Отивам да живея в България... Една германка и перипетиите й у нас

Посредник й осигурил жилище без отопление, но пък с мухъл
Обновена: 27 апр 2018 17:03 | 27 апр 2018 17:00, Елка Василева
107
Отивам да живея в България... Една германка и перипетиите й у нас
Снимка: архив, Булфото

Все повече германски пенсионери решават да се преселят в България - с надеждата, че там ще живеят по-луксозно, отколкото в Германия. Евелин Фрьолих от Лайпциг има същия план. Но началото се оказва мъчително.

"Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се. Германската пенсионерка иска да се премести да живее в България." Така започва репортаж на германската обществена телевизия MDR. 7-минутният филм бе излъчен във вторник (24.04.) в най-гледаното време - от 20:15, пише Дойче веле.

Екип на телевизията придружава 63-годишната жена в продължение на няколко седмици. "Вече получавам пенсия и искам да предприема нещо вълнуващо. Затова отивам да живея в друга държава", казва Евелин пред камерата няколко дни преди да замине за България - без да знае какво я очаква там. В Лайпциг не я задържа нищо. Приятелите ѝ се броят на пръсти, а с пенсията си от 935 евро някогашната счетоводителка едва свързва двата края. "Не искам да прекарам остатъка от живота си пред телевизора", казва тя.

Първите ѝ стъпки в България

Няколко дни по-късно Евелин пристига в Слънчев бряг. И е впечатлена. Тя вече е една от стотиците германски пенсионери, които са се преместили да живеят в България.

Това е първото ѝ пътуване до източноевропейската страна. "Морето, слънцето, това е съвсем друго чувство. Всичко, което ми е тежало досега, сякаш вече го няма", разказва жената пред репортерите.

Първоначалната еуфория обаче бързо се изпарява. След броени дни 63-годишната германка установява, че е наела жилище, в което няма парно. Нито климатик. Но пък има мухъл. "Толкова е студено и влажно, че едва се издържа." И още: вярно, че пред жилището се открива гледка към морето, но сградата е заобиколена от строителни площадки.

"Ще се опитам да прекратя договора", казва германката с огорчение. Тя е наела жилището по интернет и не го е виждала преди да се нанесе. Площта му е 70 кв.м., мебелирано е и струва 300 евро на месец. Само със 100 евро по-малко, отколкото е плащала в Лайпциг. Цялото ѝ преместване в България е организирано от посредническа фирма, чрез която е сключен и договорът ѝ за наем. А той е за цяла година.

В апартамента до нея живеят двама германци - Клаудия и Кристоф Хаас. Те са от планинския регион Шварцвалд и не крият огорчението си. Попаднали са на същия съмнителен посредник. И в тяхното жилище няма отопление. Но има мухъл.

"Той (посредникът - бел.ред) е знаел много добре в какво ни въвлича. А сега се прави на невинен и твърди, че искал само да ни помогне." Клаудия и Кристоф са тежко болни. Тя има рак, а той страда от чревно заболяване. "Искахме да наемем жилище в Слънчев бряг, защото въпросният посредник твърдеше, че тук има германски лекари", обяснява Клаудия.

Именно германските лекари са били причината, поради която Евелин от Лайпциг е избрала точно това място. Жената обаче не е била информирана, че лекарите са тук само през летния сезон. А и не само те. В Слънчев бряг само през лятото всичко върви на пълни обороти. Има поне супермаркет, който работи и през останалите сезони.

Западните продукти струват толкова, колкото и в Германия, но на щанда с готова храна има и доста изгодни ястия. Тук Евелин може да си купи обяд за по-малко от 1 евро. "Вече три пъти съм си купувала пилешки бутчета. Едно бутче струва 1,40 лева. Това е съвсем приемливо", казва жената. Гарнитурата от ориз със зеленчуци струва около 50 стотинки. За бутилка минерална вода обаче Евелин плаща повече, отколкото в Германия.

"Не бива да сравняваме България с Германия"

Екипът на MDR придружава германската пенсионерка и до съседния Бургас. Там тя отива на гости на свой стар познат - германец, който живее в България от една година. Името му е Петер Комник. Той познава страната още от 1980-те години. Навремето е работил за туристическо бюро в Източна Германия.

Неговото жилище е малко, но спретнато. 30 кв.м. с гледка към морето, прокрадваща се между покривите на съседните сгради.

В Германия Петер щеше да е социално слаб. В България обаче пенсията от 700 евро му е напълно достатъчна. "Наемът ми през лятото, заедно с разходите за ток, вода, такса за телефон и за телевизия, е около 220 евро. А през зимата плащам 250 евро, заедно с отоплението", казва германецът. За всичко останало му остават 450 евро на месец. Сума, с която е свикнал да живее.

Свикнал е и с особеностите на България. "Не бива да сравняваме България с Германия. Например здравеопазването. Да, болничните стаи тук не изглеждат като в Германия. Но когато се разболея, най-важното е да оздравея. А не дали стаята, в която съм бил, е била хубава", казва Петер.

В края на репортажа журналистите от MDR посочват, че средната заплата в България възлиза на 320 евро. Затова и наемите в страната често са доста изгодни за германците, както става ясно от витрината с реклами на една агенция за недвижими имоти. Германската пенсионерка е удивена от офертите. "250 евро за жилище в Бургас с площ от 90 кв.м. С кухня, мебели и всичко необходимо. Дали да не го взема?", чуди се жената пред камерата. Въпреки първоначалните трудности тя е твърдо решена да остане в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
23
 
! Отговори
Един българин и пери преди 5 години
Ах,горката германка! Червен килим ли иска да и постелят? Аз живея в Германия вече 35 години,и никой още не ми е послал червен килим!
64
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой не му харесва да си стои ,откъдето е....Да не би в Германия да е по мед и вода...Смешни статии и коментари...
63
2
 
28
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Само пенсионери ще има във България,а кой ще работи????? Толкова ли беше трудно да станат заплатите на българите,както в другите европейски държави????? Никой нямаше да бяга да работи за другите!!! Сега да не реват работодателите,че нямат хора!!!
62
4
 
26
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
" Средната заплата е 320 евро..." Е как бе, нали според ГЕРБаджийската стъкмистика е над 1100 лв :))
61
1
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
До 34 Г.лупа.ви пенсионериАбе не е точно така. В Куба има 2 вида валута - песо и конвертируемо песо. Докато песото е много евтино спрямо долара, конвертируемото песо е 1:1 с него. Чужденците са задължени да пазаруват с конвертируемо песо. Така една стока в магазина, на местните им излиза в пъти по-евтино от същата за чужденците. Предполагам, че и във Виетнам си имат схема за скубане на чужденци.
60
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гошо 53По-лошо знаеш ли кое е ? Че и чуждите пенсионери не им харесва тук, въпреки, че пенсиети им са 10-20 пъти по-високи.
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гораката жена, къде се е насадила ... Срам, за хората, който допустка жилищата им да са в такова състояние, когато ги отдават под наем. Така не бива !
58
5
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
До СашкоНо само при управлението на ГЕРБ!Всички останали се доказаха като нерентабилни.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСредната заплата не е 320Е, а минава 500Е, среден наем - извън големите градове 200Е е висок наем - не среден.
56
7
 
6
 
! Отговори
До 56 Сашо преди 5 години
Признавам чувството ти за хумор! Поздрави от USA!
55
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е па и яз сега си работим у германско ама като се пенсионирам ще се върна да си живея в България. Тука цените са ужасни. Само разходите са отопление ток и поддръжка на блока са 350-400 евро. Билетче за рейса 3.3 евро. България е рай. С 1000 евро си цар.
54
43
 
25
 
! Отговори
Сашко преди 5 години
Когато някой чужденец попадне на лош продукт в България, се възмущава,но казва,че не би си тръгнал заради такава неуредица! Така е ,защото всичко останало ,накуп , дава усещане за по-добър живот! България вече е привлекателна държава ,дори за богати чужденци! Откакто махнахме комунистите от власт държавата живна и тръгна осезателно развитие. За ужас на злобните комунисти.
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 45немци няма, има ГЕРМАНЦИ!Абе стига си философствал,самите немци се наричат "дойч",славяните ги наричат "немци",а арабите "алимани",а Германия е сбор от шваби,сакси, баварци,...............,че даже и славяни.
52
16
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Значи, ставаме държава за чужди пенсионери. Лошо- много лошо...
51
2
 
8
 
! Отговори
Перипетии ли е да го преди 5 години
"Перипетиите ѝ" е едно, а "перипетиите й" съвсем друго ;)
50
20
 
51
 
! Отговори
до ген. Луков преди 5 години
муахаха, какво гражданско общество и кой се бори за правата си в Германия - за това ли бежанеца с 23 деца, взима 390 000 евро годишна помощ, от данъците на борещите се за правата си според теб немци. Знаеш ли, че лична позната чистокръвна германка, щях живот учител се я пенсионираха миналата година с 355 евро пенсия, с която дори наема не може да си плати. Това защото пенсионните фондове в Германия са празни и стават по-празни. Изобщо, Германия е на ръба, но има неинформирани идЕоти!!
49
2
 
9
 
! Отговори
Пецо преди 5 години
До ах този луд святИ ти тогава ще си пенсионер .
48
5
 
25
 
! Отговори
до 45 преди 5 години
немци няма, има ГЕРМАНЦИ!
47
3
 
66
 
! Отговори
ДО 40 преди 5 години
Ами бил съм и в Англия ама такъв наем от 100 паунда няма.Прилична квартира ти е от 2000 паунда месечно и нагоре и със заплата от 7,60 паунда на час няма как да си цар като цигарите са ти 10 паунда , много дълга тема и спора е излишен . Пак казжам зависи какво работиш...... но на запад стандарта е доста висок, да не говорим ако излезеш като нормален човек да вечеряш на ресторант 2 пъти седмично да речем ........ със заплата от 8 паунда на час няма как да си го позволиш.
46
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука да не е гробище .. Да ходят в Сибир на студа и дървена къщурка , тоалетна на двора ..