Аптеки у нас бол. Но хиляди нямат денонощна при тях

Страната ни е на едно от последните места в Европа по достъп
27 апр 2018 21:04, Красимир Ангелов
10

България е на едно от челните места по брой аптеки на глава от населението в Европа, но на едно от последните по достъп до фармацевтични услуги. Тази тревожна тенденция сподели министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на днешния парламентарен контрол.

Остър е проблемът с денонощните аптеки. В големи региони на страната такива просто няма.

По брой аптеки на глава от населението страната ни се нарежда сред първите в Европа с 1806 души обслужвани в една аптека срещу средноевропейския показател от 4450 души, отбеляза Ананиев.

В България има близо 4000 аптеки, но в същото време в 16 малки общини с общо население от 50 000 души няма аптека. Само 0,8 на сто от аптеките са с денонощен режим на работа.

Смолян е един от областните градове, където от години няма денонощна аптека. Според фармацевтите там обаче икономически не е изгодно да се поддържа денонощно гише.

Общините могат да субсидират дейността на аптеките в малките населени места, смята здравният министър. В момента се подготвял и пакет от стимули за откриване на аптеки там, където не достигат.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
До Фалшива новина! преди 5 години
Да - в по-големите градове е така, а се сещам, че във Виена не успях в събота да намеря работеща аптека. Със сигурност е имало някъде, но...
8
1
 
2
 
! Отговори
Odoly преди 5 години
Bulgarite sa zdravi. Zakrivaite dnevnite apteki.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Скандинавието са уредени общества. Тука е така и ще е така.
6
5
 
7
 
! Отговори
Фалшива новина! преди 5 години
Не знам кой е този лъжец ,който плюе България за достъп до аптеки !! Сигурно не е ходил в чужбина,защото точно в чужбина е невъзможно да намериш аптека(белязани са с червен кръст нощем) , когато ти трябва! У нас мога да стигна до аптека за 4 мин. точно,по всяко време на денонощието! Остава само Марешки да намали отново цените на лекарствата.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма държавна политика за нито един проблем в България.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По селата може да има държавен НАР-КОП, но в градовете двнонощни аптеки не.
3
8
 
5
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
Ми що се чудите бе на поредната дивотия в държавата ни? много е лесно решаването на проблема-нека условието за даване на нощно дежурство в населено място в което има повече от две аптеки да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Не само крадливците аптекари да прибират пари от народа за и без това скъпи *** ,ами и да имат и задължения към него!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ловеч няма от няколко години спряха.я то няма нощем един ресторант за бързо хранене та какво ли има
1
5
 
11
 
! Отговори
българин преди 5 години
В БЕЛИТЕ СТРАНИ ИМА ДЕНОНОЩНИ АПТЕКИ ,НО КАТО ОТИДЕШ ДА СИ ВЗЕМЕШ ЕДИН АСПИРИН СЛЕД 18 ЧАСА ,СТРУВА ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ АКО СИ ГО КУПИЛ ПРЕЗ ДЕНЯ !!