Миньори на протест, натискат да скочи цената на въглищата

Петкова предупреди, че ако стане това и токът поскъпва
21
Миньори на протест, натискат да скочи цената на въглищата
Снимка: Булфото, архив

С 2% би се увеличила цената на тока, ако се изпълни искането на миньорите - въглищата от мини "Марица-Изток" да поскъпнат с 15 на сто. Това прогнозира енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, на която не беше постигнато съгласие, цитирана от БНР.

За това от КТ "Подкрепа" обявиха, че ще излязат на протест идния вторник. От КНСБ все още обмислят дали да подкрепят протеста. Разговорите ще продължат следващата седмица.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че миньори от държавните "Мини Марица-изток" ще излязат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април.Те настояват да се увеличи поне с 15 процента цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени.

Бъдещите действия на миньорите зависят от резултатите от срещата с министър Теменужка Петкова. Засега плановете са шествието да тръгне от Министерския съвет, през сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, до Министерството на енергетиката.

"Нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Работим под себестойност вече на тон. Дори сме минали границата на това, което изискват науката и правилата за работа в тези условия. Решението е увеличението на цената на въглищата. Тази цена следва да бъде увеличена с 15 процента, за да можем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции", каза председателят на Миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов.

Сега цената е 77 лева за т.нар. „тон условно гориво“. Топалов нарече "спекулации" твърденията, че ако се увеличи цената на въглищата, ще се вдигне и цената на тока. От "Подкрепа" започнаха и кампания за увеличение на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток" 2, синдикатите предупреждават непрестанно, каза по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

"Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", коментира той.

Министър Петкова заяви готовност да изслуша аргументите на синдикатите, но не се съгласи с тяхното твърдение за лошото състояние на Мини "Марица Изток" .

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
Гледам тук всякакви разбирачи ***, които не могат да различат болт, от карфица! ТЕЦ2 изпитвал затруднения, ама това от заплатите им не личи, възнагражденията им 2 пъти по високи от на миньорите, а трудът обратно! И слап да си и *** да си, ясно личи,че ТЕЦовете имат лоби, а Мините не! Тъй,че са прави да искат Мините, даже искат малко!
15
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
не искам да мисля какви ще са исканията на соц синдиката на гинеколозите, като дойде техния ред да се жалят
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРоби?А защо плащат рушвети, че да ги назначат там?
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много интересно как да се преквалифицират хора, със средно образовяние и 25 години стаж, които през живота си не са работили друго, освен да работят като роби в мините?В целия свят, тази категория труд е добре заплатена, само у нас - не. ИНтересно защо по цени сме равни на страните от Западна ЕВропа, а по заплати - не.
12
0
 
3
 
! Отговори
един Будала преди 5 години
И аз работя вцастна фирма, но искам от шефа да ми дигне заплатата... Не го искам от крайнея потребител!
11
5
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Шайка неграмотни ***,които не искат да се преквалифицират в някаква по-смислена модерна работа ,искали да се дигне тока ,защото шефа им ковачки така ги е подучил да правят ,голям смях ;) !!!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A как се краде в мините не е истина. И от синдикати и от началници. Всякакви се упражняват гледам и тук има отворковци дето и хабер си нямат от това че мината е открита а не подземна. А тарикатите в администрацията са повече от работниците в котлована, мамка им!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Сгрешили са яко.Да искат по малка печалба за собственика , повече пари за тях. Но простено им е .
8
1
 
8
 
! Отговори
Русия преди 5 години
ГРУХ
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да слезе тая дебелушка от герберушка да побачка в мините ! И ще се фтали най-малкото ! Пък после да видм каква песен ще пее !
6
4
 
15
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Абе не беше ли тая министърка дето продаде електриката на кумицата си? И още не е изсъхнало мастилото под продажбата, почна да разтяга лакуни защо се вдига цената на тока. Не си ли подаде оставката тая? Или иска още милиончета да гушне?
5
0
 
10
 
! Отговори
име преди 5 години
аз си мислех , че работниците протестират за заплащане и условия на труд?
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някаква герберска *** мърсува във форума
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от Подкрепа са руски мекерета. Лакоми за леки пари. В България живеят на МОСКВА се кланят.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че цената ще се дигне но не сега а след европредседателството га на Б***це му подадат белия пешкир за да го хвърли!
1
7
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Теменужка непослушка,между шамарите се мушка.Ще ни обере до шушка,таз крадлива Герберушка.