Борисов оптимист: До 1 г. сме в чакалнята на еврозоната, лихвите падат!

Ценови шок няма да има, но и доходите няма да скочат изведнъж
Обновена: 26 апр 2018 15:22 | 26 апр 2018 14:23, Веселина Йорданова
219

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е оптимист, че до година ще сме в чакалнята на еврозоната.

Според него така кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите, идват повече инвестиции, повече стабилност и сигурност в банковата система.

"Това, разбира се, ако има политическа стабилност", коментира премиерът, който участва в конференция за влизането на страната ни в еврозоната.

Той даде пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дълговe, и това пораждало страх. Борисов обаче посочи, че ние не представляваме риск за Европа.

"Това, което работим с ЕК, е да се подготвят документите, да се внесат, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис", добави премиерът. Борисов е категоричен, че сме покрили критериите за членство.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Това, което те искат от нас, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната", каза Борисов. По думите му, това изисква "тихи преговори", защото банкерите не обичат да се говори публично, но пък хората трябвало да знаят какво се прави.

По време на дискусията финансовият министър Владислав Горанов заяви, че след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. Той посочи, че не бива да се създават ирационални очаквания от присъединяването както в негативен, така и в позитивен план.

Горанов опроверга и често тиражирани митове в тази връзка. Един от тях е силно нарастване на цените при прехода лев в евро.

"От минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателства можем да намерим и в деноминацията на българския лев, когато не видяхме от подобно закръгляване да има подобен ценови шок", обясни финансистът.

Вторият сериозен мит е твърдението, че България ще загуби от своя суверенитет. Влизането в еврозоната работи точно за обратното, коментира финансовият министър.

Той посочи и трети мит - че след приемането на еврото България ще отстъпи от принципите на строга фискална политика. Валутният борд не пречи фискалната политика да бъде грешна, подчерта Горанов.

Финансовият министър отбеляза още, че често се посочва, че след приемането на еврото България може да се превърне във втора Гърция. Ние сме далеч от сценария, довел до негативните процеси в южната съседка, коментира той.

Горанов посочи и мит, свързан с положителните ефекти за приемането на еврото - че след влизането автоматично се осигурява нарастване на доходите. Министърът коментира, че самото членство в еврозоната не е панацея за нищо, не е рецепта за успех.

Според президента на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е настъпил моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в еврозоната.

"Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата еврозона се променя", посочи той. Според него отлагането носи сериозни рискове за бъдещето на страната ни.

Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС, обобщи той ползите от присъединяването на България към Еврозоната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
4
 
8
 
! Отговори
do tuk biahme преди 5 години
Do tuk biahme s leva..
159
5
 
6
 
! Отговори
50 преди 5 години
Няма мърдане!
158
6
 
29
 
! Отговори
АК-47 преди 5 години
Ама, има ли някой здравомислещ човек, който да вярва на ТОЯ, за каквото и да става дума, като си сменя мнението по три пъти на ден. На човек му се повръща от тази шайка.
157
5
 
16
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Лихвите падат!Заплатите - също!!!
156
3
 
15
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
А ако лихвите не паднат и тези думи са обещание,каква ще е отговорността!Никаква!Такава каквато е била и до сега след всяко обещание от всеки набеден за политик!
155
4
 
15
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Ако от *** човек очакваш умни неща,значи,че си по-*** и от него.А простият рано или късно ще извърши НЕПРОСТИМА простотия.........
154
3
 
9
 
! Отговори
тцтцтц преди 5 години
предатели, дупелизци .*** когато и да ги затриеш от лицето на земята винаги е късно
153
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Лихвите на откраднатите пари от КТБ?Айде бе!
152
4
 
22
 
! Отговори
GHT преди 5 години
"В момента, един хладилник струва 400лв в БГ и 200 евро в Германия. Вкарват еврото, цените се качват двойно - един хладилник струва от 400 лв - 800 лв. Същия хладилник го продават в Германия все още за 200. Как става този номер бе, скъпи селяни?"Тоя номер става като отвържат курса на евро-лев. Това е изискването на "чакалнята". Това им е зорът, т.е. искат да влезем в чакалнята и не им пука дали ще приемем еврото. Хладилникът пак ще е 200 евро, но доходите ти са в левове, а курсът ще е нагоре.
151
3
 
34
 
! Отговори
подпоручик Дуб преди 5 години
Има ли нормален човек, който да му вярва на този безхаберник?!Преди 6 години каза"Цецо има да измаже една сгррада още и сме у Шенген?!Млъкни,долен,нагъл популист и престъпник, ммахай се по-скоро, я пи Началника ти, дай Боже, я в затвора....***!!
150
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянския може да обещае всичко, защото знае че няма да изкара мандата - това е неговия специалитет и после ще се оправдава как комунистите са го .... таковали!
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя и президентът да не са станали от една партия??? Цял ден и двамата опяват за еврото , Юнкер да не ги е цанил за икономически консултанти? Брей, това евро на пъпа им изникна , виж как и двамцата забравиха различията и се прегърнаха , ...на ползу народу ли???
148
2
 
27
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 5 години
Измазваме една банка и сме в еврозоната.
147
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя кой му е дам право еднолично да взема решения по толкова важни въпроси,що не направи референдум да види какво мислят хората по въпроса?
146
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТЕФКЕ- ЦЕНИТЕ В БГ СА КАТО В ЕВРОПА, А ИМА И КОНКУРЕНЦИЯ, ЗНАЕШ ЧЕ ЕДНА СТОКА СТРУВА ТОЛКОВА КОЛКОТО НЯКОЙ ДАВА ЗА НЕЯ- ЩЕ Я ЗАДЪРЖАТ И ЩЕ Я НАМАЛЯТ ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗА ПОДОБНИ СЛУЧАИ, А СТИГА РЕВА ЗА НЕРОДЕН ПЕТКО. 1997Г 1 ГЕРМАНСКА МАРКА СТРУВАШЕ 1000ЛВ, А СЛЕД КАТО ВЪВЕДОХА ЕВРОТО ЛЕВЪТ СЕ ЗАВЪРЗА ЗА НЕГО ЕТО ТАКА 1 ЕВРО - 1.95583ЛЕВА, КАКВО ДРУГО ОЧАКВАШ.
145
3
 
24
 
! Отговори
Стефка преди 5 години
До ИванВсеки богаташки клуб има обслужващ персонал - чистачи на тоалетните ,миячи на чинии,сервитьори .......и ние така.....членуваме в богаташкия клуб за да имат тези членове висококачествено ( и евтино) обслужване! и цените в България ще скочат драстично ,а доходите няма от къде да се повишат....и втора Гърция няма как да станем ,защото в Гърция имат силна индустрия -туризмът ,а имат и стотици острови и островчета ,които ще продават ,за да не фалират ......ние просто ще се удавим...
144
2
 
13
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
До Анонимен (154)Да, преди 2 години бях в Хърватия - много са си добре с куните.
143
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех,Стадо-о!Знаеш ли,какво те чака,в тази "чакалня?!Имаш ли представа,че чакането там може да продължи до Четвърто Пришествие и за това,какви колосални далавери могат да се направят там,където е "подготовката за влизане в преизподнята еврозона",НЕКОНТРОЛИРАНА ОТ НИКОГО!!!Както се казва,ничия земя!Каква благодатна почва за безкрайни далавери,особено чрез жонглиране с външния дълг!!Ех,Стадо-о-о!Заслужаваш си го!После да не кажеш,че не си предупредено!
142
2
 
24
 
! Отговори
www преди 5 години
КАТО СЕ ЗАМИСЛЯ - АКО НЕ СЕ ХРАНЯ ЗАПЛАТАТА МИ НЕ Е ЛОША.....
141
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радва се,че лихвите ще паднат?Да не е решил да вземе нов заем от 16 милиарда евро???