Министри: Оставката не е проблем, има лидерски дефицит в опозицията!

Преди 6 май властта усилено обсъжда военна техника и изтребители
57
Министри: Оставката не е проблем, има лидерски дефицит в опозицията!
Борисов и министри посетиха преди дни военния завод ТЕРЕМ. Снимка: БТА, архив

Преди празника на Българската армия - 6 май, усилено се обсъждат проектите за модернизация.

Министърът на отбраната Красимир Кракачанов съобщи на пресконференция, че двата проекта на ведомството за нова бронирана машина и нови изтребители са на междуведомствено съгласуване, като тече двуседмичният срок.

Още по темата
На следващото заседание на МС, ако всички министри са готови с позициите на ведомствата си, проектите ще могат да влязат в дневния ред. Проектите са на стойност съответно 1,220 млрд. лева и 1,5 млрд. лева.

Каракачанов съобщи, че вчера и днес е имало заседание с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов за проектите за модернизация на армията.

По проекта за новите изтребители министърът напомни, че е направена промяна, като в предишния проект за инвестиционни разходи от 2016 г. са били посочени осем самолета, а сега - минимум осем. Нашата основна амбиция е да снабдим авиацията с нови изтребители, за да могат те да изпълняват в пълен обем ангажиментите, ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника, каза Каракачанов.

В отговор на въпрос той изрази надежда "Грипен" да участва в конкурса за нови изтребители, предаде БТА.

Каракачанов напомни, че към момента е сключен договор за поддръжка на МиГ 29 с РСК МиГ за 81,5 млн. лева.
Един от хеликоптерите Ми 17 изпълнява функции по гасене на пожари, амбицията ни е да "вдигнем" още един такъв хеликоптер, каза още министърът на отбраната.

По въпроса с хеликоптерите "Кугър" Каракачанов съобщи, че междуведомствена работна група обсъжда дали може поне два от тях да се приспособят за медицински цели в Северна и в Южна България само за спешни случаи.

Голямото ни желание, освен да говорим за придобиване на нова бронирана машина за сухопътните войски, е да се видят и възможностите от техническа и финансова гледна точка за модернизация на съществуващите, каза Дончев и добави, че сега голяма част от машините, които са на въоръжение, подлежат на модернизация.

В отговор на уточняващ въпрос за бронираната машина Каракачанов каза, че се говори за "нови машини, които ще се сглобяват в България", като по този начин в процеса ще може да участват и български фирми, ще има нови работни места и поддръжката на тази техника ще става в страната.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира по повод организирания от БСП протест срещу корупцията и бедността в рамките на отбелязването на 1 май и предстоящата година от управление на кабинета "Борисов", че добрата новина е, че вече една година страната се движи в правилна посока, като визира ръста на БВП, намаляването дълга, ръста на доходите. Той посочи, че икономиката се развива с много добри темпове и каза, че резултатите за тази година ще са по-добри от предходната.

Това, което се случва в държавата, независимо от възприятието в главите на опозицията, е положително и може да се измери чрез макроиндикатори, заяви финансовият министър и отбеляза, че има лидерски дефицит в опозицията.

Каракачанов изтъкна по темата за митинга на БСП, че не е хубаво да се руши държавността. Когато ти си разрушавал основите на властта, утре на теб ще ти е трудно, каза той. Сред постигнатото досега от кабинета вицепремиерът изтъкна факта, че 22 000 деца повече са в училищата, увеличаването на заплати в сектор "сигурност", покупката на нова отбранителна техника. Той съобщи, че от следващата година отново ще има пари за увеличение на заплатите на военнослужещите.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи по темата за митинга, че влизането в МС не става със засилване по "Дондуков", а през избори и изтъкна, че оставката за правителството никога не е била проблем. Но година след изборите, някой да призовава за оставка, това е призив за някакъв друг вид демокрация, посочи Дончев. Той пое ангажимент в ускорени срокове, при спазване на всички закони, да бъдат довършени всички транспортни артерии и първо коридор 4.

По темата за социални искания Дончев каза, че голямата задача, която стои пред правителството, "е да се идентифицират тъмните и сивите зони в социалната система". "Сивите зони" са хората с безспорна нужда и те не са обхванати адекватно от социалната система и това ни е приоритетна задача, заяви вицепремиерът и добави, че трябва да се видят и "тъмните зони", в които потъват пари, без някой да има право на тях. За да има адекватно работеща социална система, не трябва да разрушаваме институциите и крепежните елементи в обществото, както и да се поставят разделителни линии в обществото, добави още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
18
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Днес червените търтеи маршируваха ли?---------Ще те питам каква песен ще запееш когато "гърба...вите" вдигнат цената на нощната тарифа на тока за битови нужди с 51% и когато започнеш да плащаш по 5 лв. за кубик вода!
29
5
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Лидерите на опозицията не решават проблемите на хората и не управляват държавата!!!Това го правят лидерите на коалицията!!!Агент Брайън Ходжис!ЦРУ!!!
28
2
 
23
 
! Отговори
Good Will преди 5 години
Има дефицит на сиво вещество и прекомерна употреба на забранени субстанции,от страна на народните търтеи.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бсп са гадовеа ти си г Ербав ***
26
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес червените търтеи маршируваха ли?
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Оставката не е проблем, има лидерски дефицит в опозицията!"---Няма лидерски дефицит в опозицията.Има СПУН* в управляващите. Най-изявен е СПУН нсе наблюдава при Банкянския лидер.---*СПУН Синдром на Природна Умствена Недостатъчност.
24
3
 
28
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 5 години
Време е цялата шайка СУДЖУЦИТЕ 3, начело с Бай *** ( Али Баба) и Тримата Разбойници ( ОП - Обединени Патерици) да подават ОСТАВКАТА 3, защото България УМИРА, ограбвана и съсипвана вече 10 години от горепосочените престъпници и некадърници!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
23
22
 
5
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До учудване. Учудвам се кога ще свършат иддиотите като теб, които смятат, че БСП може да управлява добре, защото досега сс доказали, че правят само катастрофи.
22
4
 
28
 
! Отговори
Поздрави на родата преди 5 години
Добре,че герб имат кадри да затрият 13000 годишна държава.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
22 000 деца в повече? А колко на фона на 4,5 милиона изчезващо население?!
20
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Нинова минус едно... - Борисов четири...
19
3
 
19
 
! Отговори
www преди 5 години
ВЪВ ЕФИР СА ТРИМАТА УМНИЦИ -
18
5
 
40
 
! Отговори
учудване преди 5 години
Според мен, ГЕРБ са толкова некадърни и крадливи, че само манипулация на изборните резултати ги оставя на власт. Взели са да се подиграват на БСП, присмял се хърбел на щърбел. Нима Борисов не събира министрите си по кръстовищата. Лиляна Павлова за читава ли я имате, Екатерина Захариева за читава ли я имате, Цецка Цачева за читава ли я смятате, а Менда, Караянчева, а разните калинки. ГЕРБ е много по-нечитава от БСП.
17
30
 
9
 
! Отговори
КВО ,БЕ...ХА,ХА преди 5 години
ПАК ЛИ ИСКАТЕ ИНФЛАЦИЯ И ДА РУХНЕ НЕКОЯ БАНКА ...ТА ДА СИ ОБЛАЖИТЕ ЧЕРВЕНИТЕ ЛАКОМИ УСТЕНЦА..ХА,ХА,ХААААААААА....???!!!НЕМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ ..ХА,ХА,ХААААААААААААА..КОМУНИГИТЕ...!
16
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не се шегувайте с г-жа Клювния. Разбира се като мъж с мъжете и жените. Няма да ви стигне оръжието в Терем, ако я ядоса те.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 да падне
14
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изтеглил милиарди заем, наместил стъкмистиката, а всеки ден умират хора от недоимък и заради институциите. една сърдечна клапа няма, но има милиони за охрана на гей парад. демографски валери се занимава да връща пушенето в кръчмите. всичко е наред, нали?
13
6
 
36
 
! Отговори
Ванга преди 5 години
Заверата "Борисов 3" ке падне!
12
8
 
21
 
! Отговори
77088 преди 5 години
Оставката е проблем и то голям. Българите сега сме сред щастливите нации, радваме се на ниска безработица, отлично здравеопазване, престъпността е смачкана, корумпираните ги екстрадираме на Малдивите и т.н. Ако паднат от власт професионалистите от герб закъде сме питам?
11
5
 
2
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 7. Имаш предвид БСП, нали?