Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека

С новия закон скачат глобите за нарушителите на колела
22 апр 2018 07:55, Красимир Ангелов
71
Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека
Снимка: Булфото, архив

При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Този текст е записан изрично в член 123 на новия на Закон за движение по пътищата, който бе публикуван в петък от МВР за обществено обсъждане, съобщава "Труд".

На практика в това няма нищо ново, но правилото масово не се спазва от хората на колела и така се създава опасност на пътя както за самите тях, така и за другите водачи.

И в сегашния, и в бъдещия закон, се сочат няколко ключови изисквания към любителите на велосипеда. За да е изрядно, колелото трябва да е с изправни спирачки, да имат звънец, но не друг уред за звуков сигнал. Задължително е да има фар, излъчващ бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, като се допуска и поставянето на устройства за излъчване на червена светлина отзад. Отстрани на колелата или по рамката трябва да има светлоотразители. Колоездачът трябва да кара възможно най-вдясно по платното в посока на движение, като на места може да върти педалите и по банкета, ако настилката позволява това.

Категорично е изискването велосипедистът да се движи облечен със светлоотразителна жилетка по тъмно извън населените места, както и да не кара "без ръце".

Глобата за липса на жилетка е 10 лева, а за каране без светлини и светлоотразители – 50 лв. В новия ЗДвП санкцията за жилетката скача тройно – 30 лева, а другата си остава 50 лв.

Според черната статистика през 2017 г. по българските пътища са убити 22-ма велосипедисти, а 348 са ранени. Често контузиите са тежки и водят до трайни увреждания, тъй като при катастрофа велосипедистът няма никаква защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Баша виНе е работа на МВР, а на охраната на Министерство на Правосъдието!
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че вчера, на ул."Раковски" в София, трябваше да изчакам две повлекани, които не само едвам-едвам въртяха ***, но и точно на пешеходната пътека се спряха за 2-3 секунди, за да разменят няколко думи! На тази пешеходна пътека няма светофар и заради тези двете нахалници пропуснахме удобния за пресичане момент. После трябваше да поизчакаме доста, защото много шофьори не спират на пешеходна пътека!
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То по закон не трябваше ли и мотоциклетите да карат максимално вдясно на пътното платно и не повече от 1 метър от края му?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като можеш да биеш лошо, да му бяхте направили граждански арест и айде в районното или поне да плати очилата.
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е велосипедистите да разберат, че когато са на велосипеда са ППС (пътно превозно средство) и трябва да спазват правилата за движение на такова, а като слезнат могат да претендират за правата на пешеходци
22
24
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вмевто да разширяваме велосипедните алеи и да помислим за това как да накараме повече хора да живеят здравословно, търсим начини да направим придвижването с велосипед по-неефективно. Пълна тъпотия, изглежда в България винаги се прави обратното на това, което е логично.
21
0
 
19
 
! Отговори
Баша ви преди 6 години
То в закона също пише, че е работа на мвр да държи престъпниците в затворите, ама нейсе..
20
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЗДвП е речено колоездачите да ходят пеш и в ПОДЛЕЗИТЕ! Но не го правят! Наскоро в подлеза на бул. България и Гешов, коловздач бутна възрастен мъж и започна да го овиква. Разбира се му направих забележка, но отнесох псувните.... Очилата на бутнатия бяха счупени и човека се вайкаше че трябва да дава пари за нови. Мога да бия лошо с тежки телесни повреди, но все ми се иска да решаваме нещата с добро.
19
6
 
18
 
! Отговори
:):):) преди 6 години
Явно ще караме велосипедите по пътното платно, вместо да ползваме велоалеи, които преминават през пешеходни пътеки, защото трябва да се спира на всяка пешеходна пътека, а по пътя не.
18
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велоалея на тротоар не се парви. Който е направила такава алея е за поне 10 години затвор. Най-пострадали от въртипедалковците са пешеходците.
17
10
 
24
 
! Отговори
Запушиха София с вел преди 6 години
Заради велоалеите, по които почти никой ен кара, се прецака и градския транспорт. Едно, че виси в задръстване заедно с всички останало коли, защото втората лента е велоалея, но и с премахването на лентата за десен завой заради велоалеите, сега всички висят и чакат някои да се направят десния завой, за да продължат направо. А за десен завой се чака, заради пешеходците. Ако има трамвайна линия, както е на Дондуков, продължаващите направо заради велоалеята са на линията на трамвая и той също чака.
16
1
 
7
 
! Отговори
тцтцтц преди 6 години
и колелото на гръб да се носи един няма що годе свестен като започнеш от дондуков 1 и 2
15
24
 
22
 
! Отговори
Писна ми от тях преди 6 години
Велосипедистите се оказаха най-наглите участници в движението, при това заради исканите от тях велоалеи сериозно се затрудни трафика в София. Велоалеите почти не ги използват, карат си най-нахално по тротоарите, карат и в насрещното, минават на червен светофар и какво ли не още, но .... да сме ги пазели!!!Искам глоба по 1000 лева са всяко каране по тротоар, което не е разрешено от закона - разрешено е само за деца до 12 години. При второ нарушение 2000 лева, за следващите после затвор и глоба.
14
8
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
правилно.иначе като си на велосипеда водачите не могат да те уцелят на пешеходната пътека , а вижте пешеходеца на пътеката винаги е на мерника най- много убити пешеходци има на пътекатаа .умноо нещщо са измислили .очакваме продължение .много е забавно да живееш с такива екземпляри нямащи какво да правят по цял ден на държавната ясла
13
9
 
13
 
! Отговори
Марс преди 6 години
Алеи за велосипедисти има, даже оградени с колчета. Никой не може да паркира отгоре. А и ако всички колоездачи ги ползваха щеше да е добре. Масово си карат по платното. И като пешеходец им пресича алеята започва едно усилено използване на звънеца, сякаш не могат да намалят и да изчакат.
12
8
 
27
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Нищо ново, но така трябва да е!Просто и елементарно обснение на правилото, че за да преминеш по пешеходна пътека, трябва да слезеш от велосипеда, ЗАЩОТО АКО СИ НА НЕГО ТИ СЕ ДВИЖИШ С ПО-ВИСОКА СКОРОСТ ОТ ТАЗИ НА ПЕШЕХОДЕЦ И РЕАКЦИЯТА НА ШОФЬОРА НА МПС-ТО Е НЕВЪЗМОЖНА ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИ ТОВА ДА НЕ ТЕ БУТНЕ. ПЕШЕДОЕЦ 3-4КМ/Ч ВЕЛОСИПЕДИСТ НАД 8КМ/В Ч ЗА СЕКУНДА СИ МИНАЛ 3 МЕТРА ТОВА Е ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА !
11
5
 
37
 
! Отговори
от 2 преди 6 години
До До 2Нещо си се объркал. Аз лично имам професионална книжка, шофирам постоянно, но това не ми пречи от време на време да седна на колелото, а тогава да видя, че условията са ***, а колегите масово паркират по велоалеите, а вероятно точно такива като теб го правят.
10
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българинът е неграмотен,редовно си върти *** когато пресича кръстовища,дори на сфетофар,ПИШЕТЕ С ГЛАВНИ БУКВИ- когато пресичате на сфетофари СЛИЗАТЕ и БУТАТЕ КОЛЕЛОТО КАТО ПЕШЕХОДЦИ
9
12
 
7
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
...*** ко разпраяш. С колелата не се съобразявям. Първо пазя себе си ,а после тези с колелата. Хакам им го
8
41
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Само реване от вас вело мекокитковците! Дай сега заради вас да спрем цялото движение, да правим шпалир като минавате, ако искат направо да се изнесем да не ви пречим, на вас най-специалните и високоизвисени хора на света. Истината е че велосипедистите масово не спазват никакви правила, минават между колите, за пешеходните пътеки е ясно, карат по-средата на пътя, криволичат рязко и т.н., а после трябвало да ги пазиш, то да слезеш и да го инвалидизираш ръчно нахалния велопаразит.