Предлагат: Системата на ТЕЛК-решенията – под една "шапка"

Лекари, издали фалшиви документи, ще носят наказателна отговорност
15
Предлагат: Системата на ТЕЛК-решенията – под една "шапка"
Снимка: БТА

Eдин контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването. Това е предложението след срещата в МС на представители на правителството, НОИ и националнопредставителните организации на хората с увреждания.

Още по темата

"Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях", обясни заместник-социалният министър д-р Султанка Петрова пред журналисти.

По думите й отделно при сигнал комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи проверки на място.

В НОИ имат териториални дирекции и те могат по места да извършват чрез експерти контролни дейности, уточни заместник-министърът, цитирана от БТА.

Предложението за промяна ще бъде допълнително обсъдено с организациите на хора с увреждания и след това ще бъде внесено в НС. Те отдавна предлагат да бъде създадена подобна единна комисия за контрол.

В момента има девет комисии, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, Социалното министерство, НОИ, НЗОК, регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки.

"Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол", отбеляза Петрова.

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаването на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност.

Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Javayer преди 6 години
Spete da plastate vnoski v zdravnata kasa...s plastaneto na vnoski v bg zdravnata kasa vie hranite bg korupciata s bezbroi komisii, agencii na falshiva smartonosna ubiistvena systema...vmesto vnoski v bg zdravnata kasa si pravete vnoski v niakoia bg banka, koiato v blizko vreme nema da falirva...gledaite meteo prognozite redovno... :-)...tam pone pokazvat ot vreme na vreme i nekorumpirani bg maje...
14
2
 
1
 
! Отговори
ДАЙНА преди 6 години
Всеки знае как става далаверата.Дал съм, но съм си взел доста повечко, а бе добре си е.
13
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Съгласно агент Иван, ТЕЛК трябва да се издава само за заразни болести.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Лекари, издали фалшиви документи, ще носят наказателна отговорност"Глупости! То и по сегашния НК трябва да носят, но никой не ги търси, щот първо са в комбина с "търсачите", щот, второ, търсачите толкоз си могат и щот трето - в България сме, все пак! Електорат е това! На кого ги разправяте тия? Чак толкоз наивен народ вече не е останал! Нищо няма да направите. За пореден път.
11
7
 
15
 
! Отговори
Професор преди 6 години
60% от ТЕЛКовете са ментаци , сигурен съм!!!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
некомпетентни люде - дебелийо и пауно до него
9
3
 
1
 
! Отговори
Рапон преди 6 години
Едно време шефа сакати ви прайше, сега пари да ви дава? Луди
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** много ви бъркат в очите инвалдиите значи. Истина е, че са много в БГ, но е също вярно, че тук контролните прегледи се правят само на хартия, превенция на заболявания няма, дишаме абсурден въздух макар да няма никакво производство, децата се бодат с ваксини от не знам къде си с не знам какъв си срок и тн. Така че замислете се каква е причината, а не плюйте само по крайния резултат.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате да видите моите две съседки "инвалиди"... Ползват всички възможни привилегии, които се дават, а по цял ден са по магазини, кафета, клюки и сериали. Припкат усмихнати насам - натам с пълни чанти.А истински болните хора и инвалиди няма кой да им купи хляб и да им плати таксите за прегледи и лекари....
6
3
 
9
 
! Отговори
ТЕЛК ЕООД преди 6 години
Само до края на месец Май, 20% отстъпка за нови клиенти. Насладете се на комплексното ни обслужване. Ние ви предлагаме:- Да ви направим инвалиди, в желана от ВАС категория- Да ви издадем ТЕЛК и всички съпътсващи документи- Да ви осигурим достойно обезщетение и всички съпътсващи, вашата инвалидност привилегииВсеки пети клиент получава от нас подарък - безплатно погребение, с включен парцел за срок от пет години. За заявки и ранни записвания, обадете се на телефон 0898 TELK!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЛК-те ще режете, пък свои хора ще назначавате на държавна хранилка в комисиите.Докога ще храним многохилядни комисии и държавни чиновници?
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сте виждали някога осъден лекар, за каквото и да било?Стига с тия комисии! Като искаме една работа да не бъде свършена, дайте да направим комисия!Който подава сигнал срещу лице с увреждане, да застане с трите си имена!Анонимни сигнали да не бъдат допускани!
3
0
 
15
 
! Отговори
dl преди 6 години
За съжаление,всичко в милата ни Родина е така.Колкото повече не се върши работа,толкова повече т.н.контролни органи се създават.Въпросът е чиновници да има.А отговорности и наказаниязабрави.Отговорностите са само на хартия,а когато стане дума за наказаниянарушават се правата.Ти да видиш!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви комисии бе плондер, хората издали и купили фалшиви дипломи по 20 години в затвора за имама към държавата и по 300 000 лв глоба на калпак.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Лекари, издали фалшиви документи, ще носят наказателна отговорност"Че те сега не носят ли наказателна отговорност?