Одобряваме ЕС, НАТО, чакаме ползи от еврошефството...

Проучване: Оценките за председателството ни политизирани!
32
Одобряваме ЕС, НАТО, чакаме ползи от еврошефството...
Снимка: архив, Ройтерс

74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС. Противниците на евроидеята са 16 на сто.

Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 12 и 18 април сред 1000 души.

Ретроспективният анализ по данни на социологическата агенция от последните години показва, че подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока - между 74 и 79 процента. Неодобрението е между 13 на сто и 16 на сто.

В момента най-високо неодобрение за членството ни в ЕС се регистрира сред избирателите на БСП - 28%, посочват социолозите.

Одобрението за членството ни в НАТО се вмества между 55 и 60% през последните години, а неодобрението е между 22 и 28%.

През април 2018 г. 58 на сто от българите одобряват членството ни в НАТО, а неодобрение декларират една четвърт. 40 на сто от избирателите на БСП не одобряват участието ни в Алианса.

Като цяло хората, които очакват ползи за страната ни от Българското председателство на Съвета на ЕС са повече от онези, които не очакват ползи (40 процента към 34 на сто).

Оценките обаче са силно политизирани. Сред привържениците на управляващите надделява тезата, че България ще извлече ползи от председателството, докато повечето симпатизанти на опозицията не очакват ползи, отбелязват социолозите.

Данните са от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 12-18 април 2018 г. Чрез полустандартизирано “face-to-face” интервю по домовете им са изследвани 1000 пълнолетни лица, в 125 гнезда, в 89 населени места. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е около 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
герб преди 5 години
На изборите ако има партия която да предложи излизане от НАТО ще спечели огромно мнозинство и ще управлява самостоятелно.
29
1
 
4
 
! Отговори
истинната преди 5 години
Истината е че над 90% от българите са за излизане от НАТО. За Европейския съюз е паритет.
28
1
 
4
 
! Отговори
Центурион преди 5 години
Поръчкови "изследвания"Що не направят референдум за НАТО и за ЕС,те знаят резултата,и ако за ЕС е възможно да има паритет,то за НАТО ще получат звучен шамар!!! И после Мони пак ще плаче,този същия дето е бил закърмен с Комунистическите идеи и е папкал от ЦК!!!
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние без ЕС сме загубени. Само врагове на България могат да искат излизане от съюза.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп"предполагам че "Екзакта Рисърч Груп" са провели изследването единствено в парламента
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я па тия!!!!!!!!!!!!!!! Много ми е интересно КАКЪВ ВЪПРОС СА ЗАДАЛИ!!!!! По-скоро ТИЯ 74% СА ПРОТИВ!!!!!!! СТИГА ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!!!!!!!! ВЕЧЕ НЕ СМЕ ТАКИВА загубеняци като преди 30 години!!!!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоСред тези партии е и твоята БСП, която също "го дава" проевропейска и проатлантическа.дава го на думи, иначе са си най-долната прорускa сгaн.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишоПринципно никой не е питал народа дали искат да сме в НАТО.какво общо имат *** с народа, че някой трябвало да ги пита?
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Анкетираните от Герб ли са били?ми не са намерили фенове на ***, щото нали са много.
21
2
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До ЖоПринципно никой не е питал народа дали искат да сме в НАТО.Как гласуват хората и за кого е въпрос, който е доста сложен и не мисля, че настоящето политическо ръководство е отражение на националния ни вот. Също така не мисля, че тези които са представени като управляващи са избрани с гласовете на народа имам предвид от български етнос, ако ме разбираш какво искам да ти кажа. Що се касае до твоите ясновидки способности направо можеш да пускаш ТОТО или каквото и да е там.
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Противниците на евроидеята са 16 на сто.Като приспаднем Радев, ***, Йотова и няколкото омачкани каскета като Волгин и не остават и 10% малoумниците в България.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в България не може да има спор дали да сме членове на ЕС и НАто - съществува консенсу по този въпрос. Въпросът е в нюнасите. Като пудел ли да се държим, или да имеме и собствено мнение, особено по щекотливите въпроси?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
човек може да е прозападно ориентира и да не Харесав САЩчовек може да е проруски настроен и да не харесва Путин.нито запада и САЩ са тъждествени, нито САЩ е тъждествен с президентите си, нито Путин е тъждествен с Русия. Ал Лично харесвам Иля Илф и Пушкин, но не харесав Путин. Харесвам О''хенри и Джоузеф Хелър, а не харесвам Обама. но пък харесвам Тръмп.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 - много в черно - бели тонове виждаш нещата. ОСвен Вашингтон и Москав има един куп хора, които са националисит и не желаят да им диктуват правилата на играта нито от Вашингтон, нито от Брюксел, нито от Москва. голяма част от западно ориентираните хора се дразнят че САЩ ни взема за губерния, което не ги прави източно мислещи, а голяма част от източномислещите са православни и изпитват сантимент към държавата Русия, но не и къ м Путин. нека не смесваме нещата. имаме много нюанси извън политика
16
1
 
4
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Мишо 2В БЪЛГАРИЯ на всеки 4 години, а понякога и по-често, се провеждат избори. На тях "по-голямата част от българското население" избира да го управляват партии, които подкрепят членството ни в Европейския съюз и в НАТО. Сред тези партии е и твоята БСП, която също "го дава" проевропейска и проатлантическа.
15
3
 
9
 
! Отговори
и хубаво и лошо преди 5 години
Хубавото е ,че много голям % от българското население е прозападно ориентирано ,а само малка част е проруски ориентирано ,тоест полезните ***.и са съвсем малко !Лошото е ,че тази малка част полезни ***.и притежава всички хотели ,заводи ,болшинство са в парламента ! Още с падането на комунизма ,комунистите / полезни ***.и / купиха на безценица всички заводи и фабрики като естествено търговете бяха манипулирани в тяхна полза !
14
1
 
4
 
! Отговори
SELQNITE преди 5 години
BACE CHAKA POLZI NIE NE
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Може ли да ги посочите?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПак под вола теле търсим, а ? Смешници
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе се коси - те са мижава част - нека си драскат. Трябва и те гърла да хранят, я