За 140 г. Българска армия на 6 май: Военни, техника по земя и небе...

В мащабния парад ще дефилират бойните машини на въоръжение в момента
65
За 140 г. Българска армия на 6 май: Военни, техника по земя и небе...

140 години от създаването на Българската армия се навършват през юли 2018 г.

По повод на тази значима годишнина във военния парад на 6 май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще преминат представителните блокове на Въоръжени сили и ще бъде представена военна техника, на въоръжение в Българската армия. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Още по темата

На 3 май от 19.00 часа в зала № 1 на Националния дворец на културата ще се проведе празничен концерт с участието на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

На 5 май от 20.00 часа на площад "Княз Александър I" ще се проведе "музикален парад" с участието на Гвардейския представителен духов оркестър на Националната гвардейска част (НГЧ), представителните духови оркестри на видовете въоръжени сили и фестивалния оркестър от състава на НВУ "В. Левски" и в.ф. 24150 - Стара Загора. След завършването на музикалния парад ще се проведе празнична илюминация.

На 6 май от 09.00 часа пред паметника на Незнайния войн ще се проведе освещаване на бойните знамена и знамената-светини.
 
От 10.00 часа на площад "Княз Александър I" ще се проведе военен парад с командващ – генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част (НГЧ) и представителни блокове на Военна академия "Г.С.Раковски" (ВА) с бойното знаме на академията; НГЧ с бойното знаме на частта; Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" с бойното знаме на университета.

Ще преминат още два блока от Сухопътните войски (СВ) с бойните им знамена; Военновъздушните сили (ВВС) с представителното знаме на ВВС; Военноморските сили (ВМС) с представителното знаме на ВМС; 68-ма бригада "Специални сили" (брспс) с бойното знаме на бригадата; формирования, подчинени на Съвместното командване на силите (СКС) с бойното знаме на Мобилната КИС; Служба "Военна полиция" с представителното знаме на службата.

Представителните блокове ще са в състав от 64 военнослужещи, водач на блока, 3-ма офицери и знаменосец с 2-ма асистенти. Водачи на блокове ще бъдат началниците на ВА, НВУ, командирите на бригади (бази) и части.

В парада ще участват следните типове бойна техника: танк Т-72, самоходна гаубица "2С-1"; бойна машина на пехотата (БМП-1 и БМП-23), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) "Тунджа", бронетранспортьор (БТР) 60ПБ МД1, зенитно-ракетен комплекс "ОСА"-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън (РСЗО) БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс (ТРК) "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270, брониран "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Commando seleсt" и "Guardian", брониран автомобил "SAND CAT", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси  С-300, С-125 и С-200.

Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада в различни формации ще преминат вертолет Ми 17 - носещ националния флаг; вертолети Ми-24 и АS-532 AL "Cougar", военно-транспортен самолет C-27J "Spartan", учебните самолети L-39ZA и "Пилатус" РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

От 12.00 часа на 6 май ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гогогого, гого, никога не е имало модерно руско оръжие. В армията бях далекомерист в артилерията. Когато постъпих ми връчиха немски далекомер останал от царската армия тежеше 4кг. Втората година получихме модерни руски далекомери тежаха 60 кг заедно с триногата и беше абсурд да се носи от един човек. Освен всичко с него се работеше изключително трудно. Колко псувни изядоха руските военни инженери само аз си знам.
38
2
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Доставките на бронетанково въоръжение също са в огромни количества над 2 300танка Т-55, близо 400 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1 500 МТ-ЛБ, около 2500 БТР и други. Отделно 1200бр.-2С1 Гвоздика
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излагацията ще е пълна. Срам ме е
36
6
 
7
 
! Отговори
пацифист преди 5 години
За мен военните паради са далеч по извратени мероприятия от гей парадите. Докато при гей парадите някакви лигльовци държат да покажат на света, че правят секс по сбъркан начин, то при военните паради се демонстрират устройства за изтребление. Хомосексуалистите са ми неприятни и ги избягвам, но не ме е страх от тях. Оръжията също са ми неприятни, но не мога да кажа, че не ме е страх от тях.
35
5
 
5
 
! Отговори
гого преди 5 години
понеже от няколко дни, няма статии за Путин и Русия и всичката анти руска из ...ет се закачи тук да се плюнчи на гърба на БА. Да ги попитам , оръжието било дърто руско, ами вие същите нарязахте мдерното това което всяваше респект ss 23. Вие същите в момента в който се обяви че има намерение за закупуване на ново въоръжение надавате вой, ама как така....дайте ги на лекарите и учителите.... сякаш пък някой би им ги дал...Вие същите ревете за кво ни е войска, но зимата в преспите първо нея търсит
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До FallschirmspringerИ какво ще правиш с тая армия от 2,1 милиона? Че то за ния бай ти тошо не можеше да осигури по 1 паница фасул на ден ти ми говориш за великата българска комунистическа армия. Служил съм в нея и мога да ти кажа че всичко беше на много ниско ниво. "Новата" руска техника даваше сбой след сбой. Когато ни вдигаха по тревога половината автомобили и танкове на можеха да запалят по 2-3 часа, а норматива за изнасяне на полка беше 35 минути. Смешна и жалка работа бяхме.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обучението в Българската народна армия е изтощително дори за съветските стандарти.
32
6
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
"Народ, който не иска да храни своята армия, скоро ще храни чужда армия." Наполеон Бонапарт
31
2
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Мирновременият състав на армията към 1987 г. е около 152 000, мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ,е 2,1милиона
30
13
 
7
 
! Отговори
Член преди 5 години
Странно е, че мн българи смятат Турция за заплаха и враг...Това е наслагвано с години от болшевиките и комунисти...след 1915г не знам за проблеми с Турция, в които да нямаме вина.Проблем е Путинова Русия с омраза, агресия против Европа и Украйна...
29
6
 
5
 
! Отговори
До Fallschirmspringe преди 5 години
Забрави и 12-те самолетоносача!!!
28
4
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносеца, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна ***, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки -минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси , морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация ,парашутно десантна и водолазна част "Тихина",бригада морска пехота
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска армияRIP681г - 2008г
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимна мишкаС 300-базов модел-гол като пшка,без ракети обаче!
25
4
 
2
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
БА е в нокаут. Липса на анализ,стратегия и мизия за случващото се около нас.Трябва да имаме въздушни патрули над черно море и охрана на границата откъм Турция и Гърция... Китай 500г строят стената си с усет. МО са по вредни от тютюна
24
6
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Българската народна армия е имала. - 8 комплекса Р400 (SS 23) с обсег 580 км, въоръжени още24допълнителни ракети всички с възможност за поставяне ядрени глави;50комплекса Р-300 Елбрус (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 Луна с обсег 70 км с възможност за поставяне на ядрени глави, 1 комплекс 9К79 Точка (SS21) с обсег 70км (и 1 комплекс ОТРК 9К714 Ока,
23
2
 
4
 
! Отговори
до Гвендор преди 5 години
Чечня е 2млн жители а, Русия с 80000 армия води години наред война там!? Всичко е до хората и техния дух! Българите често сме побеждавали по-многобройни армии и то елитни! Сърби,французи,англичани та дори и руси (г-л Колев). По Бай Тошово време ако Турция беше навлязла определено не се знаеше кво ще стане! Можеше и да ги обърнем.Имаше перфектна тактика затова!
22
8
 
3
 
! Отговори
Кашик преди 5 години
Ние нямаме армия какви военни ще минат гей-парад ли ще правят ами поканете и НАТО да видим как великия български войник се крие под полата на Столтенбергр защото са страхливци и подлеци и изнежени еврожендърчета и мамини синчета искащи либерализъм и полови сношения между лица със 3 пола.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време една непозната рускиня я чух да казва: Вие Българите се подценявате! Вие не знаете каква сила имате, стига да искате нещо!
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 руски барутникаа , ще покажем :)) Голяма сила.