През последните 10 г.: Харчим повече, отколкото изкарваме!

Едва през 2016 г. сме започнали да спестяваме 5% от доходите си
Обновена: 30 апр 2018 09:56 | 30 апр 2018 07:00, Александър Попов
63
През последните 10 г.: Харчим повече, отколкото изкарваме!
Снимка: Булфото, архив

От 2008 до 2015 г. българинът е харчил повече, отколкото е изкарвал и логично не е заделял никакви средства. Едва през 2016 г. сме започнали да спестяваме средно по 4,86% от доходите си всеки месец, като по този показател се нареждаме на 18-о място в ЕС. Това сочат данни на Евростат за 2016 г. за спестяванията в европейските държави, като подобно изследване се прави за първи път, съобщава "24 часа".

Данните включват не само спестяванията на самите домакинства, а и тези на нетърговските организации, обслужващи домакинствата.

Процентът от доходите си, които отделя българинът за спестяване, нараства значително от 2008 г. насам. Тогава той е бил -8,16%, което на практика значи, че българите са имали харчове, надвишаващи месечния им доход. Отрицателните стойности се получават най-вече заради изтеглените заеми. Това важи за всичките години до 2015 г. Тогава процентът се доближава най-много до положителните стойности и нараства до -0,94%. Най-нисък е бил през 2012 г., когато пада до -9,21%.

Отрицателни стойности на спестяванията през годините освен в България е имало и в Латвия и Исландия, където в определени периоди хората също не са спестявали изобщо. Същото се отнася и за Кипър и Литва, които са единствените държави с липса на заделени средства и през 2016 г.

Най-много спестявания имат домакинствата в Люксембург - едно на всеки пет изкарани евро, или 20,8% от месечния доход, отиват на депозит в банка или в някакъв финансов инструмент. Следват Швеция с 18,8% и Германия със 17,2%.

Евростат отчита и дела на инвестициите на домакинствата в покупки на активи и в ремонтни дейности. Тук на първо място отново е Люксембург с 11,4%, а Латвия е на дъното на класацията с 4,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Открихте топлата вода. какъв е делът на средствата , дошли от рабаотещи в чужбина българи,у които издържат пенсионерите-масовото населние в страната. Аз не познавам хора, които да нямат близък, работещ в чужбина и пращащ пари тука.
15
2
 
0
 
! Отговори
DADA преди 5 години
Значи Прехода е свършил отдавна :)
14
1
 
5
 
! Отговори
а преди 5 години
До А беВ световен план, 5% от населението на Земята, притежава около 90% от богатствата.Тоест неравенството е огромно.Милиардерите се увеличават постоянно, а има над 2 милиарда на планетата които дори нямат достъп до питейна вода и електричество в домовете си
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
89% от народа са с 80% живот на заем.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пестиш, за да ги инвестирал в имот или в банка. Хората масово не разбраха, че вече пазарите са отворени и могат да инвестират парите си навсякъде по света, ама не - панелка, та панелка.
11
23
 
1
 
! Отговори
sulerviseur call cen преди 5 години
Съдейки по коментарите тук главно пишат зидаро-мазачи, кофражисти, мотокаристи, общаци, келнери, продавачи и прочие НЕквалифицирана пляка, неумееща да свърши какъвто и да е интелектуален труд. Езици, квалификации и прочие нямат, но пък имат претенции за големи заплати. На базата на какво?!?
10
0
 
6
 
! Отговори
дам преди 5 години
номер 9Има се предвид на кредит ...Миларди дължат българите на банки и финансови институции за бързи кредити.Купуват айфони, телевизори със заеми и на изплащане, за апартаменти да не говорим
9
2
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Убийствени бяха лихвите по заеми за жилище...сега не знам какви са - показателно ще е - колко процента са "бързите кредити" , а иначе - българите не спестяват - защото не могат да си го позволят ( толкова е просто )И в крайна сметка се получава - Декамерон ( Празник по време на чума ) Не мога да виня младите, които искат да си позволят нещо ново ( автомобил...мотор...телевизор...хладилник..) Жизнения стандарт - сега! А не когато се пенсионират..ако изобщо!
8
0
 
4
 
! Отговори
до до 1 преди 5 години
Наркотиците ги продавам на такива като теб - бездарници с виснали раменца и слаба психика.
7
0
 
7
 
! Отговори
Некъв кестен преди 5 години
Тая статистика хем е вярна, хем не е съвсем. Вярно е, че българите дължим малко повече, но и доходите не са съвсем реални. При наличие на 30% сив сектор, нали се сещате, че голяма част от приходите на едно домакинство са силно изкривени.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 АнонименТо човек като се надруса е върхът ....
5
0
 
20
 
! Отговори
Момиче преди 5 години
Аз не мога да спестя кой знае какво - малка ми е заплатата, но в общи линии мога да си плащам сметките и живея нормално. Според мен в България трябва да изкарваш над 2000 на месец за да моеш да заделиш нещо на стана, което за обикновения бачкатор е бая невъзможно.
4
0
 
9
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До ЖоВсъщност статистиката отговаря и на въпросът ти-повечето от спестяванията принадлежат на около 10% от населението,а едно 30%(не е точна цифра) нямат НИКАКВИ спестявания.Съответните точни данни могат да се намерят в Нета и са от тая година.
3
0
 
29
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ВСИЧКО е много относително. Не може да се сравняват хората, както овце в стадо.Едни семейства плащат наем за жилището си, други- не, трети изплащат ипотека, четвърти имат 4 деца ученици, пети имат допълнителни доходи от рента, наем, свободна професия и т.н., шести гледат болен човек, седми са безработни..И на всичко това, статистиците слагат знак за равенство и усредняват стандарта на живот.Това е като- "Някои ядат свинско, други зеле- значи всички ядем свинско със зеле".
2
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 5 години
След като лихвите по депозитите са нулеви,а инфлацията е между 2 и 5% за какво спестяване да говорим?Да се купуват акции на български фирми е безумие при липса на вътрешна информация,а стопанска активност е възможна за ограничен брой хора.Остава златото и недвижимостите.Обаче златото е изключително дългосрочно спестяване,в краткосрочен план често води до загуби.С недвижимостите е доста по-добре,даже носят и приходи,обаче проблемът е с намаляващото население.Явно без нов внос няма да се мине...
1
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пестим по 50-60 процента, в Бг днес се живее добре, само негодниците на изкарват пачка!!!