Симеон с поглед назад: Бях лошият премиер, пак съм добрият стар цар

Западът да опита да разбере Източна Европа, зове той в интервю
178
Симеон с поглед назад: Бях лошият премиер, пак съм добрият стар цар
Снимка: архив, БулФото

Западът трябва да положи усилия да разбере Източна Европа и да не спира приема в ЕС на останалите балкански държави, колкото и това да е трудно, защото без тях ще е още по-трудно. Това заявява Симеон Сакскобургготски в голямо интервю за швейцарския в. "Нойе Цюрихер цайтунг", озаглавено "ЕС си вкарва автоголове".

Още първият въпрос в интервюто е провокативен – вярно ли е, че Източна Европа никога няма да се научи на демокрация, питат журналистите. Симеон предупреждава да не се слагат шаблони върху отделните държави, без да се анализира колко големи промени са се случили в тях, пише "24 часа".

"Ако хората, например в Унгария, са щастливи с една система, не бива да ги осъждаме, а да потърсим по-дълбоко причините, за да разберем защо“, отговаря той. Бившият премиер не си спестява обаче критики към някои феномени и посочва Виктор Орбан, казвайки, че той използва моментната ситуация за политиката си. Критикува, че говори против бежанците, това според него е твърде опростенческо.

"Звучи добре да кажеш, че защитаваш християнството, но ако погледнеш по-навътре, ще видиш, че това си е десен популизъм", убеден е той. Царят сам припомня, че е бил дълги години бежанец и затова е чувствителен по тази тема. Запитан дали България е изпълнила критериите за членство в ЕС, той посочва, че да се върне обратно в европейското семейство, е било най-важната национална задача и тя остава напълно безалтернативна.

Това се вижда и по това, че на балканските страни, които не са членки, в момента им е изключително трудно. Но дори и те трябва да бъдат приети, колкото и да е трудно това за ЕС, смята Сакскобургготски. "Обединена Европа е най-доброто решение", заявява той.

Царят е критичен и към начина, по който се възприемат страните от региона. Те трябва да се борят с много клишета и предразсъдъци. "Това е така на първо място заради религията. Ние сме православни, не сме имали католическо минало. Също така дълго време сме живели под османско владичество. Езикът ни прилича на руския, а в двете световни войни бяхме съюзници на Германия. Това са ужасни недостатъци, когато другите страни си съставят мнение за нас", казва той.

Царят посочва и че най-честото обвинение за България, че е корумпирана, може да бъде отправяно навсякъде, тъй като няма страна без проблеми с корупцията. В България има случаи, които трябва да се решат, но има и много трудолюбиви, честни граждани, затова не бива да се обобщава така, категоричен е той.

Според него комунистическото минало е тежък товар за всички страни от бившия соцблок, защото за една нощ от планирана икономика да преминеш към капитализъм до този момент не бе ставало никъде.

"Някои от по-умните сред комунистите видяха потенциала и рано започнаха с приватизацията, без тя да е подсигурена с нужните етични принципи. Това съсипа имиджа на цялата концепция за пазарната икономика", отбелязва той. Като пример дава и съдебната система. По време на комунизма повечето в нея изповядват марксистки убеждения. След промяната ги уволняват и демократите назначават свои хора. Така съдебната система се политизира, а това не бива да е така, казва още той.

Според Сакскобургготски най-умният път е избрал Китай, който е избегнал колапса като в Съветския съюз, запазил е контрола и същевременно е отворил икономиката. "За убеден демократ това звучи вероятно ужасно, но понякога човек трябва да прави нещата, които му диктуват обстоятелствата", подчертава царят.

Той обаче вижда промяна при младите хора в България, които са осъзнали колко е важно уважението към правовата държава.

Симеон споделя и колко му е било трудно да се напасне към българската реалност след толкова години изгнаничество. "Левите изпитваха съмнения в мен като към "монархо-фашист", а монархистите ми се разсърдиха, че съм се заклел в републиката. Имаше много лоши неща тогава, но ако гледам само назад, ще катастрофирам в стената", казва той. Според съпругата му имиджът му вече се е подобрил и той вече не бил лошият премиер, а отново добрият стар цар.

В интервюто Сакскобургготски призовава и към по-внимателна политика с Русия, тъй като трябва да се живее в мир с нея. Това е най-важно за страните близо до нея, обяснява той. Според него от наложените санкции страдат предимно европейците и заключава: "ЕС си вкарва автоголове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
38
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
Този що не си гледа внуците и не спре да се обажда след като не го питат? заблудени българи имаха големи очаквания от него, но той се показа като един жалък комарджия,ламтящ единствено за заграбените от баща му български имоти!
102
3
 
29
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Шулева и Ники Василев правят секс в кабинета на Симеон.. изведнъж Симеон влиза и с невярващ поглед ги пита...какво правите, бе..Шулева се усмихва на Никито, сочейки му Симеончо - аз като ти казвам, че тоя нищо не разбира:)))))
101
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако не беше Княз Александър Батенберг,днес нямаше да ни има на картата на Европа.Но след Съединението,русофилите го предадоха,защото Русия не искаше свободна и независима България.И русофилите докараха пияндето Фердинанд в България.Та да ви е жив и здрав ,,Дедо'' ви.Ако не ви харесва,ходете на ,,дедовият'' ви.
100
3
 
29
 
! Отговори
да преди 6 години
тоя крадец не е цар и никога няма да бъде, а ще отговаря и за престъпленията си
99
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадлив дедо да си плати за изсечените гори и престоя в държавните имоти. Имотите на интендантството са държавни имоти!
98
3
 
51
 
! Отговори
никога преди 6 години
никога, ама абсолютно никога този не е бил цар и няма да бъде- официално не е коронясван никога, а титлата цар - е, ами то и на цар киро викаме цар и общото между тях е, че крадат царски
97
26
 
16
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Грешката на Симеончо е в мащаба. Той милият си мислеше, че си има работа с хора, но уви! Не за 900 дни, а за 900 години не можем да се оправим и никой не може да ни оправи, защото ние сме професори по всичкология и сме най-мързеливите катили на света, но искаме да взимаме заплати като германците. Ами нема такава бира другари и другарки :))))))
96
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената статия, която тоя заслужава е като умре. И то само информативно, без жълти глупости. Всички го знаем тоя що за стока е.
95
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоа па...Че кога и кой те короняса бе?Ле ле какви фантазьори в тая нашата държава.И ако някой реши да ми се прави на остроумен-не той няма как да стане цар надледник на бащиният му трон защото не сме монархия а република.
94
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царят си иска "Царските имоти"Много ясно, че ще си ги иска , щом са негови.Ама *** са свикнали да грабат чуждото и плачат на умряло
93
7
 
34
 
! Отговори
Никога цар само крад преди 6 години
Поредният душманин на България. Слава богу, че не си бил цар, а още по-малко си сега. ***.
92
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше ***, остана си крадлив ***.Никога не си бил цар, освен в изкривените си мечти.
91
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мадридският плъшок се праи на цар. Абе, шмульо, кои те еевава за нещо, бе? Баси и малоум..а.
90
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрият стар КГ.Б пом.ияр
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dobria star carski gey, bojiyata raka dago pribere vece gore
88
2
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Западът добре разбра България,т.е ограби я с помощта на червените айду.ци,към които се присъедини и тоя от снимката.
87
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я! Мони Мадридската Мента изпълзял от дупката си. КГБ ли те активира? Айде марш
86
3
 
26
 
! Отговори
Цар не е преди 6 години
защото е крадлив, беше пошло да го гледаме как като премиер се целува с комунистите, които са избили рода му. Жалък хазартаджия, честта си заложи и се изложи
85
5
 
22
 
! Отговори
Сбъркал се е преди 6 години
от тоя ни премиер, ни цар става, не че от бодигарда му става премиер
84
1
 
19
 
! Отговори
Хазарт преди 6 години
Заради хазарт го цани КГБ, на хазарт обърна България с 800 дни, със сеч, с медалите на дядо си, с обещанието, че не ще имоти, а си заплю фасона и с това. Можав хазартаджия. даже не е и читав хазартаджия, това е.