Борисов оптимист: До 1 г. сме в чакалнята на еврозоната, лихвите падат!

Ценови шок няма да има, но и доходите няма да скочат изведнъж
Обновена: 26 апр 2018 15:22 | 26 апр 2018 14:23, Веселина Йорданова
219

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е оптимист, че до година ще сме в чакалнята на еврозоната.

Според него така кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите, идват повече инвестиции, повече стабилност и сигурност в банковата система.

"Това, разбира се, ако има политическа стабилност", коментира премиерът, който участва в конференция за влизането на страната ни в еврозоната.

Той даде пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дълговe, и това пораждало страх. Борисов обаче посочи, че ние не представляваме риск за Европа.

"Това, което работим с ЕК, е да се подготвят документите, да се внесат, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис", добави премиерът. Борисов е категоричен, че сме покрили критериите за членство.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Това, което те искат от нас, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната", каза Борисов. По думите му, това изисква "тихи преговори", защото банкерите не обичат да се говори публично, но пък хората трябвало да знаят какво се прави.

По време на дискусията финансовият министър Владислав Горанов заяви, че след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. Той посочи, че не бива да се създават ирационални очаквания от присъединяването както в негативен, така и в позитивен план.

Горанов опроверга и често тиражирани митове в тази връзка. Един от тях е силно нарастване на цените при прехода лев в евро.

"От минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателства можем да намерим и в деноминацията на българския лев, когато не видяхме от подобно закръгляване да има подобен ценови шок", обясни финансистът.

Вторият сериозен мит е твърдението, че България ще загуби от своя суверенитет. Влизането в еврозоната работи точно за обратното, коментира финансовият министър.

Той посочи и трети мит - че след приемането на еврото България ще отстъпи от принципите на строга фискална политика. Валутният борд не пречи фискалната политика да бъде грешна, подчерта Горанов.

Финансовият министър отбеляза още, че често се посочва, че след приемането на еврото България може да се превърне във втора Гърция. Ние сме далеч от сценария, довел до негативните процеси в южната съседка, коментира той.

Горанов посочи и мит, свързан с положителните ефекти за приемането на еврото - че след влизането автоматично се осигурява нарастване на доходите. Министърът коментира, че самото членство в еврозоната не е панацея за нищо, не е рецепта за успех.

Според президента на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е настъпил моментът да направим бъдещите крачки за членство на България в еврозоната.

"Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата еврозона се променя", посочи той. Според него отлагането носи сериозни рискове за бъдещето на страната ни.

Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС, обобщи той ползите от присъединяването на България към Еврозоната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
1
 
! Отговори
SG преди 5 години
Монетарните Матрици / Глобален Монетаризъмsfera.zonebg/monmats.pdf
179
4
 
2
 
! Отговори
Хммм преди 5 години
До АнонименНека шепата русофили да не говорят от името на българите ....
178
2
 
4
 
! Отговори
Хммм преди 5 години
До ТАКА ДЕКогато се занимаваш с руска пропаганда, прави го по интелигентно. " ... Норвегия, Швейцария.... не желаят еврото..." явно или не знаеш, или целенасочено се опитваш да манипулираш, но Норвегия и Швейцария НЕ СА ЧЛЕНОВЕ НА ЕС и НЯМА КАК да използват Еврото.
177
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така като гледам коментарите българският народ не иска да минаваме към евро. В качеството си на чий представител този министър-председател ще го въведе? Май е време да им покажем вратата...
176
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Малкия Мук и Съсела какво правят там?
175
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eвpeитe нямат търпение да оплетат и без това изнемогващият народ в дългове. По този начин искат ни покорят трайно.
174
3
 
7
 
! Отговори
Гошето преди 5 години
Такива радикални неща не трябва да минават без да са одобрени от народа на национален референдум. Иначе думата 'демокрация' е лоша шега.
173
2
 
6
 
! Отговори
Бай Бай преди 5 години
Каквото и да си говорим целта е 20-те милиарда валутен резерв да се освободи/усвои и т.н от правилните наши хора.Трябва да се папка, апетита идва с яденето.
172
3
 
4
 
! Отговори
Иван преди 5 години
То точно, защото лихвите падаха в Гърция, Португалия и Ирландия се теглеха кредити на поразия. И после ги спасяваха банките заради високата задлъжнялост на хората хахаНека паднат още лихвите да се заборичим като тях, пък после ще ги спасяваме банките и ние с парите на данъкоплатиците. :)Гърция и прочие са в това положение именно заради ниските лихвени проценти
171
18
 
2
 
! Отговори
Кучкар преди 5 години
Хвала ГЕРБ!Отново ще получите моя глас
170
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние докато чакаме да влезем в чакалнята ,то европейският съюз ще се разпадне!
169
6
 
19
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Интересно ми е защо "изостанали" държави като Дания, Швеция, Норвегия, Швейцария.... не желаят еврото, а ние, по-точно - любимият ни премиер така иска да му пристане. И друго ми е любопитно, дали около 2020г. този народен любимец ще драпа така за властта, когато евро парите ще спрат да прииждат и да хрантутят тази шайка бандюги и народо убийци.. Само питам...
168
14
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
България ще влезе в еврозоната и шенген, колкото и да врякат ***!
167
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До една година сме в Шенген Бойко Борисов 2009 год
166
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като изключим мелкобритания ,която скоро е аут от ес ,там не са Полша , Чехия ,Унгария , Хърватия , Румънияи Швеция . Тези приказки за чакалниса за селяни . Не може да се вземарешение за влизане простозащото имаме селянин премиери той решил това на своя глава .
165
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата Европа е мит, зад чиято маска стои разядена от корупция морално деградирала бюрократична сбирщина от *** с двойни стандарти.
164
4
 
7
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 5 години
194 коментара на вятъра.Манипулативна статия за отвличане на вниманието,но пък не се пише за Гинка например.Тиквун може да приказва като надрусан нали е *** по рождение,но от него нищо не зависи.1-во пак ще си хвърли оставка до края на годината и чао на стабилността и wellcome на поредната инфлация/заем/по-високи цени и нови данъци.2-ро нито Германия нито другите от които зависи да сме в чакалнята не искат руски троянски кон който да изгърми по-лошо и от Гърция.Има 3-то и 4-то но място няма.
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахаха и минавам
162
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'ва еврозона, кви 5 ле.. евро?!!! Пуснат ви някой кьорфишек и кълвете като шарани на захранка! В еврозоната България нЕма да влезе НИКОГА! И това е по-добре за България и българите! Много други държави, за разлика от БГ, имат отдавна всички изпълнени условия за еврозоната, но не са там(по собствено желание!) За пример - Чехия, Полша, може би и Великобритания(която не само не прие еворото, но и оствири цялото ЕУ) Без евро - по-добре! По-добре да мислим как да спасим България!
161
12
 
4
 
! Отговори
роза преди 5 години
Без евро-цените ще скочат много.Няма да има и за хляб. НА РЕФЕРЕНДУМ. Питаите другите страни, ама там взимат високи заплати и пенсии и пак ги удари страшно и реваха 20 години,