Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боеспособна срещу стадо мухи?
124
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боеспособна със стара техника и липса на бойци! :)"Край Босфора (само) шум се вдига, лъскат (само) саби, щитове ..."
123
0
 
14
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Защо не каже колко са пенсионерите в армията на заплата и пенсия? Т.е. липсата на военнослужещи е още по -голяма.
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 147. За мен проблема в България е, че в момента сме доста бедна нация - парите бяха ограбени и изнесени в чужбина - данъци не се плащат както трябва и контрола не е толкова строг защото се знае, че пари нямаме. Не знам кой контролира индустрията с розаво масло - България произвежда 80% от тази суровина в цял свят а цялата козметична и парфюмна индустрия зависи от нея - демек страшно много пари има там, но къде отиват? Може би и това е продадено на чужденци вече? Лошо
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Боеспособна със стара техника и липса на бойци!"---"Велик е нашият войник. Велик, велик, вели-и-ик..."
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе 200 томахавки и 200 френски скалпа, 2 ескадрили ф-35 и 150-200 модернизирани леопарда, това трябва на армията, това всичко струва към 5-6 млрд, кажи речи колкото загубите от КТБ и кашоните от Белене, ама нашите проруски продажници не дават, те затова източват държавата с тези супер дупер руски проекти
119
5
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Предлагам да се отмени комунистическия плосък данък и да се въведе прогресивен данък както е в развитите капиталистически страни където работника се облага прогресивно а данъците върху капитала, акциите, запазените права са символични. Така е на запад при демокрацията. Да се взима от работниците които печелят повече и да се дава на тези които печелят по малко, така е справедливо при капитализма, тези с 1800 лева запалта могат да им се вземат 800 лева и да се дадат на трима със 700 лева.
118
0
 
15
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Липсват 5700 военнослужещи. А колко генерали или полковници? Май генералите ни са без войска.
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност."---Бюджетът на МВР е над 1 милиард. Бюджетът на МО се брои в милиони (!?) в пъти по-малък. Боко и Цвъко "осигуряват" националната сигурност чрез шкембелиите-полицаи.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кашмер-генерал Кашмерски !
115
0
 
10
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Без техника и войници, но боеспособна. Тоя трезвен ли е? Вярва ли си на глупостите?
114
1
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До Crossfire: Съгласен съм - трябва системата да е еднаква на всякаде и да бъде така измислена, че да не се получават фрапиращи разлики в стандарта на живот където един спи в дупка с кокошките докато друг има собственост със собствен телефонен код и тн. Просто нещата не трябва да се изпускат от контрол и да им се позволява да се самоконтролират - тогава стават големите непропорционални разлики които не са справедливи. Трябва да има някаква система на лимитиране и да е "демократична" трудна работ
113
2
 
20
 
! Отговори
Не генерале преди 5 години
Генерала каза ,,все още има млади хора,патриоти"! Лъжеш се генерале! Попитай момчета от 18до 25 г.и всички ще ти кажат,че не ги интересува! За кого да се бият,за кр адците политаци или за американския идеал? Да поясня,америка ни готви за война с Русия,,а за такива като плевнелиев никой няма да си помръдне пръста! Остава да се молите на миганите,ама от тях войник не става!
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До CrossfireХайде стига пропаганда.В никоя развита капиталистическа държава няма плосък данък върху доходите.Има го в България и Русия.Да не говорим пък за 10 процента данък печалба.Бизнеса просперира ,а няма пари за елементарни нужди-пътища,училища,сигурност,болници.
111
2
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До Антикапиталист. Проблема е че не можем всички да сме добре защото ако това е гарантирано от системата - едни ще се трудят а други ще мързелуват защото знаят, че всички взимаме по равно - аз не искам да нося никой на гърба си и да се троша от работа докато комшията задява жена ми. Това е проблема на социализма - за това казах БАЛАНС - трябва да има баланс между добро и зло, между ляв и десен - в това е целия номер защото никой май го няма, може би Швейцария? не знам
110
3
 
13
 
! Отговори
Антикапиталист преди 5 години
Единственият изход е да се сложи край на капитализма. Капитализмът е доказано зло. Трябва да се смени системата и да се търси друга система, за да живеем всички добре. Капитализмът не струва.
109
10
 
6
 
! Отговори
Crossfire преди 5 години
До Adolf EichmannКакто и да го погледнеш по-богатите плащат повече. 10% от 500 лв не е колкото 10% от 5000 лв. Но да караш по-богатите да плащат непропорционално повече не само, че няма да помогне на държавата ами просто ще прогони онези, които най-много могат да дадат.
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Woofто проблема не е че за армията няма пари, проблема е че се прахосват тия пари за глупости, цялото командване на армията ни си е със стария тошовски манталитет
107
1
 
17
 
! Отговори
Срам преди 5 години
29 години не можем да купим 10 нови изтребителя. Това е факт и срам за всички правителства до сега.Без значение какви - руски, американски, шведски или китайски. Само искат оферти и до там. Производителите, като получат поредното искане за оферта от българското правителство, сигурно от деловодството директно засилват искането в коша.
106
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след 1944 година България никога не е имала боеспособна армия, отделен въпрос е и че към 44 година не е била много боеспособна с оглед на факта че допускат шайка червени разбойници да завземат власта