27 посолства от ЕС отварят за българи

Болен, ограбен, без документи – нови правила от утре
30 апр 2018 15:37, Екип на Dnes.bg
7
27 посолства от ЕС отварят за българи
Снимка: архив Reuters

Европейските посолства ще обслужват закъсали граждани на Съюза, без разлика на тяхната националност и паспорт според нови правила, които влизат в сила от утре.

Европейските граждани ще могат да се обръщат към посолствата и консулствата на всяка друга държава от ЕС, в страните, в които тяхното правителство няма представителство. Това ще става по силата на нова Директива за консулското обслужване, която започва да действа от 1 май.

Европейската консулска услуга може да се използва в случай на смърт, тежък инцидент или заболяване, арест или задържане, при нужда от спешно репатрииране и за издаване на пасавани при загуба или кражба на паспорт.

Европейските консулски служби по света ще обслужват и граждани, пострадали от криминални престъпления, съобщават от Брюксел. Консулите ще помагат и на жертви на природни бедствия, промишлени аварии и конфликти, при които са пострадали европейци от непредставени страни, включително като организират тяхната евакуация.

Гражданите първо трябва да се уверят дали държавата им няма представителство в страната, в която са закъсали, ако това е така, те могат да се обърнат към дипломатическите представители на която и да е от останалите страни членки.

За да бъдат обслужени, те трябва да се идентифицират с паспорт или с лична карта, но ако тези документи са загубени или откраднати, всякакви други документи за самоличност като шофьорска книжка, също вършат работа. Те ще бъдат категоризирани като "непредставлявани" и така ще могат да получат съдействие от дипломати на друга европейска държава, по избор, става ясно от директивата.

След като се представят в чуждото посолство, то ще изпрати запитване до Външно министерство в София дали търсещите помощ наистина са български граждани, и ако това е така – трябва да им я окажат. По същия начин българските дипломати трябва да съдействат на граждани от останалите 27 членки на места, където правителствата им не са представени.

Държавата, чийто граждани са, обаче може да поиска сама да помогне, като уведоми страната, към която те са се обърнали, че тя ще изпрати помощ, макар да няма дипломатическа мисия  в съответната държава.

Разходите за помощта се заплащат от търсещите съдействие, се казва в европейския документ. Ако те не са в състояние – те ще трябва подпишат документ, с който се задължават да погасят задължението си, когато се приберат у дома. Цената на консулските услуги обаче не може да надвишава тарифата, която държавата, която им помага, ползва за собствените си граждани.

По данни на Европейската комисия почти 7 млн. европейски граждани годишно пътуват в страни, където страната им няма дипломатическо представителство. Извън ЕС има само 4 държави, в които всички 28 еврочленки имат собствени посолства: САЩ, Русия, Китай и Индия и в тях новите правила няма да действат.

България има 81 посолства и 15 консулства по света. От тях 55 посолства и 11 консулства извън Европейския съюз.

ООН признава съществуването на 195 държави, включително Ватикана и Палестина, които не са членки на световната организация.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 4 дни
Това едва ли ще заработи наистина!
5
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 8 месеца
До до 2

Сега е по същият начин. Консулските услуги са платени, само обедите с посланика са безплатни. Проблемът е че тарифите на някои държави са по-високи от тези на други е важното човек да си направи първо сметката, ако има възможност да избира към кое европейско посолство точно да се обърне
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 1

вас каскетите ше ви обслужва руското посолство
3
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 8 месеца
Къде прочете безплатно? В статията си пише, че разходите се дължат от нуждаещите се от помощ.

С други думи, проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се.
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи сега имам дори правото да ме ограбят камилари във онуй блато наречено Париж и ако не ме убият ще мога да се завърна и то безплатно, благодарим фрау Меркел.
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво става във великия и хубав ЕС бедни ли има, които нямат средства да се приберат по домовете си прокудени от същия тоя велик хубав и добър ЕС . Да ни би Путин да е ограбил великите красиви и умни европейски граждани и да им сипва сега палмово масло във млякото за да пукнат от недостиг на калций и рахит.