Николай Василев: Скоро няма да подадем документи за еврото

Словакия нямаше пътна карта, просто я приеха, коментира той
Обновена: 28 апр 2018 20:19 | 28 апр 2018 20:14, Екип на Bulgaria On Air
34

"Смятам, че ние скоро няма да подадем документи за членство в ERM II, защото (на конференцията) нито от една институция (а те много внимателно си подбираха думите) не казаха никакъв срок, никакво намерение, а само се надпреварваха да говорят колко е хубаво да сме в еврозоната, но това не означава, че ще подадем.

Това коментира в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер Николай Василев, който беше модератор на конференцията "България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете", организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев и депутата от ЕНП Ева Майдел, на която взеха участие премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов.

През седмицата стана ясно, че България ще получи от Европейската централна банка пътна карта, която очертава основните етапи на процеса до присъединяването й към валутния механизъм ERM II, или така наречената чакалня на еврозоната.

"Словакия нямаше пътна карта, просто я приеха", коментира Василев. "Нас като не искат да ни приемат, няма какво да ни кажат. Защото ние ще питаме: нашият бюджетен излишък по-лош ли е от този на Словакия? Нашата инфлация има ли проблем – не, няма. Нашият дълг няколко пъти по-нисък ли е от германския? Отговорът е да. И тогава какво друго остава?", коментира Николай Василев в разговор с Милена Милотинова.

Според бившия вицепремиер въпросът не е в пътната карта, въпросът е защо ние все още не подаваме документи за влизането ни в ERM II.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Николайчо, батьовото, ако на "икономистите" не ви е ясно, то за всички останали се видни две неща: икономиката върви добре благодарение на Европейските фондове; голяма част от тези фондове се крадат юнашки. Като сте толкова знаещи и можещи ( "икономистите"), направете една елементарн сметка, какво би били дереджето без парите на ЕС и после ще си говорим !
21
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
Всичко е наред ,само еврото ни липсва!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взеха ни в ЕС за да подложат крак на руското влияние в региона и да си имат буферна зона за всичко което за тях е опасност.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Na evrozonata ne sme im nujni.Vij za bazi za NATO i front tova e drugo neschto.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще влезем в еврозоната когато всички други излезат :)
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко ни приеха в Шенген, толкова и в еврозаната ще ни приемат, само ни набутаха в ЕС да си изхвърлят *** при нас - стари коли, стари жени и прочие...
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си разплетем чорапите от мъка!Боб дърпам за зоната и еврото!
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен ще е добре. Конвертирането на евро-лев и лев-евро минкоства 2% от приходите ...
14
2
 
17
 
! Отговори
+ преди 5 години
Откъде го изкопахте този Хари Потър ?
13
0
 
28
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Някой може ли да обясни какъв е смисълът да карат България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е под 3%???Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система ЛЕВ и ЕВРО.
12
3
 
11
 
! Отговори
Чалгарин суджуков преди 5 години
Имате файда да не сме сас европейците.
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ СТОИМ В ЧАКАЛНЯТА, А ВЛАКЪТ ТАКА И НЯМА ДА ДОЙДЕ.
10
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е най-бедна, най-корумпирана територия в рамките на ЕС, не казвам "държава"!!!С такива политици - толкова!!!
9
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега ни лъжеха с Шенген, отсега с Еврозоната..............а спряха всички проекти, които биха донесли приходи на България...........защото били руски!!!Подлизурковците никой не ги обича, дори и господарите им!!!Виновни са не само политиците ни, но и всички ********оти, които гласуват за тях!!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е..............а (не зачита) малка и бедна България, колкото и да се пъне Бойко Борисов!!
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една единствена причина заради която България не е желана в еврозоната. Поне 5-6 страни на зоната са против приемането и въобще, а не след някакви срокове. И ТАЗИ ПРИЧИНА Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е МНОГО БЕДНА ДЪРЖАВА БЕЗ ПЕРСПЕКТИВА ЗА ПРОМЯНА НА СТАТУКВОТО И. И нашите ръководители уж не виждат тази причина, а въртят върху едни и същи приказки - изпълнили сме условията. Кой ненормален би приел в семейството си голтак, който не иска да работи и разчита стопанинът да го храни?
6
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се въведе еврото, с тия ниски заплати и пенсии, сме загинали, братя и сестри.
5
9
 
8
 
! Отговори
русия не дава преди 5 години
По време на Рейкявик 2 Русия направи някои уговорки относно България и Румъния.Те са секретни и текста им не беше публикуван.На Запад спазват договорките, но не ги разкриват в очите.Поради това някои решения изглеждат нелогични.
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това прилича,когато някоя мадама ти говори колко много те ценяла и какъв прекрасен човек си бил,а в същото време е с друг.Та тук така-само общи приказки и ала бала.Без реални действия за приемането ни в еврозоната.
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Словакия - волксвагенн , киаа , пежжо , ситтроеен , на всеки 10 миниути от конвейерите слизат по 5 коли . 435 евра мин.заплата . по заводите 1200 евра мин. в нета пълно с обяви за свободни работни места. знаете ли колко българи работят там ?