Месец живот в казармата: Хранят те, поят те… набиваш крак по 8 часа

Накрая минаваш изпит, дават ти тапия и те зачисляват на отчет в резерва
1 май 2018 21:05,
141
Месец живот в казармата: Хранят те, поят те… набиваш крак по 8 часа
Снимка: архив, Булфото

Средно 700 лв. е сумата, която отделя МО, за да обучи желаещ да премине начална военна подготовка в учебните центрове на ведомството. Това става ясно от каталога на курсовете за 2018 г.

Ако учебните занятия са през пролетта и лятото, цената е 671,13 лв. В сумата е включена и храната за закуска, обед и вечеря за 229,33 лв. Останалите разходи са за ток, вода, транспорт, обучение и боеприпаси, пише "Труд".

През есента и зимата, когато е необходимо и отопление, общата стойност е 749,13 лв.

Още по темата

Курсовете са на доброволен принцип и са главно за студенти, но в тях може да се запише всеки желаещ, ако отговаря на условията.

Продължителността на подготовката е един месец - 4 седмици по 8 учебни часа на ден. През това време мераклиите живеят на казармени начала – сутрин от ставане за физзарядка та чак до лягане след вечерна проверка.

Затова в обявата е посочено, че всеки одобрен кандидат трябва да си носи спортен екип, бельо, гуменки, носни кърпи, четка и паста за зъби, макара, игли за шиене, сапунерка, джобно ножче, гребен, тетрадка или тефтер, моливи или химикали, закачалки за дрехи.

Накрая се полагат изпити и успешно представилите се ги зачисляват на отчет в резерва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко ли боеспособни сме били в миналото?Гледах документален филм в който генерал Шарл де Гол гостува в СССР.Брежнев го води на полигон откъдето наблюдава старт на СС 18 по известна на запад като"Черният Сатана".Уплашен де Гол пита Брежнев каква е тази ракета.И Брежнев отговаря,че една стига за цяла Франция.След което се усмихва и казва,че точно тази не отива във Франция.Три месеца след това Франция излиза от НАТО!Ние не сме имали СС 18 никога........
91
1
 
2
 
! Отговори
Питам преди 5 години
А с неуспешно представители се и избягалите какво правим?Ще връщат ли парите?
90
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Нашите дядовци не са умирали за да бъдат армията и държавата ни предадени по този евтин начин. Направиха ни просяци и тотално небоеспособни. Засега.
89
2
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Едно момче замина в казармата без майка му да го целуне за довиждане.Изкара НШЗО,поговори с баща си да го "уреди"по-близо до София ,но стария АБПФК,му отговори ,че не е по-различен от другите и замина втората година да служи в един десантен батальон.Не беше емоционално обвързан като някои лигльовци ,службата не му тежеше,на всичко гледаше с интерес и маршовете на скок,и "облазването" с танкове, и мятане на РГ-42 от открита позиция,и стрелбите ,но като всичко хубаво и това свърши и замина да след
88
1
 
3
 
! Отговори
Минчо преди 5 години
Кой ли луд студент ще иска да го правят на *** и да зареже кафенцата и купоните с колежките?
87
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре дрога и щуротий отколкото в казармата ! И накрая-др.исльовци !
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да служиш с хора, чиято най мъжкарска постъпка и повод за гордост е да си намерят някой по слаб от тях, който да тормозят през цялото време, не е нещо което може да те възпита в родолюбие. Запълване на времето с простотии, пиянство, чалга. Наряд през ден. Глад в буквален смисъл. Пълна мизерия. И за цялата служба изстреляни два пълнителя. Това са ми спомените от казармата през 90те.Пълна загуба на време.
85
3
 
3
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Едно време имаше една приказка: В казармата влизахме различно умни и излизахме еднакво тъ.пи. Положителното на това военно обучение/това не е казарма/ е че който влезе ще се научи малко на дисциплина,която е необходима,когато седнеш зад волана и може би ще намалеят жертвите по пътищата. От друга страна малко може да затъпеете,което пък е полезно за управляващите. Повече де.би.ли по-лесно се командват,не че сега де.би.ли.те не са повече от 80%.
84
2
 
9
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Това не е казарма, а НВО. Да не се бъркат двете щуротии.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мераклиите дано поне са завършили 12 клас и да са грамотни.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86Да да тези легенди и аз съм ги чувал. Въртят се във всяко поделени. Айде няма нужда.
81
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А родените след 2007 няма как да знаят кеч-а какво е... Нищо не ти е ясно, да не са те надували с компресор??? ***...
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 108 АнонименК/ато прочетох "палячовци" и ми стана ясно , че ти нито си бил в казарма щото си се родил след 2007 година и нещо много съмнителен ....
79
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
голди, тапията с тескерето ли требва да се носи след аскерлъка, или не баш?
78
7
 
9
 
! Отговори
До 107 преди 5 години
Толкова ти разбира кратуната от войски.КЕЧ-бяха част от армията.Ж.п войски бяха отделна структура.И аз точно съм бил войник, защото 15 месеца от службата бях обучаващ на новобранци в Горна Оряховица. Всеки ден се ставаше в 5 часа и до 22 часа си постоянно зает с маршируване, обучение, стрелби.Изстрелял съм хиляди патрони с автомата.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един месец е смешно. Минимум година - за толкова се става войник и ти е рутинно вече всичко. Казвам година, защото служих 18 месеца и последните 6 бяха пълна скука - даже се натисках за наряди, че старите не ни търсеха за нищо.
76
14
 
18
 
! Отговори
До 108 преди 5 години
Кой не е пребиван бе ***? Двама мои познати се самоубиха.Един пък в съседното поделение изтрепа 3 човека и после се самоуби.Защото го бяха тормозили.Друг пък остана без два пръста след побой.Един съсед бяха го пуснали отпуск и като ме видя се разплака, докато разказваше как са го тормозили.А не беше мамино синче.Ти ако си служил в някое скатано или уставно поделение, не означава, че навсякъде е било така.
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че храната им е по 7.66 лв. дневно, за закуска обяд и вечеря.... Тия ще ги уморят от глад още първата седмица :)))
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно бих изкарал още една ако реално наблегнат на боравене с различни оръжия и близък бой. Всичко друго е глупост.
73
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВетеранНикой не е спуквал никой от бой. Вие за казарма сте чували май само от алкохолиците пред блока.