Хвърчащият човек Валери Петров: Непорасналото дете на литературата

Неговата внучка Ана Хаджимишева във "Фамилно"
29 апр 2018 07:45,
24

Тази неделя "Фамилно" гостува в семейната книжарница на внучката на Валери Петров в центъра на София.

Преди дни се навършиха 98 години от рождението на поета. Неговите детски стихотворения са рецитирани и до днес, неговите пиеси се играят в детските театри, а преводите му на Шекспир са еталон за преводната литература.

Ана Хаджимишева разказва спомени от своето детство и за вечната надежда на Валери Петров, че светът ще стане по-добър.

"За мен той беше едно дете, което не е пораснало, въпреки, че беше възрастен човек. И това ней-добре се вижда в приказките му", споделя тя.

Ана Хаджимишева разказва и за новото издание на "Пук", до края на годината се очаква да излязат още няколко от неговите приказки.

"Смятам, че дядо ми щеше да бъде много щастлив, ако можеше да види това издание", допълва Ана Хаджимишева.

Разговорът с нея можете да видите във "Фамилно" по Bulgaria ON AIR тази неделя от 10:30 часа.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
9
 
! Отговори
Българин отново 2 преди 5 години
А не е ли пълен преводачески провал преводът на стихотворението "Ако" на Киплинг? Бил преводач на Шекспир? Да сравним неговите преводи с тези на Владимир Свинтила и Марко Минков. Какво се получава? Та той не знае една английска дума! И няколко думи за баща му, видния ционист и масон Нисим Меворах. Като съдебен заседател в един от съставите на Нар. съд той е подписал не една смъртна присъда над достойни българи. Той отказва на родителите и братята на Димитър Пешев да го защитава. Чудовищно, нали?
12
0
 
9
 
! Отговори
Българин отново 1 преди 5 години
Валери Меворах е един от най-жестоките интелектуални комунистически насилници. В спомените си той разказва как с пистолет в ръка е раздавал комунистическа справедливост. Като говорител по Радио София той надъхва с омраза и отправя призиви за насилие по време на т.нар. Народен съд. Той има стихосбирка със заглавие "Народен съд",където се чете призива "Смърт! Смърт! Смърт!". Има ли смисъл да го сравняваме като поет с добрите наши български поети? Тяхната поезия е на космически висоти над неговата.
11
6
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега Българин, в споменатата от Вас статия /неподписана/ другарят Меворах показва явно непознаване на българската история. Там той твърди, че от турското робство ни е освободила... Съветска Русия.
10
0
 
4
 
! Отговори
ЗНАМЕТО преди 5 години
Дори текстът в КОНСТИТУЦИЯТА ОПИСТВАЩ НАШЕТО ЗНАМЕ КАКВИ ЦВЕТОВЕ ИМА И КАК ТЕ СА НАРЕДЕНИ Е ТЕКСТЪТ КОЙТО ТОЙ ИЗРЕЧЕ ТОГАВА КОГАТО ЗНАМЕТО БЕ ДЕФИНИРАНО НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ ЗАСЕДАНИЯ НА нс СЛЕД 1989Г.
9
2
 
3
 
! Отговори
За хвърчащите хора преди 5 години
И е вярно, че те не саот реалния свят,не се срещат на тениса,нямат собствен Фиат,но защо ли тогава нещо тук ни боли,щом ги видим да литват в простора -да не би да ни спомнят, че и ний сме билиот вида на хвърчащите хора?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хвърчащите хораВалери ПетровТе не идат от космоса,те родени са тук,но сърцата им просто сапо-кристални от звук.И виж, ето ги, литват над балкони с пране,над калта, над сгурията в двора,и добре, че се срещат единици понеот вида на хвърчащите хора!А ний бутаме някак сии жени ни влекат,а ний пием коняка сив битов някакъв кът,и говорим за глупости, важно вирейки нос,или с израз на снобска умора,и изобщо стараем се да не става въпросза вида на хвърчащите хора.И е вярно, че те не саот реалния свят,не се срещат на тениса,нямат со
7
11
 
3
 
! Отговори
ив преди 5 години
Велик български поет! Поклон за всичко ,което все още озарява душата ми! Вечен!
6
0
 
10
 
! Отговори
Оху преди 5 години
Човек ли беше или птица,синигер или кукувица? :))
5
7
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Гениален!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По публикацията работи: Боряна Павлова"В провинцията хвърчите а Гражданите просто летят.Хвърчи на баба ти хвърчилото.
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължаваме да живеем в комунистическа държава, където се възхваляват Меворах, родата му и други нежни убийци, които призовават за Смърт, Смърт, Смърт. Дори "преводите" му на Шекспир не са негови, а на великия Марко Минков. Еврейчето ходи при него, за да му превежда, а той словослагател ства. Накрая слага едно изречение, че са извършени под редакцията на проф. Минков и хората остават с впечатлението, че той е превел нещо. Чифутизъм в действие. Да живее партията!
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
a uj sme zabranili kom. simwoli!
1
12
 
31
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Нека внучката и други прочетат статията "Отмъщението" във в. Работническо дело от 25.9.1944, където дядо й Валери Меворах-Петров пише: "Стреляй верно и забивай ножа дълбоко". Нежен поет, нали?