Носителят на медицински "Оскар": Забравихме, че животът е кратък!

Откривателят на редки болести проф. Ивайло Търнев: "Науката не е приоритет!"
19 апр 2018 12:00,
7

Откривателят на редки болести проф. д-р Ивайло Търнев от УМБАЛ "Александровска" ще бъде отличен с медицински "Оскар" - престижно отличие за цялостен принос и постиженията си в областта на неврологията, неврогенетиката и общественото здравеопазване.

"Това е национална медицинска награда, която се дава през последните години. Радвам се, че е за цялостен принос, защото се развивам в клиничната неврогенетика и общественото здравеопазване. Наградата обединява постиженията в тези две направления", каза д-р Търнев в "България сутрин".

Той обаче призна, че приема наградата със смесени чувства, защото, по думите му, да се занимаш с наука днес е все едно да си като Дон Кихот. Гостът на Bulgaria ON AIR подчерта, че не усеща подкрепата на институциите за тази си дейност.

"Тук живеем в общество на духовен упадък, с обърнати и странни ценности. Науката отдавна не е приоритет и това е особено опасно за младите хора. Личните лекари станаха еднолични търговци, а болниците - търговски дружества. Обществото ни е много болно и се нуждае от спешна истинска реформа", сподели с разочарование проф. д-р Търнев.

Той преподава в Медицинския университет в София и в Нов български университет, работи и по програма за здравни медиатори. Работният му ден започва в 6 сутринта и завършва в 24 ч. - и така 7 дни в седмицата.

"Това изисква желязна дисциплина. Има много натрупана умора, особено когато има сериозни разочарования. Моите вдъхновители са екипът, с който работя - карат ме да вървя напред въпреки всички трудности", отбеляза професорът.

Д-р Ивайло Търнев се занимава повече от 25 години с диагностика, профилактика, лечение и рехабилитация на редки болести и е имал шанса да работи с велики български и чуждестранни учени. Според него най-голямата болежка на обществото ни е, че сме загубили човешките си ценности и финансовите интереси са на първо място.

"Забравихме, че животът е кратък", посочи за финал проф. Търнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът е много чиста личност.Бих добавила само- забравихме, че България това сме ние хората и сме длъжници на предишните и следващите българи.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да ,така е ,докторе,много си прав ! от мънички до големи всички са полудели.
4
4
 
2
 
! Отговори
Osmanli Deliorman преди 6 години
ne sme zabravili prosto mislim kak da se izkarame pari za hlqb za utre gospoda rabotodateli!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова истина има в думите муДокато медиите ни заливат с помия ,коя кифла с кой се ръчка, ставаме свидетели на гнусни случай ,Майка емигрира с детето си, защото държавата не може да осигури адекватна медицинска помощОтнемат апартамент на човек, заради банкрута на ДИСКА същото време летят пачки с евра и се продават енергиите дружества България е съдена да плаща на емигрантите,т е ние.. Абсурдите не свършват
2
0
 
21
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ! преди 6 години
ОБЩЕСТВОТО НИ Е БОЛНО ЗАЩОТО ЖИВЕЕ КАТО СТАДО ЖИВОТНИ - ЯДЕ, ПИЕ И ПУШИ НАГЛО И БЕЗРАЗБОРНО. защо търсим лекари, след като не живеем като човеци !!!
1
1
 
16
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Обеяни го на политиците ,защото и те са смътни ,но крадат милиони ,все едно ще живеят 1000 год. !!