Царски сметки: Фердинанд получавал пари и от Германия, и Русия!

Ленин пък получил пари, за да свали правителството на Керенски
30 апр 2018 08:50,
53

Цар Фердинанд е взимал пари и от германците, и от руснаците. Става дума за колосални думи, милиони златни немски марки и златни френски франкове. Три милиона златни франка дадени от Русия са получени като личен заем от император Николай Втори, но този заем никога не е върнат, заради падането на Руската империя през 1917, заяви академик Георги Марков в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Германия му е осигурила и пожизнена пенсия, посочи още историкът.

Академикът даде като пример за значението на парите при някой исторически събития, финансирането на Ленин и Болшевишката революция от страна на Германия.

Според Георги Марков Ленин е получил по днешна равностойност 200 милиона евро, за да събори временното правителство на Руската република на Керенски и да сключи сепаративен мир с централните сили, в които влиза и България. 

В тогавашното ни Народно събрание лично премиерът Васил Радославов приветства вестта за червения преврат в Русия, защото той е означавал излизане на руснаците от Първата световна война. 

Георги Марков посочи, че днес България се нуждае от национално помирение, че от ляво и от дясно са дадени свидни жертви, които изискват уважение.

"Шести септември, Денят на Съединението, е подходяща дата да отбелязваме националното си помирение. В българската гражданска война победители няма, има само победени", настоя историкът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до колкото знам освен пенсия получава от Германия имение точната цифра не помня но бяха милиони марки за да се включи България на нейна страна през войната.
51
1
 
8
 
! Отговори
А преди 5 години
Миналото е вече минало и заминало.Някой случайно да знае Бойко и нашите управници какви ги лапат?
50
3
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
До А-47: Да, правилно е да се направи тази сметка! но и да се знае: 1.Отнети са всички имоти и титли на цялото царско семейство !!! 2. Дадено им е обезщетение в размер на 20 милиона златни лева! Плюс описаното , натоварено на влаковата композиция ! Какво повече искат !?
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре са ги свалили, защото са корумпирани както Сакса за 800 дни и си гепна имотите.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войниците свалят царете и в Русия и в България. Руският цар подарява Аляска на САЩ, а Фердинанд се спасява от линчуване както Чаушеско, защото Радославов и другите демократи избиват въстаниците от Войнишкото въстание.
47
5
 
11
 
! Отговори
А преди 5 години
А БЕ МАРКОВ,ЗАЩО НИЩО НЕ КАЗВАТЕ,СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА,НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ДАВА НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО 19 ВАГОНА,ЗЛАТО,КАРТИНИ,НАРОДНОТО БОГАТСТВО,САМО ДА СИ ХОДИ ПО ЖИВО И ПО ЗДРАВО,ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГО КАЗВА ТОВА ОБСТОЯТЕЛСТВО,ТОВА Е НАРОДНО БОГАТСТВО,КОЕТО Е ДАДЕНО НА ЦАРСКАТА ФАМИЛИЯ ДА СЕ НАЯДЕ И ПОВЕЧЕ ДА НЯМА НИКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ,НА КАКВА СТОЙНОСТ Е ДАДЕНОТО,ЗАЩО ГО НЯМА В ДЕЛАТА,АМИ НЕ СМЕ КЬОРАВИ ИЛИ СЛЕПИ,ВИЕ ЗА КАКВО СТЕ ИСТОРИЦИ,КАТО МЪЛЧИТЕ ЗА ТЕЗИ РАБОТИ.СРАМОТА.
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но тогава,царска Русия е плащала "по достойнство",днес,плаща само Брюксел,от Русия само рекет и лъжи.За съжаление,такива плъхове -родоотстъпници,като Сидеров и хората от БСП...са готови ,за дребни пари,да предадат родината си.
45
1
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянЗа съжаление съм работил в това което се наричат български медии, заплащането стана толкова жалко, нивото падна толкова отчайващо, че дори се изненадвам ако попадна на поне леко смислен текст. Повечето неща у нас стават от глупост. какви изисквания може да имаш към някой редактор в който и да е сайт, а един таксиджия изкарва два пъти повече пари. Та на фона на всичко предаването е прилично.И поне спорим за Царя, а не за Николета или Сузанита.
44
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Обективно..или е чиста случайност, че структурата на текста е такава, че всички коментари са за първите пет изречения, и в заглавието и подзаглавието на безмерно талантливата авторка, освен лично отношение, което не трябва да го има, леко и тактично е пропуснат осемдесет процента от текста в който става реч за другаря Улянов?
43
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Обективнои пакет дъвки също не са лоши, и качеството на подадената информация е точно толкова. лесно смилаеми общо известни факти, добре подправени с лек политически уклон, словесен аналог на лъжица тор в голямата каца с исторически медец. лесно за преживяне, и тема за разговор на наборите в кафето отсреща.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме имали истински българин за цар от 600 години, ей за тва ...
41
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
До Пули ЦъровПросто изгледай интервюто, темата за Ленин и Брест-Литовския договор от 1918 г е поне една трета от цялото интервю. Няма нищо ляво и комунистическо. нито пък нещо ,което да се пуска след т.нар. реклами. Шо се отнася до предаването -на фона всеобщата деградация на медиите, то хич не е лошо.
40
1
 
2
 
! Отговори
Пули Църов преди 5 години
До Обективнообективно, интервюто има публицистичния аналог на 200 вица, и започва с фердинанд така както новините за взривената от *** милиционерка започваха със ЦСКА. защото, няма как да се оповести по телевизия, сателитна на лява политическа сила че таварищ ленин е продажно метежнияеско *** от малцинствен произход. просто не е политически коректно. за това, царят е гол, национална катастрофа, а виждате ли , революцията в русия де факто е преврат. но за това след рекламите.
39
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименима, че руснаците са пренасочили МБР насам, а американците за да не правят съкращения още поддържат техните прицелени. и в един прекрасен момент ще им писне от оли гофрениите ни и ще се свърши отведнъж
38
0
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
Интервюто си е много добро и много интересно. Предаването все повече започва да ми харесва. Нито е прекалено научно, нито пък прекалено скандалджийско. Добро попадение за телевизията, в която скуката понякога е много силна.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли надежда, за тази страна и народът, който я населява ?
36
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
некак си, удобно пропускаме спонсорите на кимон георгиев и дамян велчев. оп, забравих, гиньо ганев е "общественик".
35
4
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
абе царете били виновни, а чисто по случайност по това време в страната или на власт са били леви/проруски правителства, или тогавашното КНСБ е водело земеделците на оправдано гражданско неподчинение. само че сега никой примерно не търси сметка на обединителя ал бънди, а клянкат като клепало "няма държава". явно се опитват да изгонят малцината останали трезвени.
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внукът му дойде и за 800 дни си оправи положението, а народът бе "оправен" за пореден път! Симо от Мадрид заграби имоти за над 200 милиона.Както отдавна е казано - Кръвта вода не става!
33
3
 
3
 
! Отговори
ZZ преди 5 години
До Анонименщеше да сполучи колко цар Ивайло свинаря