Кои ваши данни са в държавните регистри? Проверете!

Работят по технология, с която ще знаем кой е имал достъп до тях
5
Кои ваши данни са в държавните регистри? Проверете!
Снимка: архив, Ройтерс

Гражданите ще могат да проверяват кои техни лични данни се използват в регистри на държавната администрация.

Проверката ще става с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт.

Проверката ще бъде възможна от всеки персонален компютър с достъп до интернет през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), поддържанa от Държавната агенция "Електронно управление".

Към момента услугата за такава проверка е приложима за Имотeн регистър и за Национална база данни "Население", съобщиха от правителствената пресслужба..

Вицепремиерът Томислав Дончев разпореди до регистрите да има достъп чрез Системата за електронно връчване с оглед на Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR, 2016/679), който влиза в сила на 25 май. В процес на разработка е и друго технологично решение, което ще позволи на гражданите да проверяват кой е имал достъп до личните им данни в регистрите.

Преди седмица вицепремиерът призова всички администрации да предприемат своевременни действия Единният граждански номер (ЕГН) да не бъде използван самостоятелно за идентификация на гражданите пред институциите. Мярката е средство за предотвратяване на риска от злоупотреба с лични данни.

Решението на Комисията за защита на личните данни от месец март тази година разпорежда администрациите да гарантират високо ниво на сигурност при достъпа до личните данни на физически лица чрез използване на поне два критерия за персонална идентификация на гражданите.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Гн Миташки преди 8 месеца
Докога с тия глупости кои ги мисли......
2
0
 
17
 
! Отговори
Шмръц преди 8 месеца
А няма ли да ни задължите всички да си купим четци и отпечатъци да ни искате?
Който няма четец - затвор!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бе я си гледайте работатата бе като знам някой кога е роден по ЕГН последните 4 цифри ще ги налучкам и ще видя всичко за който и да било сугрност таратанци акъл имате ли да ни качвате личните данни някъде. Защо триете комнтари нека да се видят колко са умни