Леви, десни! 13 доброволци набиват крак в казарма

7 мъже и 6 жени за месец сменят цивилния живот с войнишкия
30
Леви, десни! 13 доброволци набиват крак в казарма
Снимка: Булфото, архив

13 души, желаещи доброволно да преминат курс по начална военна подготовка, се обучават в НВУ "Васил Левски" във Велико Търново.

Те са седем мъже и шест жени на възраст от 20 до 36 години. Условието да минат доброволната казарма е да са физически и психически здрави, както и да не са осъждани.

В цивилния си живот те са IT специалисти, народна певица, агрономи, бъдеща акушерка, млад мъж с частен бизнес, икономист.

За месец обаче ще сменят  обичайните си занимания и вместо тях ще  слагат противогази, стрелят с калашници, набиват крак по строевия плац.

Курсът се организира за първи път.

След като го завършат, участниците ще положат военна клетва и ще получат документ за начална военна подготовка. Това ще им даде право да се запишат, ако желаят, в доброволния резерв на българските въоръжени сили, посочи полк. Георги Пенчев, началник на Центъра за професионално продължаващо обучение в НВУ "Васил Левски", цитиран от БТА.

Той уточни, че Законът за доброволния резерв съществува от около две години и неговата задача е да формира групи от военнослужещи, които да участват в текущите мисии и операции на българската армия.

Целта е да се компенсира недокомплектът на армията при нужди, свързани с участието в мисии зад граница.

При такава необходимост, хората, преминали начална военна подготовка, ще могат да се специализират и да заемат позиции като войници специалисти, уточни полк. Пенчев.

Съгласно графика на Военния университет, подобни курсове ще бъдат организирани два пъти годишно по един месец.

Курсът включва занятия по строева, физическа, огнева, тактическа подготовка, ядрена, химическа, биологическа защита и екология, спасителни и евакуационни дейности, военноинженерна подготовка, оказване на първа медицинска помощ, посочи още майор Николай Цвятков, ръководител на обучаемите.

Според военните обучители от университета, няма разлика в мотивацията и уменията, постигнати от жените и мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Тери преди 5 години
Популисти кариеристи.стига сте лъгали.та вие шаика бандити които служите. На чужди интереси .не можете една военна палатка да осигурите .не защото няма пари за нея .ами сте се нариденшли 10 чиновника които точите зъбки за париците..със алчни политици които са от ден до пладне държава не става..а пък за армия да не говорим.,.Бог да пази България
23
1
 
8
 
! Отговори
Дедо ви преди 5 години
Аз два месеца набивах крак до клетвата,22 месеца бягах по 3 км всеки ден,изкатерих де що имаше баири зиме и лете,изстрелях 10-тина сандъка с патрони,изтърках 2 чифта чепици с железни гвоздей от доле и чак на 24-тия месец ротния ни каза че ни трябва още една година за да можем да сборим всеки срещу нас, щото сега можем да победим само ако ни превъзхождат не повече от два пъти
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войници специалисти преминали 1 месец обучение и тия ще ни пазят от кой от нашите братя руснаците. Тия могат ли да си вържат кубинките без инструктор,, ясно колко им е акъла за да станат войници и то какви цял месец и имат документ И тия ще воюват срещу изтребители 7 поколение със прашки ще ги свалят.
21
2
 
5
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Ми че много хубаво са направили младежите. Един месец в БА може да се окаже полезен даже. Аз служих маалко повече от тях и освен да се науча да псувам друго не помня. Абе беше интересно да постреляш, ама за повече от месец там е абсурд. Успех им желая. Че те сега имат и модерни униформи. Поне няма да изглеждат като военнопленници.
20
4
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
към коя родина ?Е нали във форума бол с патриоти подкрепящи *** и неговите щения за нови самальоти. Да грабват калашниците и да ходят като наемници на страната на Путин в Сирия. Стига са плямпали само!
19
3
 
20
 
! Отговори
**** преди 5 години
Това си е жива пародия на армия,поне да я закрият и да се знае,че нямаме,а не всички да ни се смеят,че те генералите в България са много повече от войската която имаме,с тази армия която имаме,най висшият чин трябва да е до капитан,кви са тези генррали без армия?
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Най-малкото на самодисциплина и родолюбие!.самодисциплината -или я имаш по рождение, или я нямаш. на мен казармата никаква дисциплина не ми даде - имах си я от най-ранна възраст"родолюбие" ? към коя родина ? която те кара да плащаш за здраве и за обучение ли? или която позволи да бившите "първи" след 30 годишна всевъзможна трасмутация пак да изиграят масите и да останат първи ли? или родина, която позволи да лихварите да съсипят българина?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах, тази новина трябва да ви разбие наивните представи за доброволна казарма. 13 човека, няма проблем. След 10 год. ще станат 130 !
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да пишете глупави коментари, замислете се колко полза биха имали днешната младеж от това обучение! Най-малкото на самодисциплина и родолюбие!
15
5
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Анонимен 11 Разбира се че са гласували за ГЕРБ. Че за кого друг?Млади хора са.
14
1
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Това ще е поредното реалити. Коя ли телевизия ще го грабне :)
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
били само 13 ... абе като не са 33 пак добре!
12
4
 
14
 
! Отговори
Запасняк преди 5 години
Тези любители на силни усещания дали са разбрали че се зачисляват в запаса ? До 55г. ще ги влачат всяка година по занаятия , като запасняци.Гегло ще теглят. И там вече не е доброволно.Това съм го изживял.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХА ХА ХА,ВИЖТЕ ИМ САМО ПРОФЕСИЯТА,БАС ДЪРЖА ЧЕ ВСИЧКИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРП
10
11
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ако не е Борисов с неговата миролюбива политика, скъсан ни е гьона! Трябва да му целувате...ръка!
9
3
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
Според мен Сайдеренко ще изкара 24 такива курса, за да е бил 2 години в казарма и да не му се подиграват наборите, че е скатал щото е ЛБГТ, евро.ей и дж.ндър
8
9
 
37
 
! Отговори
Пончо преди 5 години
Трябва да си буквално с една мозъчна клетка за да се нашиеш доброволно при *** със средно IQ - 50 !
7
7
 
16
 
! Отговори
112 преди 5 години
Жалка българска съдба?
6
9
 
17
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Не е лошо като идея.Защо не.Става дума само за месец.Вместо да се помпат със стероиди и да се надуват по ФБ нека и малко се поизцапат.Ако пък им наложат интензивно обучение като нищо може и да научат повече неща от мен след две години казарма.
5
8
 
26
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
С 13 вАйника ще борим хилядния башибозук! Голям майтап!!