Борисов оптимист: До 1 г. сме в чакалнята на еврозоната, лихвите падат!

Ценови шок няма да има, но и доходите няма да скочат изведнъж
Обновена: 26 апр 2018 15:22 | 26 апр 2018 14:23, Веселина Йорданова
219

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е оптимист, че до година ще сме в чакалнята на еврозоната.

Според него така кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите, идват повече инвестиции, повече стабилност и сигурност в банковата система.

"Това, разбира се, ако има политическа стабилност", коментира премиерът, който участва в конференция за влизането на страната ни в еврозоната.

Той даде пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дълговe, и това пораждало страх. Борисов обаче посочи, че ние не представляваме риск за Европа.

"Това, което работим с ЕК, е да се подготвят документите, да се внесат, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис", добави премиерът. Борисов е категоричен, че сме покрили критериите за членство.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Това, което те искат от нас, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната", каза Борисов. По думите му, това изисква "тихи преговори", защото банкерите не обичат да се говори публично, но пък хората трябвало да знаят какво се прави.

По време на дискусията финансовият министър Владислав Горанов заяви, че след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. Той посочи, че не бива да се създават ирационални очаквания от присъединяването както в негативен, така и в позитивен план.

Горанов опроверга и често тиражирани митове в тази връзка. Един от тях е силно нарастване на цените при прехода лев в евро.

"От минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателства можем да намерим и в деноминацията на българския лев, когато не видяхме от подобно закръгляване да има подобен ценови шок", обясни финансистът.

Вторият сериозен мит е твърдението, че България ще загуби от своя суверенитет. Влизането в еврозоната работи точно за обратното, коментира финансовият министър.

Той посочи и трети мит - че след приемането на еврото България ще отстъпи от принципите на строга фискална политика. Валутният борд не пречи фискалната политика да бъде грешна, подчерта Горанов.

Финансовият министър отбеляза още, че често се посочва, че след приемането на еврото България може да се превърне във втора Гърция. Ние сме далеч от сценария, довел до негативните процеси в южната съседка, коментира той.

Горанов посочи и мит, свързан с положителните ефекти за приемането на еврото - че след влизането автоматично се осигурява нарастване на доходите. Министърът коментира, че самото членство в еврозоната не е панацея за нищо, не е рецепта за успех.

Според президента на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е настъпил моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в еврозоната.

"Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата еврозона се променя", посочи той. Според него отлагането носи сериозни рискове за бъдещето на страната ни.

Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС, обобщи той ползите от присъединяването на България към Еврозоната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно колкото влезнахме в Шенген, толкова ще сме и в еврозоната
139
2
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До ИСТИНАТА 152Има ясни критерии за прием в Шенген, във всеки доклад на ЕК ги пишеСЪДЕБНА РЕФОРМА, КОЯТО ОСИГУРЯВА:НЕЗАВИСИМА И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА;ОТГОВОРНОСТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ЗА ДА НЕ ОКАЗВА НАТИСК ВЪРХУ ПРОКУРОРИТЕ ЗА ПОТУЛВАНЕ НА КОРУПЦИЯ;РЕАЛНА БОРБА С КОРУПЦИЯТА;ЕФЕКТИВНА И РАБОТЕЩА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ;Бих добавил и свободни и политически независими медии;ТОГАВА ШЕНГЕН! ТОГАВА ЕВРОЗОНА!
138
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аве боико ти луд ли си къде живееш не виждаш ли че народа едвам крета с тези мижави заплати да не говорим за пенсионерите след време всички ако дочакаме ще станем пенсионери къде си тръгнал с потурите европеец да ставаш ама не на твои гр ъб а на гърба на народа си та нали всички стоки и услуги ще тръгнат драстично нагоре при същтите пенсии и заплати
137
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера защо е това натягане? По-прости и по-бедни ли са от нас Чехия, Унгария, Хърватия, Полша, че не са въвели еврото, а ние да го въвеждаме, дето сме в пъти по-зле от тях.
136
3
 
22
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Какво евро бе те навън едва ни купуват стоките,а като станат в евро,кой ще ни ги купува? С въвеждането на еврото ще убият икономиката,която все още работи...
135
5
 
19
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
ЛИЦЕТО ОТ СНИМКИТЕ СЪС СЪЩИЯ ОПТИМИСТИЧЕН ЕНТУСИАЗЪМ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЛЪЖЕШЕ ЧЕ ЩЕ СМЕ В ШЕНГЕН ЗАБРАВИХТЕ ЛИ?????А ЗАЩО НЕ СМЕ В ШЕНГЕН????ЗАЩО ЛИЦЕТО БОРИСОВ ИЗЛЪГА???И ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ!!!!ЕВРОЗОНА И ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ЗАЩОТО НЕ СМЕ РОМАНОЕЗИЧНА ГРУПА А СЛАВЯНО РАСИЗМЪТ Е ЯВНА ЧЕРТА У АНГЛОСАКСОНИТЕ И РОМАНИТЕ!!!!!
134
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
146- ПРАВ СИ ЗА ЕЦБ И ЛИХВИТЕ ПАДАТ, ЗА ГЪРЦИЯ КАЗВАШ КОФТИ, А- КОГА ВИДЯ ГРЪЦКИ И ДРУГИ ЕВРО БАБИ/ДЯДОВЦИ ДА ТРЪГВАТ НА ИЗТОК Е ТЕ ТОГАВА ЩЕ ТИ ПОВЯРВАМ, КОЙ ДЪРПА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ЗАЩО.
133
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 141Имаме 20 млрд чиста пара валутен резерв заради валутния борд, които ще бъдат освободени при влизане в Еврозоната.. Или ще ни ги вземат да изплащаме заемите на еврозоната или ще почне голямото крадене.. Може и да покрием заемите си, НО при влизане в еврозоната бързо ще натрупаме нови и по-големи!.абсолютно. и то това е далаверата за т.н. "управляваща каста" - закопаването на българина с борчове. защото не е тайна, че българина не е сред най-задлъжнелите народи и то това още и ни държи!
132
2
 
7
 
! Отговори
Ко пречи преди 5 години
И сега да са ниски лихвите!Но така ще се печели по малко!
131
3
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
"Стабилността" я имаме от доста време, но инвестиции не идват! Защо, другарю Борисов?Защото нито бюрокрацията намаля, нито се въведе електронно управление, нито администрацията заработи, нито правосъдието, нито полицията! Всички са заети да симулират дейност и да рекетират всеки, който опре до държавата! Какви инвестиции ?!Хунтата на мутро-олигархията на БКП_ДС=БСП+ГЕРБ+ДПС гони инвеститорите и унищожава образованието, за да може да краде и паразитира !
130
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИВАНЕ - ПРИЕМАМ КАЗАНОТО И ДОПЪЛВАМ- НИКОГА НАТАМ- ЦЕЛИЯ СВЯТ БЯГА НА ЗАПАД, НИЕ С ПЛАН НА ИЗТОК ЗА ДА МОГАТ ДРУГАРИТЕ СОЦИАЛИСТИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ ДА СТАНАТ ОЩЕ ПО БОГАТИ- Я ВИЖТЕ ГДЕ КАЦНАХА РУСКИТЕ ***, КЪДЕ ИМА НАЙ МНОГО КОМЕНТАРИИ- ЗА ПОДКУПНАТА КМЕТИЦА- ТИЯ ДЕТО СА Я СЛОЖИЛИ ТАМ СА ИЗГУБИЛИ МНОГО И ЗА ВЛИЗАНЕТО НА БГ В ПРЕДВЕРИЕТО НА ЕВРОЗОНАТА И ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО.
129
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не става ясно:* ще се премахне ли борда* цените ще бъдат надути и за да се компенсира намалялата покупателна способност ще се теглят заеми - или на държавно ниво, или на ниво индивид, т.е. "гърция-2" ни е в кърпа вързана, въпросът е фактора време!* българия става изцяло зависима от ецб, без своя валута без наличие на никаква степен на свобода.
128
11
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Колкото по близо до Европа и по далече от Русия,толкова по добре иначе дупе да ви е яко.И всичките тия лъжи за скок на цените се разпространяват от руски *** .Може да сме най бедните ,но най бедните от клуба на богатите. Ако не беше ЕС ,нямаше да има нито магистрали ,нито метро,нито инвестиции.А шепа продажни политици ги тегли на изток.
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До една година сме в чакалнята, до пет години сме се съблякли и ако ни огрее късмета, някъде към 2050-та може и да ни уважат...
126
3
 
15
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 96. Какви са тия глупости,че ако се вдигнели цените всички европейци щели да дойдат в България да продават? Ние получаваме заплати, колкото да не умрем от глад,а ти искаш да се юрнем да купуваме на чужденците ***,с какво ще ги копуваме? Горанов лъже,че доходите ще нарастнат. Нашите "бизнесмени" сега не искат да увеличат минималната заплата,а какво ще стане после като се въведе еврото...
125
2
 
12
 
! Отговори
158 преди 5 години
Имаме 20 млрд чиста пара валутен резерв заради валутния борд, които ще бъдат освободени при влизане в Еврозоната.. Или ще ни ги вземат да изплащаме заемите на еврозоната или ще почне голямото крадене.. Може и да покрием заемите си, НО при влизане в еврозоната бързо ще натрупаме нови и по-големи!
124
2
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Все ми е тая ....ще вземат на босия цървулите....
123
3
 
11
 
! Отговори
158 преди 5 години
Тоя пък откога взе да разбира и от еврозони и от лихви.. Направо ще ни закопа! Дано да падне до тогава!
122
0
 
26
 
! Отговори
Смях в залата преди 5 години
Напоследък родните политици стават все по-смешни и по-големи шутове. Бяхме на улицата, после в двора, след това в мазето, след 1 година в чакалнята, а кога ще влезем в кабинета. Ами то при толкова чакане живота си отива, човек умира, а следващото поколение продължава да чака светлото бъдеще. Хем комично, хем трагично. Вече 65 години все нещо чакам, все живея в бъдещето. А както някои казват по-добре всичко и сега.
121
3
 
19
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
Защо държави много по-добре от нас, като Чехия, отказаха да влизат в Еврозоната, а ние се натискаме? Какво като намалеят лихвите, като цените ще скочат двойно? Защо чакаме чужди инвестиции, като българите инвестират в чужбина! Защо...?