Отивам да живея в България... Една германка и перипетиите й у нас

Посредник й осигурил жилище без отопление, но пък с мухъл
Обновена: 27 апр 2018 17:03 | 27 апр 2018 17:00, Елка Василева
107
Отивам да живея в България... Една германка и перипетиите й у нас
Снимка: архив, Булфото

Все повече германски пенсионери решават да се преселят в България - с надеждата, че там ще живеят по-луксозно, отколкото в Германия. Евелин Фрьолих от Лайпциг има същия план. Но началото се оказва мъчително.

"Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се. Германската пенсионерка иска да се премести да живее в България." Така започва репортаж на германската обществена телевизия MDR. 7-минутният филм бе излъчен във вторник (24.04.) в най-гледаното време - от 20:15, пише Дойче веле.

Екип на телевизията придружава 63-годишната жена в продължение на няколко седмици. "Вече получавам пенсия и искам да предприема нещо вълнуващо. Затова отивам да живея в друга държава", казва Евелин пред камерата няколко дни преди да замине за България - без да знае какво я очаква там. В Лайпциг не я задържа нищо. Приятелите ѝ се броят на пръсти, а с пенсията си от 935 евро някогашната счетоводителка едва свързва двата края. "Не искам да прекарам остатъка от живота си пред телевизора", казва тя.

Първите ѝ стъпки в България

Няколко дни по-късно Евелин пристига в Слънчев бряг. И е впечатлена. Тя вече е една от стотиците германски пенсионери, които са се преместили да живеят в България.

Това е първото ѝ пътуване до източноевропейската страна. "Морето, слънцето, това е съвсем друго чувство. Всичко, което ми е тежало досега, сякаш вече го няма", разказва жената пред репортерите.

Първоначалната еуфория обаче бързо се изпарява. След броени дни 63-годишната германка установява, че е наела жилище, в което няма парно. Нито климатик. Но пък има мухъл. "Толкова е студено и влажно, че едва се издържа." И още: вярно, че пред жилището се открива гледка към морето, но сградата е заобиколена от строителни площадки.

"Ще се опитам да прекратя договора", казва германката с огорчение. Тя е наела жилището по интернет и не го е виждала преди да се нанесе. Площта му е 70 кв.м., мебелирано е и струва 300 евро на месец. Само със 100 евро по-малко, отколкото е плащала в Лайпциг. Цялото ѝ преместване в България е организирано от посредническа фирма, чрез която е сключен и договорът ѝ за наем. А той е за цяла година.

В апартамента до нея живеят двама германци - Клаудия и Кристоф Хаас. Те са от планинския регион Шварцвалд и не крият огорчението си. Попаднали са на същия съмнителен посредник. И в тяхното жилище няма отопление. Но има мухъл.

"Той (посредникът - бел.ред) е знаел много добре в какво ни въвлича. А сега се прави на невинен и твърди, че искал само да ни помогне." Клаудия и Кристоф са тежко болни. Тя има рак, а той страда от чревно заболяване. "Искахме да наемем жилище в Слънчев бряг, защото въпросният посредник твърдеше, че тук има германски лекари", обяснява Клаудия.

Именно германските лекари са били причината, поради която Евелин от Лайпциг е избрала точно това място. Жената обаче не е била информирана, че лекарите са тук само през летния сезон. А и не само те. В Слънчев бряг само през лятото всичко върви на пълни обороти. Има поне супермаркет, който работи и през останалите сезони.

Западните продукти струват толкова, колкото и в Германия, но на щанда с готова храна има и доста изгодни ястия. Тук Евелин може да си купи обяд за по-малко от 1 евро. "Вече три пъти съм си купувала пилешки бутчета. Едно бутче струва 1,40 лева. Това е съвсем приемливо", казва жената. Гарнитурата от ориз със зеленчуци струва около 50 стотинки. За бутилка минерална вода обаче Евелин плаща повече, отколкото в Германия.

"Не бива да сравняваме България с Германия"

Екипът на MDR придружава германската пенсионерка и до съседния Бургас. Там тя отива на гости на свой стар познат - германец, който живее в България от една година. Името му е Петер Комник. Той познава страната още от 1980-те години. Навремето е работил за туристическо бюро в Източна Германия.

Неговото жилище е малко, но спретнато. 30 кв.м. с гледка към морето, прокрадваща се между покривите на съседните сгради.

В Германия Петер щеше да е социално слаб. В България обаче пенсията от 700 евро му е напълно достатъчна. "Наемът ми през лятото, заедно с разходите за ток, вода, такса за телефон и за телевизия, е около 220 евро. А през зимата плащам 250 евро, заедно с отоплението", казва германецът. За всичко останало му остават 450 евро на месец. Сума, с която е свикнал да живее.

Свикнал е и с особеностите на България. "Не бива да сравняваме България с Германия. Например здравеопазването. Да, болничните стаи тук не изглеждат като в Германия. Но когато се разболея, най-важното е да оздравея. А не дали стаята, в която съм бил, е била хубава", казва Петер.

В края на репортажа журналистите от MDR посочват, че средната заплата в България възлиза на 320 евро. Затова и наемите в страната често са доста изгодни за германците, както става ясно от витрината с реклами на една агенция за недвижими имоти. Германската пенсионерка е удивена от офертите. "250 евро за жилище в Бургас с площ от 90 кв.м. С кухня, мебели и всичко необходимо. Дали да не го взема?", чуди се жената пред камерата. Въпреки първоначалните трудности тя е твърдо решена да остане в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези мизерници с 1000евро пенсия и гледка към морето искат..
44
5
 
86
 
! Отговори
ген.Луков преди 5 години
По-добре НЕМЦИ да дойдат да живеят тук току виж се формира гражданско общество което не го е страх да се бори за правата си и държавата в която живее !!! Видяло се е ,че българите сме като мишки и всеки прави мръсно на съседа , всеки гледа далаверата , всеки е смазват от държавният апарат и т.н. и т.н. . Нещеме араби и всякакви анти-европейци !
43
14
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ами като са работили една трета в комунизма(ГДР) такива ще са им пенсиите.
42
23
 
12
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
мухаха, р0би вас даже европейските пенсионери ще ви колонизират и за вас нищо няма да остане и в собствената ви държала или чакай тя държавата отдавна не е ваша и вие сте *** от които политиците ви трябва да разчистат територията!
41
40
 
12
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Не ги искам тез швабе тука да са вращат от дет са дошли
40
14
 
15
 
! Отговори
ах този луд свят преди 5 години
Младите западно европейци си остават по родните места или ако решат да заминат някъде отиват в САЩ ,Канада и Австралия ! А пенсионерите идват в България ! Ако продължава така след 20 г. на всяка крачка на един млад човек ще се падат 10 пенсионери ! Ще виждаме повече пенсионери отколкото млади хора !
39
33
 
11
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Ти явно до Малта и другаде не си бил та дрънкаш глупости! Бил съм в Англия и положението е наистина страхотно на запад. При обикновена работа от 8 часа на ден дори и повече по желание като на час ти се плащат по 7.60 паунда и наем от 70-80 максимум 100 паунда си цар!! Храната ти е евтина като се почне от 1 паунд, дрехите евтини. При отпуска ти се отпускат 60-70 паунда на ден и можеш да си позволиш почивка до другия край на света ако искаш!!
38
12
 
33
 
! Отговори
E преди 5 години
И това доживях.Немците се преселват в България.А щом комунисти,турци и гейове реват,значи е станало нещо добро.
37
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова,че сградата ви е до морето и има влага не е от значение,а зависи от материалите и начина,качеството на строеж,за да няма влага.И в Германия има дъждове непрекъснато. Вземи един Бургас например,където блоковете са до морската градина,почти до плажа,но няма масово мухлясване от морето.
36
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВ момента няма комунистическа държава с по-голяма средна заплата от 20 долара ! И в Куба и във Виетнам и в северна Корея заплатите са смешно ниски !
35
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До глупави пенсионериНедей да лъжеш.Средната заплата във Виетнам е 400 долара,при 600 за България.В Куба е по-евтино,ама там е див комунизъм и е пълна мизерия.
34
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бе, пенсионерите да заминават като са им малки пенсиите или да работят. Майка ми е на 68 и още работи.
33
14
 
23
 
! Отговори
глупави пенсионери преди 5 години
Ако искат да живеят като царе с тези пенсии от 700 или 900 евро , трябва да отидат в Куба или Виетнам ! Там средната месечна заплата е от 15 до 20 долара ! Представете си как биха живели с тези 700 евро там ? Наемите евтини ,храната евтина , виетнамски и кубински девойки ще ти правят масажи нон стоп ако им дадеш заплата от 30 долара на месец ! Както се казва ще си живееш като Симеончо / като Симеон Сакскобург / !А те взели че дошли в България където само наемът е 200 евро !
32
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакво като си ми натиснал минус,бе?И да натискаш и да не натискаш минус,това е истината.Аз живея в Германия,така стоят нещата с мухъла.Не може да отдаваш жилище с мухъл под наем.
31
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30На морето влажността стига до 95%, живея в Испания и всяка зима има мухъл, при външни темперури, не по- ниски от +5градуса
30
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е съмнителното? В България не във всяка сграда има монтирано парно или е изключено по желание на живущите. През цялото ми детство сме се отоплявали на ток, така че това не е нищо необичайно. И защо решаваш дългосрочно да се преселиш сляпо на място и жилище в държава, която е само на два часа път със самолет, вместо първо да отидеш за една седмица да видиш всичко на място?
29
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не разбирате за какво става въпрос.За мухъл,в Германия може да ви осъдят доста солидно,защото плесента,мухъла предизвиква белодробни и други заболявания.За такива жилища с мухъл можеш да алармираш веднага властите и се предприемат бързи мерки.И всички виновници се наказват.
28
5
 
48
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Ако си мислите че на запад е по различно много се заблуждавате. Аз живея в Малта тук средната заплата е 1000 до 1200 евро а наемите са 1000 евро а луксозните са между 2000 и 3500 евро а има и по скъпи. Така че навсякаде е едно и сащо ако работиш обикновенна работа.
27
35
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат на море за без пари, а напълниха Европа със всякакви ислямисти. Cега идат тука само да плюскат наготово имало мухъл. Да се радват, че още е сме ги пребили, а пишещият тия простотии да ги прибира у дома си немците като е много загрижен.
26
12
 
40
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Ами че то и за Германия може да се напишат такиав репортажи. Там къщите са пооправени само в някои по-големи градове, иначе в 90% от по-големите градове и в Берлин е пълно с мизерии. В много градчета няма лекари и читави болници. И в Гер е пълно с наивници, дето сключват договори за по 1-2 години и няма откачване. А че е била глупава, че не е слушала какво се говори за България си е нейна работа. Нещо ми става смешно за цените на храните, че били по-евтини ог германските, нещо май послъгват тук.