Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да

При избори днес: В парламента само ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП
22 апр 2018 14:25, Красимир Ангелов
509
Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да
Снимка: Reuters

Кризата в Сирия изостря българските страхове, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на агенцията. На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Периодът на провеждане на изследването съвпадна с американските ракетни удари над Сирия, които създадоха риск конфликтът между САЩ и Русия да навлезе в неуправляема спирала.

На въпроса "Кой, спаред Вас, се стреми към подобен конфликт?", 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия".

В медиите тече политически дебат за това, трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили и ако да, чия страна и колко решително да го направи. Какво мислят гражданите на България? На въпроса, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Авторите на изследването подчертават, че България не прави изключение във възприемането на Запада или част от Запада като източник на заплаха за мира.

Влияе ли случващото на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, сочи изследването. Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати.

За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция.

Покачва се и доверието към трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

АФИС отчита също, че симпатиите към Русия и руската политика нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
7
 
11
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
1. "Велика" е Русия ама............на 18-то място по БВП:)) Вече и след Бразилия:)2. Образованието е "супер" в *** ама......първия руски у-тет е на престижното..........116-то място:))3. Стандарта на живот е "върховен"........със 117 $ мин. заплата:)4. Здравеопазването е "невероятно".........с 2.2% от БВП:) 5. Руснаците "обичат Русия" ама........близо 300 000 подават всяка година молба за емиграция:)Та в този "рай" ли пак да ходим , *** руски???? НЕ, МЕРСИ!
340
4
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 357-360: Стига сте се пънали да сравнявате неща, ставали по различно време. България преди 10-ти ноември беше на 35 място в света по промишлено производство. Произвеждахме кораби, електрокари, стомана, компютри и какво ли още не. А сега какво от всичко това произвеждаме?Никой не иска да излизаме от Европейския съюз. Това, което иска българския народ е да водим прагматична политика и да не следваме сляпо антируските провокации.
339
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба и Дядо едно време 1949г.дошли с цървулите от село и оставиха след себе си 2 апартамента и една вила!!?? С честен труд.Тя чистачка,той старшина! А сега някой да го направи? Без мутри,политици и мошеници.С труд. Нямаше гладни,въздухът беше чист, децата играеха до 22.00 ч. сами навън, стадионите и кинозалите-пълни?! Имаше живот в цялата страна.Сега ни убиха с дивият си капитализъм!
338
7
 
6
 
! Отговори
Кремълския капут преди 5 години
Вече каза че ако ни пороби отново азбуката ни ще я даде на макединците !Ми няма да стане докато сме в НАТО!Пък и неговите дни са преброени!
337
3
 
7
 
! Отговори
Кочината е 19 ти век преди 5 години
Иска и нас да завлече тамМерси!Да потъват сами!
336
6
 
5
 
! Отговори
Кой дурак иска преди 5 години
Децата му да учат в раССияДа ходи на почивка в раССия ;)
335
6
 
5
 
! Отговори
Кой дурак иска преди 5 години
Руска колаРуски рублиРуска женаРуски телефон?!;)
334
10
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
До Анонимен 355Давай смело на супата с тези опорки, че гореща мноу!! Имало било промишленост!! Ххахахах!! И като беше толкова добра промишлеността що БГ фалира три пъти по времето на соца??!??!? Изкуство?!?!??! Кое изкуство???? Плакати с работнички и работници ли или филми от типа "На всеки километър"?????
333
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Рушката ***: "ЕС може да предложи" но досега не е предложил. А и какви гаранции срещу Турция. ЕС няма армия. А САЩ заради нас няма да си развалят отношенията със стратегическия си партньор на Босфора.
332
11
 
5
 
! Отговори
НИЕ Българите преди 5 години
Помним 45 годишното съветско робство!И сме благодарни на САЩ че ни освободи от се сесере!
331
6
 
4
 
! Отговори
8358 преди 5 години
Стига с тази пропагадна бре хора! Всеки ден чета колко всички бълграи обичат Русия, писна ми от лъжи и глупости!
330
9
 
5
 
! Отговори
Хе хе преди 5 години
Сега расия е сама , изолирана и отритната от Цивилизацията! За какво са ни ?За да ни севернокорейзират ли?Ами мерсиЕвропа си еЕвропа;)
329
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сержантсержант най-много газ има в йордания , но за да дойде в Европа и на Балкните трябва да мине през Сирия.И по тази причина Русия драпа със зъби инокти да си запази монопола.
328
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 348 АнонименТака си мислиш от софия. Я *** из провинцията и се поинтересувай за да се стреснеш как болшинството хора симпатизират на Русия и мразят гейташка софия защото всички злини за народа дойдоха от скапаната софия. Между другото не казвай, че си от сафия защото може и да не се завърнеш ....
327
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм русофил но, поглеждайки фактите досега в новата история България е била най-силна когато беше с Русия.Факт! Армия, промишленост,население,изкуство!? Кога сме били по-рано 9 млн.? Най-хубавата бг музика се създаде тогава! Най-големите спортни успехи бяха пак тогава. Сега западът ни иска само за черноработници! Лъжат ни че вървим добре.Те мразят славяните и нашата различност.Ние за тях сме нисши!
326
11
 
4
 
! Отговори
Българите вече преди 5 години
Гласувахме с краката сиМилиони от нас са в ЕС и САЩЕдиници в ЕвразияНяма притегателна сила Рушката *** - това е;)
325
13
 
4
 
! Отговори
Рушката кочина преди 5 години
Може да предложи Рушка мизерия, еФтинкиндевойки и изходни визиЕС може да предложи милиарди евро, работа за милиони и свободата са не ти пука за Султаня или късия Изберете сами дет са вика ;))
324
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след 45 години съветско робство отново да се кланяш на КГБ е безумно. само завършени роби могат да го правят. 80% от българите не са такива.
323
5
 
6
 
! Отговори
трябва преди 5 години
Още веднъж Гадняев да набие канчето на Резидента и тогава 120% от Българите ше харесат *** Кун;)
322
1
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Хора , ако има тук журналисти. Прочетете къде има най-много много природен газ. Тогава си задайте въпроса, защо е тази война. Търсете причината и се борете с нея. Задавайте неудобни въпроси.