Алпинизмът – все по-популярен у нас

26 април се смята за символичен рожден ден на планинарството
26 апр 2018 15:52, Анисия Иванова
0

1354 гледания   |  Още видео

На 26 април 1336 Франческо Петрарка, заедно с брат си и двама придружители, се изкачва на връх Ванту (1909 m). Доста по-късно той описва пътуването си в писмо до своя приятел Франческо Диониджи.

По това време не е обичайно да се изкачват планини само заради изживяването. Затова тази дата се смята за "рожден ден на алпинизма", а самият Петрарка за "баща на алпинизма".

Преди близо 7 години алпинистите Мартин Маровски и Виктор Варошкин решават да основат своя школа по алпинизъм и катерене.

"Всичко се случи доста естествено. В един момент просто пожелахме да споделим своята страст с други хора, да видим дали ще има интерес и какво може да се направи в България", сподели Виктор Варошкин в студиото на "България сутрин".

Първите опити за изкачване на планински върхове не са били вдъхновени от спортна слава. Подбудите на първите катерачи много често са били религиозни или военно-стратегически – построяване на олтар, наблюдение на вражески войски, съседни държави или метеорологични промени.

"Катеренето в момента търпи голям бум не само в България, но и в цял свят. Това е вторият най-масов спорт в Германия след футбола", посочи Мартин Маровски пред Bulgaria ON AIR.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации