"Да" за по-ниски заплати на депутатите, "Не" на скока на тока!

"Галъп": Българите приемат критиките на президента към властта
Обновена: 27 апр 2018 17:06 | 27 апр 2018 13:45, Веселина Йорданова
37
"Да" за по-ниски заплати на депутатите, "Не" на скока на тока!
Снимка: архив, БулФото

На фона на социалното разслоение у нас хората не биха понесли увеличение на цената на тока и автоматично подкрепят всякакви социално звучащи мерки като намаляване на заплатите на депутатите.

Това показват данните от традиционния сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми, проведен сред 801 души между 19 и 22 април.

Подкрепа за предложението на Корнелия Нинова за намаляване на депутатските заплати дават 91% от запитаните, мнозинство от 84% казва, че в този момент не би могло да понесе увеличение на цената на тока, а мнозинството от 63% се противопоставя на връщането на царските имоти. 66% одобряват идеята собствениците на по-замърсяващите автомобили да плащат повече.

Заради високото усещане за несправедливост, българите са склонни да приемат и критиките на президента Румен Радев към властта. 

Мнозинство от 60% са чули за речта на президента (че в държавата се действа "на тъмно" - бел. ред.), а мнозинство от 69% от тях одобряват критиката към правителството. 19% не я одобряват, а останалите се колебаят.

Общото ниво на критичност към властта у нас остава силно, въпреки подкрепата за външнополитическите действия на премиера Бойко Борисов, уловена в предишни изследвания, посочват социолозите.

Затова и 91% смятат например, че скорошното бягство от затвора е атестат за слаба работа на властите, а само 7% приемат, че подобни неща могат да се случват, дори и при добре свършена от страна на властите работа, а обясненията от типа "Монте Кристо" не се възприемат.

Високо е желанието за прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са много и това трябва да се прекрати. Това е още един израз на нарушеното усещане за справедливост.

Сагата с кмета на район "Младост" Десислава Иванчева обаче по-скоро поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с Иванчева изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а цели 22% не могат да преценят. Тези резултати показват, че независимо от силното обществено желание за справедливост, охраната на човешкото достойнство като ценност стои високо в скалата на българите.

В същото време ясната позиция на прокуратурата по казуса с Желяз и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца), печели симпатии за прокуратурата и главния прокурор – мнозинство от 60% одобрява това, че прокуратурата не потърси задържане на всяка цена за Желяз и другите. 

Новото издание на традиционния сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми е проведено сред 801 души чрез телефонно интервю по панелна методика, осигуряваща надеждност. Сондажът е проведен между 19 и 22 април. Тези сондажи служат за формиране на хипотези в бързо променящата се обществена среда.  


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 8 месеца
До сега депутатите,трябваше да си намалят техните заплати,в знак на съпричастност,но те са безсърдечни към българския народ!!!! Затова няма да има работещи във България!!! Много добре знаят,че трудно се живее с малки пенсии и заплати!!!!
33
8
 
4
 
! Отговори
Галъпчо преди 8 месеца
Много удобно комунистическо мислене на Галъпокомунистите. Тези още ли се мислят за социолози? Трябва да се наричат комунистолизи.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"ДА"за пенсионирането на Наска Ангелова от Хасковското ученическо общежитие, която от години е навършила възрастта за пенсия, но продължава да е пом.директор там. "ДА" за спазването на закона от всички. От редовите учители се освобождават, а нея директорът я държи по "лични причини". Самоуправство, за което РУО нехае. Днешното решение на Министерския съвет за неправомерно поведение на администрацията се отнася за такива като Наска. Проверете и най-сетне проконтролиройте нарушителите.
31
10
 
5
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 8 месеца
Депутат това е символ на почтеност,не подкупност.Депутститр за разлика от мързеливите българи,работят много и затова получават 4хилки и 70 дена платена отпуска.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама така де,ще им плащаме ток и вода,то за цигари и пиене няма,тези искат и за здраве да плащам!А пък и врачки и баячки пари сакат!
29
3
 
15
 
! Отговори
33 преди 8 месеца
каквото и да пишат и казват управляващите,състоянието на ловешката болница,а и на почти всички общински е плачевно,а това е показотел за лошото финансово състояние на държавата,Чакат ни пак,за кой ли път,тежки години на още по-голяма бедност.А премиерът си прави пиар с фалшивото си посредничество но ЕС,Русия и Турция,без никой от тези да не го счита за фактор.
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Канят ли се ГЕРБ да си присвоят валутния резерв, който е 46 млр. лв.?
27
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 26

Резидента Румен Решетников не може да се противопоставя на мафията понеже като кандидат на БСП той е част от мафията.В България мафията е изкуствено създадена от БСП структура организирана по руски модел още от разпада на СЕСЕСЕРЕ.Има една книга - история на Руската мафия.Там е описано всичко.Все едно четеш за българския преход и ерата на мутрите. 1:1!Не случайно най-богатите хора в страната са кадри на БСП.
26
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 18

Следобед БСП им водеше с 3% и тогава Цветанов и Борисов развързаха кесиите и един мармот завиваше станиола в шоколад...
Значи добре са направили, че ако БСП бяха спечелили до сега да бяха фалирали още няколко банки, заплатите да са същите обаче с по-високи цени, да са ни набутали 20 милиарда с АЕЦ Белене и икономиката да е рухнала.Браво на Бойко и Цветанов!
25
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Президенът Радев е единственият политик, който се опитва да се противопостави на мафията ГЕРБ.
Сидеров и Симеонов предадоха народа и станаха част от крадците, с които бяха обещали да се борят.
24
9
 
4
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
До 18

Хихи
Ти в коя паланка си роден.Носели пликовете с каруци.:)))
Значи казваш само за няколко часа след обяд ГЕРБ организираха общонационално разнасяне на пари с каруци по села и паланки.
Бас слагам че Шушана ти е любима песен
23
24
 
2
 
! Отговори
sas преди 8 месеца
точно това мислене е проблемът. Не може другите да взимат по-високи заплати от мен. А сметките пък трябва да са ми ниски.
Викам да се връщаме към социализма, всички да сме еднакво бедни.
Хем искаме швейцарски заплати, хем да плащаме макс 20 лв ток и да се отопляваме с калориферите.
Висок стандарт се прави със скъпи услуги.
22
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статията не четох. Имам мнение относно възнаграждението на народните представители, депутати. Имам мнение относно заплатите на тези, които са избрани от народа да пишат законите, задължителните за спазване нормативен акт. Тези хора НЕ трябва да получават заплащане. На тях трябва да им стига властта предоставена им от народа и да правят това БЕЗ възнаграждение. Е може би минималната месечна заплата. За тях трябва да е удоволствие, че пишат законите на държавата. Удоволствието и честта! Не пари!
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 15 шматка
Много правилно! Да, да обвържат техните заплати с минималната, ама пуста алчност.
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И колко са хитри управляващите, техните заплати са обвързани със средната за страната, пък на другите и пенсиите с минимната. Да обвържат и пенсиите със средната заплата.
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано от Галъп не са се охарчили много за това изследване, защото тези резултати можех да им ги кажа безплатно, не е трудно да се познае.
18
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не се интересува от обикновения човек. Ще си увеличат и без това големите заплати, ще вдигнат цената на тока, ще орежат ТЕЛК, ще ни оставят без лечение, когато нямаме пари и от трибуната ще ни говорят, че сме щастливи.
17
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До шматкъ.Ама ти верно си шматкъ.При последното служебно правителство Радев с цел да се представи като безпристрастен президент избра малодушника Герджиков и той полегна на ГЕРБ,като си затвори очите и за корупцията,и за фалшификациите.Този вот ГЕРБ практически го бяха загубили.Следобед БСП им водеше с 3% и тогава Цветанов и Борисов развързаха кесиите и купиха около 350 000 роми.Даваха им по един плик с по четири чисто нови банкното от 20 лева,които пренасяха по махалите с каруци.Така"спечелиха"
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оставка всички 240 души
15
3
 
29
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
Депутатската заплата трябва да е вързана за минималната а не за средната заплата.Мин е твърдо число докато със средната могат да се правят всякакви гимнастики.Освен това правителството има право да определя мин .заплата.Искат увеличение-вдигат мин.и така се вдига и тяхната