Дядо Венко, от София, бездомник… Не го подминавай, не извръщай глава

Ива Ганчева сподели историята му, а общината се погрижи за мъжа
1 май 2018 16:00,
44
Дядо Венко, от София, бездомник… Не го подминавай, не извръщай глава
Дядо Венко. Снимка: Facebook

Това е дядо Венко. Дошъл е в центъра от кв. "Дружба", където е живял в общинско жилище, но не е могъл да плаща наема и е останал на улицата. Няма близки. Има лична карта и получава пенсия.

Всеки ден разхождам кучето си и минавам през градинката до кафене "Мементо" на ул. "Г.С. Раковски", през която на ден от там минават стотици хора, разказва в профила си във Facebook Ива Ганчева и споделя с всички историята на възрастния мъж.

Последните дни ми направи впечатление, че този човек не става от пейката. Не просеше и не пиеше. Просто лежеше. Започнах да го заглеждам - изпит поглед, жив скелет. В събота - 28.04.2018 г., мъжа ми отиде и го заговори. Оказа се, че не е ял от месец. Причината - болка в гърлото и не може да преглъща храна. Купи му кока кола, за да може да се вдигне малко. Започнах да му нося чай и бульон.

Помоли ме да му потърся мазе, за което да заплаща наем, за да може да спи там нощем, имал пари. Помоли ни и за едно одеяло. В неделя, 29.04.2018 г., му занесох чай и бульон. Помоли да му купя 3 банана и искаше да ми даде пари. Купих му банани и естествено отказах да взема парите - казах му, че съм имала банани вкъщи, за да не го обидя.

На 30.04.2018 г. се свързах със Столичната община - директно с г-жа Минка Йовчева от Дирекция ''Социални услуги за деца и възрастни''. Номерът взех от сайта. Тя веднага се свърза с район "Средец".

След това ми звънна да ми каже, че на място е отишъл екип и веднага са започнали да подготвят документите на дядо Венко за прием в дом за социално слаби. На обяд отидох да го видя. Той не беше разбрал как точно ще стигне до там. Казал им, че има пари и ще хване такси или пък те щели да викнат такси.

Тъй като той е изключително слаб и едвам говори разбрах, че не са се разбрали. Да хване такси е повече от абсурдно. Звъннах отново на г-жа Йовчева. Тя веднага се зае и след малко отново ми върна обаждане, че към него тръгва Общинска полиция. След малко пристигнаха.

Изключително любезни и мили мъже. Като го видяха, веднага изнесоха носилка, хванаха още две момчета и качиха дядо Венко в буса. Питах го има ли още багаж, освен якето и шапката и той погледна одеялото. Казах му - то си е твое. Усмихна се и го постлахме върху носилката.

Изпратих го до полицейския бус, пожелах му да е здрав. Той ми каза: "Ех, момиче, само лоши работи ти направих като се занимаваш с мен".

Дядо Венко, нищо лошо не си ми направил. Радвам се, че те срещнах. Надявам се да оздравееш и да се оправиш!

БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ НА Г-ЖА ЙОВЧЕВА!!! ТЯ БЕШЕ С МЕН ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ И НА НЕЯ ДЪЛЖА ЩАСТЛИВАТА РАЗВРЪЗКА ДНЕС!
БЛАГОДАРЯ НА ЕКИПА НА РАЙОН "СРЕДЕЦ" ЗА БЪРЗАТА РЕАКЦИЯ!
БЛАГОДАРЯ НА ПОЛИЦАИТЕ ОТ ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ ЗА ДОБРОТАТА И СЪСТРАДАНИЕТО!
БЛАГОДАРЯ НА МОМЧЕТО СЪС СИНЯ ТЕНИСКА - МАРТИН, КОЙТО ЕДИНСТВЕНО СЕ СПРЯ ДА МЕ ПОПИТА ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ ИЗМЕЖДУ ДЕСЕТКИТЕ ХОРА, КОИТО НИ ПОДМИНАХА!

Този пост е за дядо Венко и всички хора, които днес му помогнаха!

Не трябва да извръщаме глави. Не трябва да подминаваме. Спрете и разпитайте - човекът срещу вас може да има нужда от помощ. Не коства нищо.

Дядо Венко е на 73 години. На толкова е и баща ми...

Имаше един прекрасен филм "Предай нататък".

Предайте нататък! Дори и един човек да помогне на друго живо същество, ще си заслужава.

Бъди здрав, дядо Венко!

PS На снимката нарочно не показвам лицето му, тъй като считам, че личността е неприкосновена!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква помощ, какви 5 лева? Българина дай му да седи с ръце в джобовете, да разнася клевети и да се подиграва на тоя и оня. С най-огромно съжаление трябва да констатирам, че не можеш да разчиташ на никой!
19
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 89та нямаше бездомници. Яжте банани!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До един турчинПрав си.Жестоко постъпиха с вас, не го заслужавахте.
17
1
 
30
 
! Отговори
Питам! преди 5 години
Колко патрулиращи полицаи са минали покрай лежащия на пейка дядо в рамките на цял един месец?Пояснявам на незнаещите: Градинката до кафене "Мементо" на ул."Раковски" е онова малко озеленено кътче с няколко пейки, което е на метри от пресечката на "Раковски" и ул."Ген. Гурка"! На метри от ул. "Иван Вазов"! Място, оживено и денем, и нощем в самия център на София. На метри от тази градинка се намират две министерства!Изводът е, че при всяка ситуация ние, гражданите, трябва да се справяме сами!
16
8
 
23
 
! Отговори
един турчин преди 5 години
И моят дядо беше точно на 78 години през 1984 година, когато една група мили полицаи и войници от ВВ го смазаха от бой и му изпотрошиха ребрата, защото не знаел български език! И за съжаление след няколко месеца се помина - с чуждо име! Не знам защо историята на дядо Венко ми напомни за тъжната история на моя дядо от кърджалийските села. Аллах да възнагарди всекиму десетократно с това, което мисли и прави за ближните си!
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъчно ми е за такива хора, но добре че поне тази история има добър край
14
7
 
15
 
! Отговори
Кой не скача е ... преди 5 години
Мили хора! Помните ли как докара ни до тук Драгалъвския крадлив Ай дук,с Хвърковатата си чета - все отбрани ай дучета!?А за тях сега-едно задружно Анатема!Мисля,вече че е време,българина да се съвземе.Трябват само кол,дървета и по няколко павета.Да ги погнем, мили хора и натикаме в Затвора!
13
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на жената, добрите хора вече са изключение. Имах една колежка, която се смееше на глас когато на друга колежка й ставаше лошо. По-гадна гледка няма. Масово хората са станали лоши, виждат че си в беда и или няма да ти помогнат и ще те подминат, а може и да ти се изсмеят. Как живеят тея хора със себе си не знам!
12
2
 
58
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
Когато го изхвърлиха от общинското жилище, общинските власти не се ли поинтересуваха кой е този човек, защо не може да плаща наем, има ли близки при които да отиде? Или тамошните социални служби се занимават само с веселия етнос?Още преди извеждането му от жилището е трябвало да изяснят проблема и да уредят настаняването му в дом за социално слаби.Ние, данъкоплатците, защо осигуряваме заплати на социалните служби? За да се грижат само за онези здравите, дето не щат да работят ли?
11
0
 
40
 
! Отговори
Ива, преди 5 години
Господ да те благослови за милосърдието, което си събудила в толкова хора! Да имат успех в живота и здраве всички, които са помогнали!( Имаше още един френски филм преди близо 50г- даваха го и в България- "Ако всички хора по света.."Ставаше дума за изпрашане на ваксина Пастьор през много държави спешно...и успяха..Това е важно... Не да завладяваш територии и да унищожаваш, а да сътвориш МИР и спокойствие...)
10
7
 
21
 
! Отговори
Кръстьо Перушки преди 5 години
Евроатлантическа "перспектива" !!!
9
3
 
23
 
! Отговори
wqweto преди 5 години
> САМО ДА ПОПИТАМ, ЗА КАКВО ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ СОЦИАЛНОТО > МИНИСТЕРСТВО И СЪОТВЕТНИТЕ СЛУЖБИ? ГОРДЕЕТЕ ЛИ СЕ > Г-ДА ПОЛИТИЦИ С ХУМАННАТА И ЗАГРИЖЕНА ЗА БЪЛГАРИНА > В БЕДА ПОЛИТИКА, КОЯТО ВОДИТЕ???От държавата не можеш да очакваш хуманно отношение, а само от човеците. Ако има хора ще помогнат, аке пък не се намерят това няма да е фатално за дядото в нужда -- споко! :-))Ти по-добре си направи равносметката за себе "Бях ли добър човек днес?" -- не се оправдавай с политици и пр. дивотии.
8
20
 
8
 
! Отговори
wqweto преди 5 години
> БЛАГОДАРЯ НА МОМЧЕТО СЪС СИНЯ ТЕНИСКА - МАРТИН,> КОЙТО ЕДИНСТВЕНО СЕ СПРЯ ДА МЕ ПОПИТА ИМАМ ЛИ> НУЖДА ОТ ПОМОЩ ИЗМЕЖДУ ДЕСЕТКИТЕ ХОРА, КОИТО> НИ ПОДМИНАХА!Когато се научиш да не съдиш хората за техния избор ще ти е доста по-леко на душата. Всеки може да е имал причина да не спре. На много хора им е трудно да дават, на други им е трудно да получават. Като спрат да попитат трябва да са готови да помогнат, а може житейската им ситуация да не им позволява това.
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно вечер, зима, на няколко баби съм помагал да се приберат до входовете си, защото е хлъзгаво, със и без да ме молят за помощ. Не мисля, че 10-15-20 или 30 мин от времето на някого са прекалено много, за да помогне на човек, който наистина има нужда от нещо толкова малко за мен и толкова много за тях. Никога не бих писал постове във фейсбук или където и да е, но винаги помагам когато има нужда, виждам, че има и доста други като мен, ето тази госпожа също ме зарадва с историята си :)
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като четях сьдьржанието на текста ми направи впечетление че през цялото време се натякваше че дядо Венко казва "имам пари имам пари"И какво излиза накрая, ако дядо венко не получаваше пенсия нямаше да го приемат в дома за бедни! Ех капитализьм капитализьм.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човещината те прави ЧОВЕК.Тази жена и всички които са помогнали на този клетник са ЧОВЕЦИ.Стотици които на ден минават по ул."Г.С. Раковски",са само хора.Бездушни.
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз имам доста истории, преди години възрастен мъж се затича да хване автобус на Плиска, спъна се, падна, лекарствата от чантата, която носеше се разпиляха. Беше час пик, около 18:00, сума ти народ се опитваше да го прескочи, да притича покрай него, за да си хване там каквото трябва. Само аз му помогнах да се изправи, и едно момче му събра вещите в торбичката. Човекът почти беше разплакан, не каза нищо, като че ли беше в шок, взе си нещата, погледна и леко се отдалечи. Но колко народ го подмина
3
0
 
72
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Браво!Изненадах се да прочета хубава и позитивна новина!От такива хора като госпожата,помогнала на дядо Венко има нужда обществото ни.Защото все по-рядко ще се намери човек,който да забележи,че някой е в беда.
2
0
 
80
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
В този празничен ден това е най-добрата новина !! Все още има живи истински българи !!
1
2
 
42
 
! Отговори
Защооо? преди 5 години
САМО ДА ПОПИТАМ, ЗА КАКВО ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО И СЪОТВЕТНИТЕ СЛУЖБИ? ГОРДЕЕТЕ ЛИ СЕ Г-ДА ПОЛИТИЦИ С ХУМАННАТА И ЗАГРИЖЕНА ЗА БЪЛГАРИНА В БЕДА ПОЛИТИКА, КОЯТО ВОДИТЕ???