НЗОК: Нарушения при случая с починалата от липса на клапа

Болницата не поискала такава клапа от здравната каса
Обновена: 28 апр 2018 20:05 | 28 апр 2018 14:12, Елка Василева
30
НЗОК: Нарушения при случая с починалата от липса на клапа
Снимка: архив, Reuters

При проверка на столичната здравноосигурителна каса, извършена съвместно с експерти от НЗОК, са установени нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа.

"Проверката e извършена на 26 и 27 април. Установено е, че пациентката има три пролежавания в болницата. Първото е от 27 до 30 март, второто е от 30 март до 2 април, и третата хоспитализация е на 21 април, когато пациентката почина. Най-сериозното от установените нарушения е, че ехокардиографията е извършена от лекари без специалност", обясни пред Нова телевизия Оля Василева, началник отдел "Контрол на медицинските дейности" в Столичната здравно-осигурителна каса.

Още по темата

"За първата хоспитализация сме връчили протокол за неоснователно получени суми и лечебното заведение ще възстанови парите, които сме заплатили", каза Василева.

"При втората хоспитализация лечебното заведение свиква консилиум, който решава, че пациентката е изключително рискова за операция и й препоръчват въпросната клапа да бъде поставена. След това решение от 2 април към дата 21 април в деловодството на НЗОК не е постъпвало заявление или искане от лечебното заведение за отпускане на тази клапа", посочи Оля Василева.

Преди дни от лечебното заведение заявиха, че аортната клапа е скъпо медицинско изделие, което нямали възможност да държат на склад.
 
"Когато се появи болен в дадена болница, на който е необходимо да се направи такова скъпоструващо лечение, редът е то да се поиска със съответните документи от тази комисия, която се събира ежеседмично. В случая обаче няма такова", обясни Павлина Иванова, началник отдел „Лекарства и контрол” в НЗОК.


 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вари го, печи го - българското безхаберие си е стандарт!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е кардиологична болница и би трябвало да има налична клапа,ако ще да струва и милион.Що за болница ще е това ако няма консумативи. Иначе закривай .
24
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И човешкият живот си има цена, а моралните емоционални изблици са писъците на безсилие пред неумолимата съдба. Никой не ви е длъжен да ви спасява безплатно.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 21

От форумни бабаити не се плаша, но истината боли, нали?
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"ехокардиографията е извършена от лекари без специалност" ТОВА ЛИ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО НАРУШЕНИЕ, ИЗ.РОДИ?! Като сърдечно болна, заявявам най-искрено, че работещите в НЗОК са за разстрел. Никъде по света не те чакат да си платиш спешна операция? Ако попаднеш по спешност в САЩ, може да излезеш с дълг над милион, който да изплащаш цял живот след това. НО ЩЕ ИЗЛЕЗНЕШ ЖИВ! Чудовища! Как не ви е срам! Как нямате никакво смирение пред напълно ненужната смърт на жената?! А ако на вас ви поискат 10к за утре?
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До този под мен: Моли се да не те намеря. Ще ти разбия клапата отзад. Брутално. Без лубрикант. Безчовечно животно.
20
14
 
4
 
! Отговори
Ами... преди 8 месеца
Всичко си е в реда на нещата. Тая е яла и пила цял живот, докато си прецака клапата, а сега тоя и оня й бил виновен, че не дава с охота едни 20 бона за нова. Много ви е лесно на всички да преразпределяте ЧУЖДИТЕ/общите пари, които и без това не достигат, защото от една страна давате малко за здраве, а от друга - половината от вас се скатават и не си плащат осугуровките. Всички обаче знаете да се възмущавате.
19
7
 
11
 
! Отговори
;) преди 8 месеца
До Анонимен 6: "Сега вече разбрахте ли какво значи капитализъм и демокрация???
Богатите имат право да живеят и да се лекуват, бедните имат право да умират.
Сами си го избрахте, никой не ви е виновен!!!"

Не бе, пич. През соца всички бяхме бедни и си умирахме на общо основание. В това бяхме равни, признавам. Сега поне по-заможните оцеляват.
18
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бабето ,пази паричките за апартаментче или количка на внучето!А най добре да подхвърли на измамниците ,как така ще ги дава за разни други работи ,когато и друг може да ги даде!
17
1
 
18
 
! Отговори
Дедо пепо преди 8 месеца
До Анонимен
С механична аортна клапа съм, поставена в същата болница по спешност през 2008 г, не са ми искали пари, а и не бих могъл да дам. Не правя ПиАр, не блея като офца, но презирам такива негодници като теб. Държавата, на която сме плащали здравни осигуровки е длъжна да се грижи за гражданите си!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ефтаназията в лекарско действие-макар и не узаконена !!
15
15
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
А русофилите защо не събрахте пари за клапата,а.й
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шанса за оцеляване след поставяне на тази клапа е 60-70%. Половината от оцелелите живеят 1 година, 25% живеят 2 години и само 10% преживяват 3 години след такава операция. Сърцето и без друго е износено до краен предел. Да, хубаво е да се даде още половин или една година живот на жената но такива пациенти умират ежедневно по няколко. Просто тази жена стана удобна за ПиАр. Едни фирми и едни интереси си прокарват изделията за повече пари. И настройват обществото. А всички като офце блеете. Матриал
13
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И като поискат клапата, Касата веднага щяла да припне и да я донесе на болната. Нещастници мръсни.
12
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медицината е търговия,лекарите са търговци, здравето е стока!!!
Искахте демокрация, нали?
Ами радвайте й се, няма за какво да ревете!!!
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега разбрахте ли защо правителството строи магистрали и оправя инфраструктурата ?
Важни са пътищата, а не хората...............според мен се готви нещо страшно за България...........надявам се да греша!!!
10
1
 
29
 
! Отговори
до кога преди 8 месеца
Докато болниците са търговски дружества живота на никой не е гарантиран,защото сме стока......
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евроатлантически ценности..............имаш пари-живееш, нямаш пари-умираш!!!
8
8
 
29
 
! Отговори
Taxi преди 8 месеца
Къде са русофобите да коментират искам ? Понеже като каже човек нещо срещу западната демокрация въобще му се нахвърлят че е русофил . Къде са НПО-тата , що не лаят сега ? Животът на българските граждани не е важен го доказват всички с власт и пари . Спете и си чакайте реда скъпи българи . Честити ни евро-атлантически ценности .
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Бургас имат една приказка за болниците "влизаш с главата напред,а излизаш с краката напред"