Борисов оптимист: До 1 г. сме в чакалнята на еврозоната, лихвите падат!

Ценови шок няма да има, но и доходите няма да скочат изведнъж
Обновена: 26 апр 2018 15:22 | 26 апр 2018 14:23, Веселина Йорданова
219

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е оптимист, че до година ще сме в чакалнята на еврозоната.

Според него така кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите, идват повече инвестиции, повече стабилност и сигурност в банковата система.

"Това, разбира се, ако има политическа стабилност", коментира премиерът, който участва в конференция за влизането на страната ни в еврозоната.

Той даде пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дълговe, и това пораждало страх. Борисов обаче посочи, че ние не представляваме риск за Европа.

"Това, което работим с ЕК, е да се подготвят документите, да се внесат, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис", добави премиерът. Борисов е категоричен, че сме покрили критериите за членство.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Това, което те искат от нас, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната", каза Борисов. По думите му, това изисква "тихи преговори", защото банкерите не обичат да се говори публично, но пък хората трябвало да знаят какво се прави.

По време на дискусията финансовият министър Владислав Горанов заяви, че след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. Той посочи, че не бива да се създават ирационални очаквания от присъединяването както в негативен, така и в позитивен план.

Горанов опроверга и често тиражирани митове в тази връзка. Един от тях е силно нарастване на цените при прехода лев в евро.

"От минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателства можем да намерим и в деноминацията на българския лев, когато не видяхме от подобно закръгляване да има подобен ценови шок", обясни финансистът.

Вторият сериозен мит е твърдението, че България ще загуби от своя суверенитет. Влизането в еврозоната работи точно за обратното, коментира финансовият министър.

Той посочи и трети мит - че след приемането на еврото България ще отстъпи от принципите на строга фискална политика. Валутният борд не пречи фискалната политика да бъде грешна, подчерта Горанов.

Финансовият министър отбеляза още, че често се посочва, че след приемането на еврото България може да се превърне във втора Гърция. Ние сме далеч от сценария, довел до негативните процеси в южната съседка, коментира той.

Горанов посочи и мит, свързан с положителните ефекти за приемането на еврото - че след влизането автоматично се осигурява нарастване на доходите. Министърът коментира, че самото членство в еврозоната не е панацея за нищо, не е рецепта за успех.

Според президента на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е настъпил моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в еврозоната.

"Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата еврозона се променя", посочи той. Според него отлагането носи сериозни рискове за бъдещето на страната ни.

Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС, обобщи той ползите от присъединяването на България към Еврозоната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб пак през главата на народа като с истанбулската конвенция, искаме референдуч! Реално от 27 държави, половината не са в ез и изобщо нямат намерения да влизат, гърция испания португалия и италия задлъжняха заради еЗ. Влезеш ли като ти каже франкфурт ецб ако искате пари вземате ей тез 20 хил май муни от африка иначе пари йок! Никакво влизане в германската кошара!! Референдум!
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗабрави - тези са тежък случай. Неспасяемо положение, но жалко за тях.
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само това ни трябва...направо да ни унищожат с една бомба да не се мъчим поне...ний така живеем в мизерия и болести ..това нямахме само...
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименг.берасче мухобоико смешен си жалък си хората ще те изметът скоро никои не ти вярва Прав си - ако ти си този НИКОЙ ОПРЕДЕЛЕНО СИ ПРАВ
96
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение че така или иначе сме вързани за еврото, няма смисъл да не го приемем и само носим негативите. А цените няма как да се качат, защото няма да има кой да купува. Това, че сме с лева не значи, че сиренето не могат да го направят 40 лева, ама нали трябва да го купува някой. Ама троловете едно си знаят - каквото каже другарката Нинова. Поне малко мозък не остана ли в тия главици?
95
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката в Бг върви само поради една основна причина.Прочетете статията за убитата *** в Полша, днес, вчера в Катания ище се сетите.Берачи на ягоди, портокали, маслини, чушки и др. зеленчуци, общи работници по строежи, гледачи на стари хора, миячи на чинии.Всичките кинти идват в Бг.Ето това е "икономиката" на Боко-тиквата.Кражбите от еврофондовете си отиват при "наши хора" и се харчат в Куршевел, Сен Тропе и т.н. така че тези пари хранят чужди икономики.
94
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПриемат ли евроато едно билетче ще стане 8 евро! Все си знаех че сте прости, ама това вече МИНАВА ГРАНИЦАТА НА ЛУДОСТТА - прегледайте се преди прегледа да стане 180 евро - *** с ***.
93
5
 
5
 
! Отговори
Ром с коняк преди 5 години
Искам ?вро да ми хвърлят бабите и дядовците от балконите
92
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСамо като чуят Борисов и кутевската сбирщинаа изпада в несвяст $$$$$$$$$$$$$$$$Остави ги - нека си реват, то иначе какво друго да правят - да си стегнат задниците и да работят, а не само да плюят
91
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе, селяните с минусите може ли да се аргументират, как ще се качат цените на, да кажем, телевизорите, при положение, че ако се качат, веднага си поръчваш телевизор от чужбина и ти го пращат за едни кирливи 30 лева? А като се качат примерно двойно както се изказвате тук, няма ли веднага да вкарат камионите с техника, като ще печелят 2x сравнение с другите европейски държави? Аргументи няма, има само минуси да слагате и да бръщолевите празни приказки, селяни.
90
2
 
6
 
! Отговори
Безплатен колбас преди 5 години
До БULGARЪYZПий си хапчетата о-време!Булгаргаз, си спретнал в БULGARЪYZ, а си искал да кажеш СУДЖУК В БULGARGЪZ
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕх, вие червени т ролчета, работещи на ангария, кога ще се объркате и ще кажете нещо не хубаво, но поне добро за каквото и да е - ЗЛОБАТА ще ви довърши. ИНАЧЕ знам кога бихте били щастливи - когато корни дойде на власт, воглаве с радев ще ви оправи, но ви съветвам - НЕ РАЗЧИТАЙТЕ И НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ. Умирайте си дълго и бавно от злоба.
88
4
 
3
 
! Отговори
Mitaka преди 5 години
До АнонименИдват рускините, ****ги, те ни плащат - защото в Русия и това няма кой да направи!Мъжете им си седят в Русия да им пратят рубли за БГ***!!!!Мен не ме интересува курса на рублата, тук цените са в евро
87
3
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
А като измажем и оная стена, и в Шенген ще влезем след 1 година. За Баце всичко е просто и земята е плоска.
86
3
 
10
 
! Отговори
БULGARЪYZ преди 5 години
оня ден цар дървояд влезе тук, цръдна и омириса нета на проfан.полсе Плевнес се разбута, влезе тука, зръдна и добави мирис на бутан.Тиквата от банкя кипна, знаме дигна, ордени раздаде, конгреси проведе и заключи- България е богата на ПроFан-Бутан.
85
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените няма да скочат, те са вече на европейско ниво. Нали ако скочат цените, всички европейци ще дойдат да продават в България, понеже няма мито в ЕС? Защо не мислите преди да пишете такива глупости?
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МинаващСпоред президента на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е настъпил моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в еврозоната.АМИ БЕДЕН ТИ Е РЕЧНИКА БЕ МОЙ ЧОВЕК ЩОМ ДУМИ НЕ НАМИРАШ. А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА президента на ПЕС, а - ГОЛЯМ ЕВРОПЕЕЦ СЕ ИЗВЪДИ МУХЛЬОТО КОМУНИСТИЧЕСКИ БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ. ПОНЕ НЕ ГО СИ ГО СЛУШКАЙТЕ, НЕ ТАКА С РОГИТЕ !
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А междувременно труп на младо момче е намерен в Западния парк.
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Холандия като въведоха еврото имаше ли валутен борд?
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лихвения процент на БНБ означава следното - ние (БНБ) ви даваме на вас (банките) левове този и този лихвен процент. После банките, за да могат да печелят, дават кредити като повишават лихвения процент. Така крайния потребител плаща високи лихви, когато БНБ е обявила висок лихвен процент. Ако еврото в България стане факт, БНБ неможе да определя лихвения процент по простата причина, че той се определя от ЕЦБ.