В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години

Те трябва да имат подготовка и да са преминали военно обучение
Обновена: 22 апр 2018 12:37 | 21 апр 2018 19:04,
768
В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години
Снимка: visualhunt.com

Тлеещият конфликт в Босна и Херцеговина, а не разширяване на войната в Сирия е истинската заплаха за сигурността на България. Това обясниха български дипломати и военни експерти пред "24 часа".

Още по темата

Военните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия увеличиха тревогата, че се разпалва конфликт, който може да се пренесе в съседните страни и дори да стигне до България. Това е невъзможно, доста по-сигурно страната ни ще бъде засегната от нова война в Босна. Тя обаче ще е в по-далечно бъдеще, обясниха те.

Това е много по-възможен сценарий от протичащите в Сирия събития. И все пак актуален остава въпросът какво прави България в случай на война и кой би трябвало да се мобилизира, след като задължителната наборна казарма отпадна през 2007 г.

Обявяването на военно положение е уредено в Закона за отбрана и въоръжените сили на Република България. Това става с указ на президента или с решение на депутатите от Народното събрание. Гражданите се информират по всички средства за масово осведомяване.

Военно положение се обявява в два случая - ако има нападение срещу страната ни или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения. При внезапно въоръжено нападение пък не се чака обявяване на военно положение. Тогава незабавно се предприемат мерки.

В ситуация на война отбраната на страната и вътрешният ред преминават под ръководството на върховния главнокомандващ. За да подпомогне дейността му, президентът сформира Върховно главно командване, в което участват премиерът, всички министри, началникът на отбраната и др.

В случай на война ще бъдат мобилизирани всички мъже и жени от 18 до 55 години, които обаче са преминали военно обучение. Това са хората, служили в армията, изкаралите наборно или доброволно военно обучение. Задължително се мобилизират и редки специалисти като лекари.

В България има два вида резерв - доброволен и запас. За доброволния е определено да бъде от 3000 души и в него влизат хора, които сами са пожелали да минат курс на обучение за начална или специална военна подготовка.

То продължава един месец, след което се полагат изпити, клетва и тогава доброволците се зачисляват към резерва. Всяка година те минават на допълнителни курсове, а за усилията си получават веднъж в годината една месечна заплата в размер, отговарящ на специалността, която имат.

Подобно обучение преди месец завърши още една група в Плевен.

Въпреки че към доброволната военна служба интерес проявяват много хора, към момента в добровония резерв са заети едва 500 места. Причината да не може да се запълни бройката от 3000 души е, че повечето от желаещите са работещи, а за работодателите отсъствието им от работа се оказва проблем и не ги пускат. 

В момента броят на хората, които отговарят на условията за мобилизиране, е достатъчен за нуждите на страната, но след 5-6 години ще стават все повече тези, които не са служили, нямат военна подготовка или са над 55 години.

Тогава нуждата от запълване на доброволния резерв ще стане по-голяма. Затова сегашният министър на отбраната Красимир Каракачанов настоява да се въведе доброволна военна служба, която да се узакони.

За да мотивира младите хора да се запишат, министърът предложи те да се ползват с приоритет при кандидатстване за университет, както и за работа в МВР, Министерството на отбраната и в държавната администрация.

За да се избегне възможността работодатели да ограничават служителите си, които искат да служат доброволно, ако тази дейност се узакони, може да не им се дава възможност да ги уволняват.

Друг проект, който министерството подготвя, е създаване на Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Очаква се проектът да бъде внесен за одобрение в Народното събрание. Зад него застават и президентът Румен Радев, и правителството. Проектът цели да създаде повече кадри за нуждите на бойната ни авиация, както и за гражданската. За функционирането на Военновъздушното училище ще са необходими малко над 5 млн. лв. на година.

Въпреки че страната ни е подготвена за военни действия, днешната война ще бъде много по-различна от тази, която сме виждали по филмите от Втората световна война, например, твърдят специалистите.

Специално за България тя ще бъде война на въздушни удари по определени точки, в която ще имаме основна задача да пазим обекти като АЕЦ "Козлодуй", големи инфраструктурни обекти, магистрали, структуроопределящи заводи и големи градове.

При евентуален военен конфликт, България като член на НАТО може да разчита и на допълнителна помощ от всички останали държави членки. Според чл. 5 от Вашингтонския договор, ако една страна - членка на НАТО, бъде нападната, всички други трябва да я подкрепят.

По тази причина от 12 май 2016 г. страната ни е под ракетния щит на НАТО. Сто процента от територията ни попадат в обхвата му.

Това стана, след като американците активираха противоракетна система в Румъния. Целта му е противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети (обсегът им на действие е над 5500 км. - б.р.).

За да бъде ефективна защитата, всичко е въпрос на секунди. НАТО използва мрежови сензори и приемници, които засичат изстрелването на ракетата и определят накъде е насочена. Те са разположени както в морето, така и на суша. Допълнително за прехващането на вражески ракети се използват и специално предназначени за това сателити. След което най-добрият възможен прехващач неутрализира вражеската заплаха още докато тя се намира във въздушното пространство.

Целта на тези ракети е отбранителна. Те не съдържат барут и взривно вещество, а електроника, за да бъдат точни и да унищожават други ракети. В допълнение на това България разполага и с две морски и с три въздушни бази, които, разбира се, преди са били много повече.

Въздушните бази се намират в Южна България - в Пловдив, в село Граф Игнатиево, където са изтребителите (те служат за въздушен бой, борят се с чуждите изтребители - б.р.), в Крумово, където е вертолетната база (те се използват с разузнавателна и транспортна цел - б.р.), и в Ямбол, където е щурмовата база (тези самолети летят ниско, тежковъоръжени са и работят в интерес на пехотата - б.р.).

Морските бази са две - във Варна и до Созопол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
649
0
 
2
 
! Отговори
Кори преди 5 години
Тук чета някакви глупости от сбъркани русначете как сме щели да нападаме "Русия"( в кавички защото такава държава официално НЯМА). Ами ние нямаме обща граница бе, поне това не се ли знае? Хайде да направим така - вие ми разширете границите на България до "Русия" и нека тогава говорим.
648
4
 
8
 
! Отговори
Абсолютно си прав преди 5 години
До До Анонимен 667Ще се бием, срещу всеки, който нападне България. Русия НЯМА да ни нападне. А ако продажни политици позволят от наша територия да бъде нападната Русия, тя има право да отговори на удара! А ние ще обработим със сол и оставим да съхнат на слънце скалповете на продажните политици. Нашите политици знаят това и се ограничават само с говорене. Нали така, Кате?
647
13
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 667 преди 5 години
"Никой не ще война още повече никой българин няма да воюва срещу Русия"Знаем ви вас "българите" как с радост и гордост предавате България на Русия, историята е доказала що за долна *** сте. За разлика от вас обаче, истинските българи ще се бият не само срещу Русия, но и срещу всеки друг понечил да нападне България, без значение от кой "лагер" е. Иначе, че никой не ще война е ясно, особено пък заради чужди интереси.
646
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера пътувах зад една кола и с лазерен далекомер спазвах дистанция 70 метра. Онази кола спря на бензиностанцията, спрях и аз. Видях, че тя има теглич, който излиза 20 сантиметра зад бронята и. Значи съм се движил на 69,8 метра. Да отида ли да се предам?
645
0
 
0
 
! Отговори
дс преди 5 години
До тогава е късноКато ни раздадат пушкалата, ще престане, да е късно.
644
1
 
7
 
! Отговори
дс преди 5 години
Официалната причина, поради която наборната войска се замени с наемници беше, че съвременните оръжия са много сложни и за две години не могат да се изучат. Истинската причина - при вътрешни междуособици наборната войска ще вземе страната на народа, наемната на връчващия парите (подобно на полицията). Не даващия, защото реално ги даваме ние.Сега тия дето ще ги мобилизираме с новите много сложни оръжия направо в гроба ли ще ги пращаме?
643
5
 
13
 
! Отговори
BGCesarTheGreat преди 5 години
На нас война не ни трябва за да изчезнем от картата на света. Още един пълен мандат на БорисOFF и край, без да трябва да ни убива някой сме загинали. Ердоган, Меркел и компания са умни политици и знаят това по-добре от мен. Затова и гледат да помагат на нашия "дАржавник" да изкара колкото се може повече време на власт. Тия цял живот мислят само доброто на България още откакто е създадена, та до ден днешен...
642
0
 
25
 
! Отговори
pipo преди 5 години
Ще им ходя запас докато метросексулните лигльовци си скубят космите, няма как да стане. Това е дискриминативно и неприемливо само служили да ги търсят за запас и война. Всички или никой!
641
25
 
12
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
Когато умре Русия всичко ще си дойде на мястото!
640
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ми мобилизират дедувия.Нито аз,нито детето ми ще тръгнат да защитават натовските терористи и техните български гербаджийски крадливи марионетки.
639
10
 
10
 
! Отговори
тогава е късно преди 5 години
До Анонимен 681За дезертьорство-разстрел!Бягай сега!
638
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случай на война.Аз ще избягам с 200 от тук.Ходи да умираш за това блато.Аз ще стана бежанец ще се боря да ида в Австралия или САЩ.След 2-3 години ще съм си стъпил на краката и ще живея по-добре от повечето западно европейци.
637
3
 
19
 
! Отговори
ко рече? преди 5 години
Каква война бе хора? Бойко Тиквата само със военно положение може да спечели следващия си мандат.....
636
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И срещу кого ще воюваме - онези на запад или онези на изток?По-интересния бъпрос - за чии интереси? - Очевидно не за нашите собствени.Съмнявам се някой да воюва. за Нинова? за Боко? за ***? за някой тям подобен дето ще ни прати на фронта ? ...Мерси
635
0
 
12
 
! Отговори
Моля преди 5 години
До Анонимен 668Има предостатъчно роми
634
0
 
34
 
! Отговори
Не става преди 5 години
Да ходят политиците, магистратите и техните любимци избиратели
633
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако стигне до България - че се бега!
632
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът взе да се пробужда. Никой не ще война още повече никой българин няма да воюва срещу Русия. Никой няма да защити олигарсите , политиците и крадците на прехода които окрадоха и разрушиха България за сметка на обедняването на народа . Какво от това, че ни вкараха в ЕС. По добре ли живеем? Някои да , народа не.
631
3
 
9
 
! Отговори
Илиян Бъчваров преди 5 години
Венцислава, вече ме е страх. Разказа къде са военните бази на България - евала. Няма проблеми за които не знае .... хайде вече затваряй прекрасното репортажче. С обич и възхита от безкрайният ти ум.. Илиян
630
1
 
14
 
! Отговори
бо преди 5 години
До Анонимен 671Луди хора, всички, които се докопат до властта крадат, и комунисти, и седесари, и герберисти, и всякакви, така, че по точно кажи друго, това сме го чували- ТЪПО Е