачите – половината от болните от рак на белия дроб

Над 70% от случаите се хващат чак в трета или четвърта степен
54
Пушачите – половината от болните от рак на белия дроб
Снимка: Булфото, архив

Близо 44% от пациентите с карцином на белия дроб не са пушачи, а всечи четвърти от болните няма симптоми.

Над 70 на сто от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети или четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5 процента, съобщи медицинският онколог в СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" - Варна доц. Димитър Калев, цитиран от БТА.

Той посочи, че едва 15% се откриват в първи или втори стадий, а в останалите европейски държави този процент достига 25 на сто.

Рискови фактори за болестта са активно или пасивно тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, експозиция на радон или азбест, фамилно предразположение.

В България карциномът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените.

Ежегодно се диагностицират 3794 нови случая, допълни още онкологът.

Симптомите на заболяването са постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции, затруднено преглъщане.

Ако заболяването се е разпространило извън белия дроб, симптомите са необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата.

Рискова възраст за поява на болестта е 55-74 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е върпса, че като пушач ще доживееш до 80 години например, а в какво здравословно състояние ще бъдеш след 50? Опадали зъби, постоянни храчки, лош дъх, постоянна отпадналост и умора.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и да не пушиш ядеш германски храни като за източна Европа. Дори и да не ги ядеш, дори и да са произведени в България, пак са произведене на германски машини и по германска технология за източна европа. Така че пак на едно място отиваш - към онкологията. Тея сирена със състав на антибактериален *** от къде си мислите че дойде технологията за производство?
47
2
 
6
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 5 години
Е ,другата половина като не пушат,що ловят рак?
46
2
 
4
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
50% от хората, които не пушат, хващат рак на белите дробове! А какъв е процентът на тези които ядат краставици?
45
1
 
1
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
50% от хората, които не пушат, хващат рак на белите дробове! А какъв е процентът на тези които ядат краставици?
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори не съществува статистика, че пушачите имат по-ниска продължителност на живота! Напротив.
43
0
 
6
 
! Отговори
Бизнеса плаче за рак преди 5 години
хора правете разлика между:1) 50% от болните с рак на белите дробове били пушачи и2) <1% от пушачите са диагностицирани с рак на белуите дробовелъжат ни и ни плашат за да им ходиме на скъпоплатените превантивни тестове, скенери и лаб-операции.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Обичай децата сиИма едни такива, дето са разсъждавали точно като теб - ескимосите. Там, като някой остарее, за да не е в "тежест", отива сам и замръзва в снега.Резултатът?Не са мръднали от каменната ера. Животът е висша ценност. Има смисъл да се жертва само ако ще спасиш друг живот.
41
1
 
5
 
! Отговори
Обичай децата си преди 5 години
Човек трябва да умира навреме и всеки трябва да си избере начина да не прехвърля 80 годишна възраст. Това е въпрос на самоуважение и достойнство. Не желая синове, дъщери, внуци да ме помнят, като безпомощен, опикан, безмозъчен старец. Правя каквото мога да не стигна дотам. Да му мислят децата на тези, които не пушат и си броят калориите.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Това няма как логично да стане чрез затлачването на кръвоносните артерий с катрана от тютюна! Бях пушеч над 30 години и в момента, като не-пушач, се чувствам 2000% по-добре!!! А колкото до алцхаймер, артрит, склероза, паркинсон и дименция вече се знае че най-добрият препарат като защита е лития/литиум! Хора които са го вземали от години категорично не боледуват от горенаписаните болести!
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
38, алцхаймер не се причинява от вирус. Ако науката знаеше причината щеше да го лекува... А друг колега спомена за паркинсон и пушене. Аз добавих и алцхаймер. Нещо което няма да намериш лесно в нета, но ще ти бъде потвърдено от съдов хирург и невролог - пушачите имат увеличено кръвоснабдяване на мозъка. Заради кислородния глад на клетките при пушачите, в мозъка се образуват нови съдове, които да компенсират. Естествено така расте и риска от инсулт, но като цяло имаме по-добро кръвоснабдяване.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24 А не ти ли идва на ум, че във века на манипулацията и печалбарството, когато цял свят, освен някои останки отпреди 3-4 века, изоставя пушенето, търговци и производители искат по всякакъв начин, дори чрез болести и смърт, да печелят огромните си пари.И второ, дори и да е вярно за "изключителната полза от дима", кое ПЪРВО ще убие той - предполагаемия вирус или мозъка???
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35, незнам... Виждам злоба в думите ти, а това не е добре :) За тебе. Виж, дали съм в тежест на обществото, едва ли. Всеки месец плащам четирицифрени данъци на тая държава, така че до някъде тя ми е в тежест :) Но такива са правилата.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук някои си въобразяват, че ако не пушат.... Какво? Какво ще стане? Ще ви се размине старостта ли? Или смъртта :) А дано, ама надали.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31ПА ти не си въобразявай, че някой "те мисли". Такива като теб никой "не ги мисли", те са безполезни, тежест на обществото. ПС: Отдели време да си припомниш граматиката и препинателните знаци - забравянето им е пръв признак за отравяне на мозъка... Нервните клетки не се възстановяват.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Че ще се промени медизината е безспорно, но ти междувременно си отпусни душата и не се тревожи толкова. Здрав си! От притеснения и постоянно самонаблюдение никой не е прокопсал. Каквото зададеш на тялото, това е. Повтаряй си, че си напълно здрав.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32, в Божии ръце сме! Никой не знае... Е! Това не се отнася за непорочни люде като теб! Бъди здрав!
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Чиче, осмърдяно от тутунь, кашлящо, хъркащо и xpaчещо,ти имаш предвид майка си, която не е изпълнила майчиния си дълг да те предпази от порока, но и не те е възпитала да не си npocтак, който я нарича "климактерична тетка".
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30, сдай вехтия си скрапер на вторични съровини, спри да тровиш хората с барутника си, па после отделяй време да ме мислиш :)
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20А не мислиш ли, че ти, като живееш 80 години, последните 5 ще живееш и умреш здрав? И последните 20 години няма да мъчиш децата си да те гледат жив труп, на легло, да тичат да ти търсят лекарства, да плащат по 5-10 хиляди за безполезни операции, а внуците ти да странят и се отвращават от разлагащия ти се организъм? Мислиш, че ти, ербап пушачът, непукистът, надрасналият всичко "философ", зорлем причинил си безнадеждни болести (далеч не е само онкологията), ще си радост за тях!?