В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години

Те трябва да имат подготовка и да са преминали военно обучение
Обновена: 22 апр 2018 12:37 | 21 апр 2018 19:04,
768
В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години
Снимка: visualhunt.com

Тлеещият конфликт в Босна и Херцеговина, а не разширяване на войната в Сирия е истинската заплаха за сигурността на България. Това обясниха български дипломати и военни експерти пред "24 часа".

Още по темата

Военните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия увеличиха тревогата, че се разпалва конфликт, който може да се пренесе в съседните страни и дори да стигне до България. Това е невъзможно, доста по-сигурно страната ни ще бъде засегната от нова война в Босна. Тя обаче ще е в по-далечно бъдеще, обясниха те.

Това е много по-възможен сценарий от протичащите в Сирия събития. И все пак актуален остава въпросът какво прави България в случай на война и кой би трябвало да се мобилизира, след като задължителната наборна казарма отпадна през 2007 г.

Обявяването на военно положение е уредено в Закона за отбрана и въоръжените сили на Република България. Това става с указ на президента или с решение на депутатите от Народното събрание. Гражданите се информират по всички средства за масово осведомяване.

Военно положение се обявява в два случая - ако има нападение срещу страната ни или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения. При внезапно въоръжено нападение пък не се чака обявяване на военно положение. Тогава незабавно се предприемат мерки.

В ситуация на война отбраната на страната и вътрешният ред преминават под ръководството на върховния главнокомандващ. За да подпомогне дейността му, президентът сформира Върховно главно командване, в което участват премиерът, всички министри, началникът на отбраната и др.

В случай на война ще бъдат мобилизирани всички мъже и жени от 18 до 55 години, които обаче са преминали военно обучение. Това са хората, служили в армията, изкаралите наборно или доброволно военно обучение. Задължително се мобилизират и редки специалисти като лекари.

В България има два вида резерв - доброволен и запас. За доброволния е определено да бъде от 3000 души и в него влизат хора, които сами са пожелали да минат курс на обучение за начална или специална военна подготовка.

То продължава един месец, след което се полагат изпити, клетва и тогава доброволците се зачисляват към резерва. Всяка година те минават на допълнителни курсове, а за усилията си получават веднъж в годината една месечна заплата в размер, отговарящ на специалността, която имат.

Подобно обучение преди месец завърши още една група в Плевен.

Въпреки че към доброволната военна служба интерес проявяват много хора, към момента в добровония резерв са заети едва 500 места. Причината да не може да се запълни бройката от 3000 души е, че повечето от желаещите са работещи, а за работодателите отсъствието им от работа се оказва проблем и не ги пускат. 

В момента броят на хората, които отговарят на условията за мобилизиране, е достатъчен за нуждите на страната, но след 5-6 години ще стават все повече тези, които не са служили, нямат военна подготовка или са над 55 години.

Тогава нуждата от запълване на доброволния резерв ще стане по-голяма. Затова сегашният министър на отбраната Красимир Каракачанов настоява да се въведе доброволна военна служба, която да се узакони.

За да мотивира младите хора да се запишат, министърът предложи те да се ползват с приоритет при кандидатстване за университет, както и за работа в МВР, Министерството на отбраната и в държавната администрация.

За да се избегне възможността работодатели да ограничават служителите си, които искат да служат доброволно, ако тази дейност се узакони, може да не им се дава възможност да ги уволняват.

Друг проект, който министерството подготвя, е създаване на Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Очаква се проектът да бъде внесен за одобрение в Народното събрание. Зад него застават и президентът Румен Радев, и правителството. Проектът цели да създаде повече кадри за нуждите на бойната ни авиация, както и за гражданската. За функционирането на Военновъздушното училище ще са необходими малко над 5 млн. лв. на година.

Въпреки че страната ни е подготвена за военни действия, днешната война ще бъде много по-различна от тази, която сме виждали по филмите от Втората световна война, например, твърдят специалистите.

Специално за България тя ще бъде война на въздушни удари по определени точки, в която ще имаме основна задача да пазим обекти като АЕЦ "Козлодуй", големи инфраструктурни обекти, магистрали, структуроопределящи заводи и големи градове.

При евентуален военен конфликт, България като член на НАТО може да разчита и на допълнителна помощ от всички останали държави членки. Според чл. 5 от Вашингтонския договор, ако една страна - членка на НАТО, бъде нападната, всички други трябва да я подкрепят.

По тази причина от 12 май 2016 г. страната ни е под ракетния щит на НАТО. Сто процента от територията ни попадат в обхвата му.

Това стана, след като американците активираха противоракетна система в Румъния. Целта му е противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети (обсегът им на действие е над 5500 км. - б.р.).

За да бъде ефективна защитата, всичко е въпрос на секунди. НАТО използва мрежови сензори и приемници, които засичат изстрелването на ракетата и определят накъде е насочена. Те са разположени както в морето, така и на суша. Допълнително за прехващането на вражески ракети се използват и специално предназначени за това сателити. След което най-добрият възможен прехващач неутрализира вражеската заплаха още докато тя се намира във въздушното пространство.

Целта на тези ракети е отбранителна. Те не съдържат барут и взривно вещество, а електроника, за да бъдат точни и да унищожават други ракети. В допълнение на това България разполага и с две морски и с три въздушни бази, които, разбира се, преди са били много повече.

Въздушните бази се намират в Южна България - в Пловдив, в село Граф Игнатиево, където са изтребителите (те служат за въздушен бой, борят се с чуждите изтребители - б.р.), в Крумово, където е вертолетната база (те се използват с разузнавателна и транспортна цел - б.р.), и в Ямбол, където е щурмовата база (тези самолети летят ниско, тежковъоръжени са и работят в интерес на пехотата - б.р.).

Морските бази са две - във Варна и до Созопол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
629
0
 
0
 
! Отговори
ха преди 5 години
До Анонименха,ха,ха ***, ОЙ, ОЙ, ТИ,ТИ и твоя адрес ми е ясен. Аман от будали
628
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добрия комунист е мъртвия а още подобре да е мъртав руски комунист
627
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма бъдеще
626
7
 
14
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Според чл. 5 от Вашингтонския договор, ако една страна - членка на НАТО, бъде нападната, всички други трябва да я подкрепят.... например окупацията на Кипър през 1974 ....подкрепа само на книга
625
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В случай на война? Да попитам: кой срещу кого ще воюва? Ако ЕС иска война срещу Русия и подтикне България да воюва срещу руснаците- тогава българите НЕ трябва да воюват! Българите няма и не трябва да се бият срещу руснаците!
624
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До werЗа чий да го зарежда?! Да брани бойколандия, на КОЙ? А онова прасе ще го хване ли мобилизацията или за него не могат се намерят дрехи и обувки!
623
1
 
18
 
! Отговори
Bay Hoy преди 5 години
"Целта на тези ракети е отбранителна. Те не съдържат барут и взривно вещество, а електроника, за да бъдат точни и да унищожават други ракети."Аз ли вече не съм дете или написаното трябва да го четат извънземни, за да повярват в това ?!?!... И ако тези ракети не съдържат взривно вещество - с какво унищожават целите си - може би с ябълки и круши или с шамански проклятия ???!!!
622
3
 
36
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Каква мобилизация бълнувате?В българия няма вече хора за армия,останаха бабички ,дедовци ,малко дечурлига и те са повечето *** които тази държава не ги интересува като територия а само като нянка за цокане! Аз предлагам всички коремести "мъжаги" от парламента и правителството да бъдат най-отпред че белким знаят как се държи оръжие!Аз няма да тръгна да ги защитавам.
621
5
 
8
 
! Отговори
Споко ,пичове преди 5 години
Бъдещите войни няма да са окопниТанкове, пехота и артикерия ще имат малко значение Войните ще са мобилни, технологични, виртуални и електронни. Видяхте как избиха вагнеровци , нали ?Кашиците с калашници са минало...
620
3
 
23
 
! Отговори
мл.сержант от запаса преди 5 години
До радевЧе то няма и автомати да има за всички мобилизирани ,те ги продадоха.Като знам в нашето поделение какви погреби имаше, а сега всичко е изравнено със земята.
619
14
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
Така е Нинова. Вие пък не приемате че Борисов се справя добре и власт няма да видите. Кво да праиш? Съдба. Бългория е в ЕС и НАТО и няма нежда от БСП.И без вас ще си минем.
618
1
 
24
 
! Отговори
wer преди 5 години
Сега младите нямат военна подготовка. Не могат да аредят един автомат. За каква мобилизация говорим.
617
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите винаги са били страховити и безмилостни войни, а не *** !!!-------------------------------------------------Някога, а не сега. Сега са си бир парчета ***.Никой няма да отиде на Шипка сега да брани България. Пик,льовци. Като ги слушам как пищят против казармата, срам ме е.
616
0
 
19
 
! Отговори
Трагикомедия преди 5 години
Да се смея ли, да плача ли? За каква мобилизация говорим, та чак главокомандващ. Кой ще командориш? Та , то нямаме армия, да не говорим за танкове и морска флота...Ще се браниме сами, ще си крием децата , където сварим...и само силната психика и самоконтрол ще ни помогнат, а не българската армия.
615
1
 
9
 
! Отговори
пею преди 5 години
До Анонименче то политик няма да остане в тая държава бе
614
1
 
25
 
! Отговори
радев преди 5 години
де тоя късмет да ни раздадат автоматите
613
0
 
2
 
! Отговори
Ovrin преди 5 години
Svetovnite proizvoditeli i targovski verigi na farma, orajeini, alkoholni, droga, turizam, elenergia, stroitelni materiali i mashini vijdat goliam potencial v rbg...gratis koncesii, resursi i razpredelitelni logistichni gari na 111 000 kvadratni kilometra...metali bez pari...narod bez pari...leshoiadi bez pari...vsichko gratis...s izkluchenie na ruskoto chernomorsko kraibrejie okolo park rosen, rusalka, rezovo...
612
0
 
8
 
! Отговори
estovoi преди 5 години
Solomon i Gergana Pasi do Simeon i negovata familia na parva pehotinska linia v voinata li?!
611
1
 
22
 
! Отговори
1 преди 5 години
Искам да съм в един взвод с фандъкова и лилито павлова.
610
0
 
2
 
! Отговори
Lekos преди 5 години
Podgotviat vi za voenno polojenie i monarhia...ama idvat referendumi...dum...dum...