Сега ли е моментът за ръст в таксата при джипито?

Лекари и здравни инспектори протестираха в София
23 апр 2018 22:50, Екип на Bulgaria On Air
17

Общопрактикуващите лекари и здравните инспектори излязоха на протести днес в центъра на София. Първите се обявиха срещу тромавите административни задължения, които им пречат да се грижат добре за пациентите, а вторите настояха за незабавно увеличение на възнагражденията на основните експертни и технически длъжности от 1 май тази година. Въпросното увеличение трябва да бъде не по-малко от 20% или с конкретна твърда сума.
 
"От гледна точка на българските граждани и държавата, тези искания не предлагат конструктивна промяна в системата. На фона на критиките от Европейската комисия и Световната банка, че България е страната с най-голям дял доплащане за здравеопазване (близо 50%) пряко от джоба на пациентите, няма как да се иска увеличение на потребителската такса", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Протестиращите лични лекари искат потребителската такса, която в момента е 2,90 лв. да се увеличи на 5,1 лв. и да бъде обвързана с минималната работна заплата. Освен това настояват и за по-малко бюрокрация, тъй като в момента отделяли много повече време да пишат документи, отколкото да преглеждат пациенти.

"Това не е правилният момент, в който тези искания трябва да бъдат изнасяни и да се настоява за тях. Защото няма механизъм, по който да им се отговори. Те могат да бъдат разглеждани и защитени при подписването на Националния рамков договор", посочи бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че проблемът е породен от липсата на единство в мнението на общопрактикуващите лекари, както и от това, че те доста трудно биха могли като единична гилдия да въздействат върху Лекарския съюз, който всъщност се явява страна по Националния рамков договор.

Личните лекари искат и да няма нощни смени, тъй като според тях заплащането, което получават не е достатъчно, за да бъдат на разположение на пациентите денонощно.

Здравните инспектори пък настояват доходите им да се обвържат или с минималната работна заплата, или със средната, а всяка година в бюджета да се осигуряват средства за това повишение.

Вижте повече във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват им пари на хората , като ги водят по екскурзии от аптеките да има какво да харчат . Те подлежат ли на санкции като не издават касова бележка за тази прословута такса , за която толкова настояват да е по-висока ? Само на тях ли не достигат заплатите , ами на пенсионерите досега кой обръща внимание ? На един депутат без причина увеличават с по 300 лева , сега и докторите искат . Преди това на опашката бяха пък надзиратели .После...
15
1
 
5
 
! Отговори
системата Капиталист преди 5 години
ни вади душиците! Само ПУТИН!!
14
2
 
4
 
! Отговори
Гост 2 преди 5 години
Като прочетох коментарите и ми светна лампата.Обратно в казана при другите дяволи.Каквото е здравеопазването , такова и образованието ни , я надуйте чалгата........
13
2
 
23
 
! Отговори
НАПаст божия преди 5 години
Абе някой видял ли е личен лекар, който да издава касов бон, аз досега не съм виждал. И в кварталните магазинчета не издават, но ей тъй от кумова срама винаги има разпиляни по тезгяха.
12
0
 
19
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Тая алчна *** освен пари друго не знае ! За 20 години моят личен лекар и кръвното не ми е премерил ! изписва ми лекарствата по Здравна каса/това го върши компютъра/ и хоп 3 кинта ! Направленията са свършили на 4-5 число от месеца,а реално ползата от изписаните лекарства е 6-7 лева ...Чудя се дали да не си ги купувам директно от аптеката...
11
0
 
21
 
! Отговори
малко пари, а ?????? преди 5 години
за какви нощни смени говорят? сугрин са от 8.30 и идват в 9..ако в коридора няма никой си тръгват в 12ч................следобед са от 14.30 и идват към 15 часа.............ако в коридора няма никой си тръгват в 18 ч................точно вчера бях на кардиолог. един мъж молеше да отидат в дома му,понеже има инвалид с 95 % на легло. кардиолога каза - платете си линейка,няма да се мотая до вас . а адреса беше на 500 м. от п-ката. да не говорим ,че джи-пито ни ходи всеки месец в някоя чужбина .
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За JP тата по един шут, вместо 5 лева! Всичко вдига цените и иска, заплати и пенсии се увеличават с малко. Дебелият чичка даде 5 лева а ни взима по 15. Няма икономика, инвестициите са намаляли със 70%, основно заради корупцията му. Неговото управление е кошнара за България, най-бедни и умиращи в ЕС, нито крачка напред в никаква посока. Колко ще търпим този крадец още не знам, но знам, че всеки ден на Гробарите на власт е пагубен за България.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таксата беше въведена, за да спира излишните посещения на пациентите, а не за да печелят лекарите.-------------в Германия няма потребителска такса , обаждаш се по телефона , запазват ти час и ако не отидеш ти се удържат едни 40 евро , можеше и в България да се направи подобно нещо но нали требе да се папка за сметка на народа .
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лекарите вече гледат на пациентите си не като 3 лева а като пет лева така изглеждали по симпатични
7
1
 
30
 
! Отговори
човека с бича преди 5 години
Аз знам нещо по-хубаво от увеличаване на потребителската такса,а то е един волски бич!
6
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези измислени такси при условие, че сме здравно осигурени? Това го има само в ***, никъде другаде.
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега гледах протеста на лекарите по нова. И кво да видя, доктор Мадлен Портарска. Ау, нащо джи пи. Която след като разбра че четвъртия член на семейството ни, е с увреждане, вика, аз ще бия печати на бабите, които са ми наследство от мама, мъжът ми, ще им прави ченета. А тя в комбина с доктор Антонова - падиатър, става интересно, а на ченгесарски, се вика оперативна информация.
4
2
 
47
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен 3 Здравно осигурен съм и годишния ми принос към здравната е над 1000 лв. Предстои ми контролен преглед след операция, за която платих на ръка сума над годишната ми вноска за избор на екип, който не познавам . Каква би била сметката ми при джипито, ако таксата стане 5 лв? За направление без преглед -5лв, в лабораторията -5 лв. плюс консумативите, в рентгена- още 5 лв. 15 лв при дневна надница 40 лв и работа, която е доста по-натоварена психически от тази на доктора. Спрете ме!
3
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таксата беше въведена, за да спира излишните посещения на пациентите, а не за да печелят лекарите. Трябва да се увеличи само ако има увеличение на излишните посещения на пациенти. Забравиха "реформата" и за какво служат елементите и.
2
34
 
15
 
! Отговори
военен преди 5 години
ДА иначе няма да останат лекари в БГ , само измислени ИТ спец. от който никой няма нужда !
1
5
 
62
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Питам се от обикаляне по света с малките си заплатки кога джипитата имаха време и да протестират за пари?