Селима дари бъбрек за Байрям. Но за ТЕЛК няма право, работоспособна е!

От клиниката в Германия й казали да не работи и да не се натоварва
27 апр 2018 13:00,
35
Селима дари бъбрек за Байрям. Но за ТЕЛК няма право, работоспособна е!
Снимка: bTV

Преди година Селима стана донор на бъбрек за своя внук Байрям. Година по-късно обаче се оказва, че тя няма право на инвалидна пенсия, въпреки че е с намалена работоспособност, защото е с един бъбрек.

На 27 март 2017 Байрям и баба му Селима са приети в детската клиника в немския град Тюбинген. Бъбречната трансплантацията е в края на юни заради тежките изследвания на двамата и влошеното състояние на детето. След операцията, при която става донор на внука си, Селима остава в отделението по реанимация една седмица.

Още по темата

"Казаха ми да не работя, да не вдигам тежки работи", казва Селима пред bTV.

След операцията възстановяването е бавно, а болките продължават и сега. Селима казва, че често се умроява, усеща болки в кръста. Кардиолог пък й е казал, че има проблем и със сърцето.

През януари тази година Селима подава документи за ТЕЛК в Стара Загора, а решението излиза в края на март. След разговора с комисията излязла разплакана заради отношението на лекарите.

"Защо не работиш, защо си дошла тук на ТЕЛК да минеш?". Това я попитали лекарите в комисията.

Според ТЕЛК решението жената е с 20% увреждане и няма право на пенсия. Съдбата на всички донори като нея е решена чрез действащата Наредба за медицинска експертиза.

Съгласно наредбата при загуба и отпадане на един бъбрек при здрав друг бъбрек има само 20% намалена степен на работоспособност.

Така, въпреки предписанията на лекарите в Германия, Селима трябва да работи.

Сега живеят със заплатата на мъжа ѝ и инвалидната пенсия на Байрям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Аср преди 5 години
ДО ССС едвал ли си бил като мен на диализа и едва ли си си продал като мен апартамента и си ходил на екскурзия в пакистан на краставичар краставици да продаваш че да пишеш коментари изобщо
29
0
 
0
 
! Отговори
Ерг преди 5 години
Няма да получи пенсия защото има един работещ здрав бъбрек които поема функцията на другия
28
4
 
11
 
! Отговори
Q преди 5 години
Българите си разпродават Имоти за да Живи . Ромите отиват в Германия и Искат Инвалидна Пенсия от ТЕЛК България - защо не я искат от ТЕЛК Берлин .Система .Знам случая - детския фонд плати на ДЕТЕТО за Операцията , сега БАБАТА иска и тя да е човек с Пенсия от НОИ - все пак си е продала Бъбрека за Детето си - Трябва да има Доживотна Пенсия .
27
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не се казваха Селима и Байрям какви ли щяха да са коментарите...
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЛОНДИНКА ... :)
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РОМИ, РОМИ, РОМИ, РОМИ...само РОМИ! Е, как няма да бягат младите българи в чужбина ...Български медии!
24
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тц, тя преди баба Селима сигур бачкаше яко, и сега много иска, а не може... Престанете да ни занимавате с това семейство, преди с "малкия Байрям", сега с баба му. Направете закон специално за сем. Байрям!
23
3
 
9
 
! Отговори
ссс преди 5 години
До House M.D.Това говори още по лошо за тебе,след като си инвалид.А ти стискай палци да не стигнеш до хемодиализа,защото в голяма част от случаите,диабетиците стават диализно болни.не те знам колко си запознат с този факт,за да осъзнаеш че от диабет се живее, но на диализиа се умира,и то ударно!
22
5
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До: сссКое му е ***? Напротив, даже е много остро. Щом медиите ни занимават с факта, че жената не може да вземе инвалидна пенсия... И още - аз самият взимам инвалидна пенсия /инсулинозависим захарен диабет/ и съм съвсем наясно с ТЕЛК-овете.
21
1
 
24
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Като цяло ТЕЛК е изродия до премала! Дано на никого, никога да не се налага да си има работа с ТЕЛК! И там уж са лекари, ама са по подходящи за концлагери, отколкото за каквото и да било друго!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип много рядко опирам до здравната ни система. Обаче след последния ми сблъсък с нея, вече ми е трудно да изпитвам съчувствие. Особено след като видях с очите си за какво и кого отиват парите ми. Съжалявам.
19
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
масово от коментарите няма съчувствие, а напротив, жалко за този народ...
18
4
 
3
 
! Отговори
ссс преди 5 години
До ndaАко работи в администрация или някаква лека работа,кой ти иска специалното отношение?А и поинтересувай се пак,дали няма телк решение,да не се окаже че не си запознат?!
17
4
 
16
 
! Отговори
ссс преди 5 години
До House M.D.Много тъпо честно.Когато детето ти е на хемодиализа,или ти,тогава може да осъзнаеш какво е това.Сега ти е много лесно да даваш квалификации,че жената е дала бъбрека си,заради една смотана пенсия.Ако някой не е наясно,хемодиализата ,на която беше Байрям е животоподдържаща функция,а не лечение!
16
12
 
20
 
! Отговори
nda преди 5 години
имам колежка, която дари бъбрек на брат си ... няма ТЕЛК и си работи без органичения и не ни кара да имаме специално отнояение към нея...не паразитира..демек
15
12
 
21
 
! Отговори
ссс преди 5 години
Майка ми е с един бъбрек,вече над 40 години,и получаваше инв.пенсия,както и беше на работа,като се водеше трудоустроена.Няма значение човек как е загубил единия си бъбрек,мисля че са длъжни да и дадат инв.пенсия.А и най малкото държавата защото е виновна че, няма трансплантации от трупни донори,и чакащите за бъбрек умрат и не дочакват!
14
11
 
27
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Заглавието е подвеждащо! Журналята са очевидно неграмотни. Или умишлено манипулират аудиторията си. Има право на ТЕЛК, но няма право на инвалидна пенсия, пътуване с намаление в адския транспорт и т.н. И е получила ТЕЛК - 20%. За останалите благинки се изискват 50%. Освен това, в документа от ТЕЛК се вписват противопоказните условия на труд. Независимо от %-та инвалидност. И възниква въпросът "Това ли беше истинската цел на бабата? Инвалидната пенсия?".
13
7
 
38
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Отново услужливи медии паднаха в краката на вечните ***, които 80% са "инвалиди" и щракат с пръсти по цял ден, докато толерантните и образовани данъкоплатци им зареждат карти.Кой е казал, че човек с един бъбрек трябва да се инвалидизира и защо и се дава думата и се подхваща темата?!Имам редица примери за хора с извадени жлъчки, далаци и с един бъбрек, които чинно си работят и през ум не им идва да искат пенсии, защото съзнават, че това е нелепо-а тази доброволна донорка не го ли разбира?
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опита с бежанците не е лош.Хващаш 5 бежанци , връщаш ги на изходната позиция защото са незаконни и приемаш 5 съвсем законно други.Обявявам който е пред пенсия трябва 5 години още примерно, светваш псевдо телкаджията пред специалната комисия създадена само за това ония му спират пенсията а другия сьвсем законо почва да получава по рано.
11
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някак паразитно разсъждават роднините на Байрям ми се струва. Първо ореваха телевизиите, че не са им финансирали трансплантация чужбина - еми финансираха я накрая с държавна пара. Сега нямала пенсия бабата, а само Байрям. Пак ли някой ви е длъжен на вас за нещо, че пак и статии излизат?